a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A Bob Marley hagyaték

marley leadA megrögzött világjobbítók oszlopszentje, a füvesek pólójának éke, parkokban dobolók messiása: 70 éve született Bob Marley, a jamaikai reggae sztár. Szex, ritmus és lázadás egyesült mitikus alakjában és a meditatív reggae zenében, amitől megszólítva érezték magukat az afrikai rabszolgák leszármazottai és az angol munkásosztály punkjai is.

Nyár beköszöntével a parkokat, fesztiválokat és sétálóutcákat ellepik a bozontos, kecskeszakállas, markáns illatú füstöt eregető fiatalok. Dalaikat gitárral kísérik – ezek nem másról, mint szerelemről, szabadságról, megváltásról szólnak. A legtöbbjük szerzője Bob Marley, a reggae királya. Zenéje varázslatos módon nyugtatja meg a nyafogó babákat, viszont önmagáért beszél az is, hogy már a facebookon is megalakult az „I hate Bob Marley” csoport.

Valószínűleg nincs még egy kulturális idol, aki szorosabban kötődne a marihuánához, mint ő, mely szerinte „egyszerre spirituális-, közérzet-, meditálást, gondolkodást segítő, összeköt a természettel és felszabadítja a kreativitást”. Örökségül hagyva mindenhol megtalálható lenyomatát – megelőzve ezzel Elvist, a Beatlest, Michael Jacksont is, akik pedig mindenütt jelen vannak a termékeken – uralja az összes jamaikai és dél-afrikai ruhaállványokat. A Jamaikába utazók számára máig népszerű hívószó a One love, azonban időnként azt is elmesélik, hogy a gettógyerek nem átallta összeverni a rádió DJ-t, amiért szerinte nem játszotta le elég gyakran a számát. Jamaicában szembetűnő az egymást érő Bob Marley múzeum, fürdőhely, szülőház – Rita Marley nyilván agyonkeresi magát férje legendájából. Az egyébként Ghánába kivándorolt feleség intézi a teljes Bob Marley hagyatékot; aminek becsült értéke 600 millió dollár körül van. A szokásos piros-sárga-zöld zászlókon és pólókon túl cipőket, ipad tartókat, snowboardot is kapni már rastafari stílusban.

Az első szupersztár a harmadik világból

A hetvenes években Bob Marley volt a harmadik világ legelismertebb híressége: vad sörényével, összeszorított öklével és szája sarkában jointtal. 1981 tavaszán 36 évesen meghalt rákban.

marley
Fotó: bobmarley.com

1963-at írunk, amikor a jamaicai popveteránnak számító Joe Higgs segítségével megalakította Wailers nevű csapatát. 1972-ben Marley bekopogtatott a Basing Street Studios of Island Records kiadó tulajdonosához és alapítójához, Chris Blackwellhez, aki egyedülálló ajánlatot kínált egy új album létrehozására. Ez volt az első alkalom a zene történetében, hogy egy reggae-t játszó csapat ilyen minőségű felvételi lehetőséghez juthatott. A megszületett album az elvárásoknak megfelelően minden korábbi elképzelést felülmúlt. A Catch A Fire nem csak tartalmában, hanem csomagolásában és a piacra kerülését megelőző reklámkampányában is csúcsokat döntött. Európai, afrikai és amerikai fellépéseik során végig teltház előtt játszottak, ahogy már-már politikai jelentősége volt, hogy fellépései alkalmával mi módon teszi le voksát a szabadság és függetlenség eszméi mellett. A két alapító tag távozása ellenére az együttes  cseppet sem veszített népszerűségéből, sőt, egyre-másra adta ki az új albumokat, melyeken mindinkább Marley vallási és politikai nézetei kerültek előtérbe. 1974-ben, a No Woman No Cry című számmal a Wailers eljutott odáig, hogy önállóan, más sztárok közreműködése nélkül alkosson világslágert, az 1976 évi Rastaman Vibration című album pedig már négy hetet töltött az Egyesült Államokban a Billboard Top 100 listáján.

marley
1980-ban egy zürichi koncertjén (fotó: Peter Murphy, bobmarley.com)

