a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Lemezboltok napja

record store day lead

Idén is három budapesti üzlet részvételével rendezik meg szombaton a lemezboltok napját (Record Store Day), amelyet világszerte több mint harminc ország mintegy ezer boltjában tartanak meg. A nemzetközi rendezvénysorozat idei nagykövete Dave Grohl, a Foo Fighters frontembere.


A nehézségekkel küszködő független lemezboltok fennmaradása érdekében 2007 óta rendezik meg a Record Store Dayt, mindig április harmadik szombatján. A kezdeményezés az Egyesült Államokból indult, és legfontosabb velejárója, hogy erre a napra számos ismert régi és új előadótól jelenik meg különleges vinyl (bakelit) kis- és nagylemez ritka felvételekkel. Magyarországról először 2010-ben a Wave és a Musicland lemezbolt csatlakozott a kezdeményezéshez, idén is lesznek e két boltban programok, minikoncertek. A budapesti helyszínek között lesz az elsősorban az elektronikus zenéket árusító Deep hanglemezbolt is.

musicland
Így nézett ki a Musicland 1998-2008 között (forrás: Musicland Facebook-oldala)

Az 1989 óta létező Wave lemezboltban a Révay közben szombaton öt ingyenes akusztikus minikoncertet tartanak 11 órától. Fellép az ANEZ, a Ricsárdgír, a Wattican Punk Ballat, a Middlemist Red, végül 19 órától a Gustave Tiger játszik. Az 1997 óta működő Musiclandben, a hozzá szervesen kapcsolódó Neon Music Hungary szervezésében az Almássy téren is programok és 12 órától estig koncertek várják az érdeklődőket szombaton. Fellép Jónás Vera, 14 órától az Amorf Ördögök, utána a Jazzékiel, végül 18 órakor az Amber Smith. A koncertek előtt és után egész nap dj-k szórakoztatják a látogatókat. A koncerteket az interneten is lehet követni itt. Az idei lemezboltok napjára Amerikában és Európában korlátozott példányban több száz különleges kis- és nagylemez jelenik meg. Ezek közé tartozik többek között a Replacements, a Siouxsie and the Banshees, a Jesus and Mary Chain, a Tears For Fears, a Public Image Ltd., a Simple Minds, a Killing Joke, az A-Ha, az Adam & The Ants, az Air, az Animals, Avicii, Jeff Back, a Bee Gees, David Bowie, a Buzzcocks, Johnny Cash, Miles Davis, a Deep Purple, a Doors, Bob Dylan, Brian Eno, Jimi Hendrix, a Kinks, a Manic Street Preachers, Paul McCartney, Jaco Pastorius, Robert Plant, Steve Reich, a Simon & Garfunkel, Frank Sinatra, a Stooges, a U2, Brian May, a Public Enemy, a Pulp, a Residents, Brian Wilson, Bruce Springsteen, Johnny Marr, a White Stripes, Frank Zappa, Bob Marley, a Dire Straits, Elvis Presley, Ennio Morricone, a Fields of Nephilim, a Genesis, a Sex Pistols, a Crispy Ambulance és Tom Jones egy-egy kiadványa.

davegrohl
Dave Grohl, az idei nagykövet, koncert közben (forrás: Wikimedia)

Dave Grohl, a lemezboltok napja idei nagykövete, a Foo Fighters frontembere, a Nirvana egykori dobosa a www.recordstoreday.com-on közzétett üzenetében így fogalmazott: „A K-Tel Blockbuster 20 Original Hits by the Original Stars című válogatás volt az a lemez, amely megváltoztatta az életemet, és arra sarkalt, hogy zenész legyek. Olyan sztárok szerepeltek rajta, mint Alice Cooper, a War, a Kool and the Gang vagy az Average White Band. Gyerekként, egy pici boltban akadtam rá erre az 1975-ös lemezre”. Mint a rocksztár fogalmazott, a virginiai Springfieldben, ahol felnőtt, a független lemezboltok mágikus, misztikus helyek voltak a hetvenes-nyolcvanas években. „Minden szabadidőmet ott töltöttem, minden pénzem ott költöttem el. Ezek a helyek voltak a templomaim, könyvtáraim és iskoláim egyben”.

MTI

• Publikálva: 2015.04.17. 14:10 • Címke: program