a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Shakespeare-évad az Operában

operalead

Harminckét premierrel, köztük 12 hazai bemutatóval, összesen 500 nagytermi előadással várja közönségét a 2015/2016-os Shakespeare-évadban a Magyar Állami Operaház.

Ókovács Szilveszter főigazgató az új évadot felvezető keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az Operaház legfontosabb küszöbön álló feladata az infrastruktúra felújítása. A kormány döntése nyomán az Eiffel-projekttel elindulhat egy olyan bázis kiépítése, amely minden raktár és műhely egyesítésével, két próbaszínpaddal, egy stúdió-képességű zeneteremmel támogatja az Operaház jelenleg lehetetlen felkészülési körülményeinek javítását. A MÁV X. kerületi, Kőbányai úti egykori északi járműjavítójában, az úgynevezett Eiffel-csarnokban, az Operaház leendő Eiffel-bázisában tartott sajtótájékoztatón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: a fejlesztés nagyszerű példa arra, hogyan alakítható át egy használaton kívüli ipari tér kulturális térré. „Az Eiffel-bázis egy modern, 21. századi operaházat vizionál elénk” – fogalmazott. Az államtitkár példaképpen a németországi Ruhr-vidék fejlesztéseit hozta fel, ahol az iparvidék elhagyott rozsdás kolosszusait élő kulturális terekké alakították át.

hoppal mti opera mti mathe zoltan
Hoppál Péter a sajtótájékoztatón (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A 2015/2016-os évadban olyan klasszikus nagyoperák újulnak meg, mint az Otello, a Bohémélet (közel 80 év után, bár a régi változat is műsoron marad), A trubadúr, a Pillangókisasszony, a Traviata és a Tosca (Rost Andreával) – Stefano Poda, Damiano Michieletto, Galgóczy Judit, Juronics Tamás, Anger Ferenc és Eszenyi Enikő rendezéseiben. Folytatódik Wagner tetralógiájának, a Ringnek az „építése”, M. Tóth Géza A Rajna kincse után jövőre a Walkürt viszi színre. A közönség a nemzetközi operaélet olyan elismert művészeit hallhatja, mint Anja Kampe, Roberto Aronica, Arturo Chacon Cruz, Ildebrando D'Arcangelo, Evelyn Herlitzius, Tomasz Konieczny, Linda Watson, Ivan Magrí, Ambrogio Maestri, Stuart Neill, Tomas Tómasson, Lado Ataneli és Francesco Demuro. Edita Gruberova és várhatóan Bryn Terfel is az Operaház nagyszínpadán ad dal-, illetve áriaestet. A hazai kiválóságok közül Rost Andrea és Miklósa Erika új szerepben mutatkozik be, Komlósi Ildikó visszatér Az árnyék nélküli asszony-produkcióba, de fellép Molnár Levente és Bretz Gábor is. Miklósa Erika 2016 januárjában ünnepli pályafutásának 25. évfordulóját egy gálaesttel.

opera mti mathe zoltan
Egy sziget a Kőbányai úton (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

William Shakespeare halálának 400. évfordulóját ünnepelve az Operaház 17 Shakespeare-feldolgozást vonultathat fel 2016-os májusünnepi fesztiválján hazai partneregyüttesek bevonásával. Műsoron lesz többek közt Thomas Ades A vihar című operája Ludger Engels rendezésében, Wolf-Ferrari Sly című művét Göttinger Pál viszi színre, Reimann Lear című operájának Jean Pierre Ponnelle-féle színrevitelét Anger Ferenc állítja színpadra, és Bellini Capuletek és Montague-k című operája is felcsendül. Nicolai A windsori víg nők című opuszát a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik hallgatója viszi színre. Goldmark Sába királynője című operáját Káel Csaba rendezi. A két nagyszínpad, az Operaház és az Erkel Színház programjait megelőzve ismét előbemutatót tartanak a Margitszigeten és a Miskolci Operafesztiválon - Galgóczy Judit Pillangókisasszonya és Anger Ferenc Traviatája elsőként szabadtéren és vidéken lesz látható, csakúgy, mint az Eszenyi Enikő rendezte Tosca, amelyet a VeszprémFest közönsége tekinthet meg elsőként.

oprakreativ
Mára már a város is tele van az Operaház látványos kreatívjaival

Két musical is az évad szenzációja lesz az Erkelben. Szeptemberben Novák Péter rendezésében a West Side Storyt mutatják be, 2016 nyarán pedig jön a Billy Elliot. A Magyar Nemzeti Balett bővülő repertoárján nagy klasszikusok között ismét és új színrevitelben látható a Csipkerózsika, továbbá A diótörő is megújul. A modern vonalat Kylián újabb két darabjának magyarországi bemutatója képviseli, Román Sándor egyedi stílusában a Marsbéli krónikákat koreografálja. A műsoron olyan egyedi és különleges tánc-opuszok is szerepelnek, mint a Johan Inger alkotta Walking Mad.

opera kreativ
Vajon mindenkit be lehet azonosítani?

A balettélet nagyságai 2016-ban ismét ellátogatnak az idén első alkalommal megrendezett Nagy Iván Nemzetközi Balettgálára, az európai élvonalhoz tartozó táncosok mellett Budapestre érkezik Polina Szemjonova, az American Ballet Theatre prímabalerinája is.  A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a következő szezonra is nívós sorozatokkal készül, olyan szólisták közreműködésével, mint Alexander Gavrylyuk, Jana Bouskova, Sofya Gulyak, Kikucsi Hiromi, Hakii Ken, Malin Christensson, Andrej Dunajev, Kvangcsul Joun. A 2015/2016-os szezon előadásain világjáró magyar karmesterek mellett összesen 18 külföldi dirigens lép dobogóra, köztük olyan neves művészek, mint Michel Plasson, Evelino Pido, Pinchas Steinberg és Christian Badea. Az évadban több mint 70 program és sorozat viseli a „különleges esemény” jelzőt. Ide tartoznak a jubileumi estek: Miklósa Erika estje mellett a hazai néptáncélet jelentős alakja, Tímár Sándor előtt is tisztelegnek 85. születésnapja alkalmából, de jubileumi előadásokkal emlékeznek a legendás Sergio Failoni karmesterre és Szokolay Sándor zeneszerzőre is.

operakreativ

A Magyar Állami Operaház a 2015/16-os Shakespeare-évadától új alapokra helyezi bérlet- és jegyár-struktúráját, és névre szóló, egyedi tervezésű, gyűjthető pontkártyát vezet be, amely révén elsősorban a hazai, visszatérő látogatók juthatnak komoly kedvezményekhez. Az intézmény az új szezonra 61 féle bérlettel várja közönségét, a bérletújítás március 9-től, az új bérletek váltása március 16-tól veszi kezdetét az Operaház Hajós utcai értékesítési centrumában.

MTI

• Publikálva: 2015.03.03. 15:51 • Címke: opera, hír