Növekvő népszerűsége nyomán a zenész a jamaicai közéletben is mind jelentősebb szerepet töltött be, ami majdnem végzetessé vált: 1976 decemberében fellépést vállalt a szigetország miniszterelnöke által szervezett Smile Jamaica (Mosolyogj, Jamaica) címet viselő koncerten, néhány nappal korábban azonban ismeretlen fegyveresek rontottak be kingstoni lakásába, és tüzet nyitottak az ott tartózkodókra. Az énekest kevésbé sebesítették meg, de felesége súlyos sebet kapott, menedzsere pedig – aki Marley elé vetette magát a lövésekkor – életveszélyesen megsérült. Valószínűleg ez annak hatására történt, hogy Kingstonban elterjedt: a lázító dalszövegeiről híres énekes a miniszterelnöki székre pályázna. Marley a merénylet után azonnal elhagyta a szigetet, és csak másfél év után tért vissza. A művészt megviselte a merényletkísérlet, és annak hatására egy időre önkéntes száműzetésbe vonult Angliába, ahol később két lemezt is kiadott.

marley 1980

Nem adta fel törekvéseit, 1978-ban újabb koncertet tartott a jamaicai politikai egység megteremtése érdekében, az Afrikában tett utazás hatására pedig egyre nagyobb hangsúlyt helyezett politikai és vallási nézeteinek propagálására. Az 1979-es Survival című album dalai az afrikai nemzetek szabadságküzdelmét helyezték a középpontba, az utolsó lemez, az Uprising (1980) pedig – többek között a Redemption Songgal – a rasztafarianizmus eszméit hirdette. A Get up stand up című számmal Bob Marley adta az első globális jelszót az G8-ak elleni önszerveződésnek, a mozgalomnak ez a dal lett a himnusza. Olyan látomásokkal teli, inspiráló és nyíltan vállalt politikai nézeteket hangoztató reggae zenét népszerûsített, amely neki köszönhetõen vált világszerte elismertté. 1978-ban megkapta az ENSZ békemedálját, életművének koronájaként pedig 1980-ban meghívást kapott a felszabadított Zimbabwe függetlenségi ceremóniájára.

marley foci
Focizni is nagyon szeretett (fotó: bobmarley.com)

Az utolsó lemez megjelenésekor már súlyos beteg volt, ugyanis 1977 júliusában melanomát fedeztek fel nála, a rák pedig az évek során lassan szétterjedt szervezetében. Állapota ellenére a zenész még vállalta az Uprising című album megjelenése alkalmából szervezett turnét, ám 1980 szeptemberében, nem sokkal pittsburghi fellépése után kénytelen volt kórházba vonulni. Marley állapota bajorországi kezelése alatt is tovább romlott, így 1981 májusában úgy döntött, hazatér Jamaicába, azonban már az utazás közben, Miami városában utolérte a halál. Személyében a 20. századi könnyűzene egyik legkarizmatikusabb alakja, a reggae koronázatlan királya távozott a földi világból, aki döntő szerepet játszott abban, hogy ez a műfaj az egész világot meghódította.

A mítosz örökösei

1975-ben Live című albumával gyakorlatilag megalapította Angliában a raggae második hazáját. Erre az alapra aztán évtizedeken át épültek a dallam-basszus és ritmus keverékében  mutációi. Halála után nem sokáig nézett vissza a jamaikai reggae-re a zenei élet, hanem elindult a dancehall irányába. Számos fia közül – 13 gyereke volt – Damian Marley, aki apja nyomdokaiba lépett, a papa soul zenéjét elegyítve a hiphop műfajában jeleskedik.

Diplo, a mai dance music egyik kiemelkedő DJ-je az inspirációért zarándokolt el a kingstoni stúdióba. Bár kevésbé nyilvánvaló, azonban Bob Marley nélkül nehezen elképzelhető, hogy a sápadt csodagyerek James Blake zenéjében a subbas vibrál és együttrezeg a raggae dallamával.

De a legtöbb popsztárt akkor is túlszárnyalná Bob Marley, ha nem lenne számtalan feldolgozása a számainak, ugyanis csak a I Shot The Sheriff dalszövegét japántól finnig lefordították, illetve a discotól a bosa nováig szárnyalt, mígnem Eric Clapton világslágere lett. A legszebb meghajlások egyike pedig Johnny Cash igen kellemes akusztikus változata: Törvényen kívüli a törvényen kívüli előtt. Olyan egyszerűen, ahogy egy utcazenész énekel.

Jenei Gabriella

• Publikálva: 2015.02.13. 15:53 • Címke: évforduló