a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Itt a Budapest Táncfesztivál

budapest tancfesztival

Hofesh Shechter társulatának új előadásával nyílik meg április 27-én a Budapest Táncfesztivál a Művészetek Palotájában.

A május 3-ig tartó rendezvény programjában a Szegedi Kortárs Balett Insomnia című előadásának budapesti bemutatója, a Tánc Világnapi Gála, a fennállásának 65. évfordulóját ünneplő Magyar Táncművészeti Főiskola nemzetközi táncgálája és a spanyol Rojas&Rodrigez / Nuevo Ballet Espanol előadása is szerepel. A rendezvénysorozatot az izraeli származású londoni koreográfus, Hofesh Shechter társulata deGeneration című új előadásával nyitja meg, amelyet előbemutatón láthat a budapesti fesztiválközönség. A művész a párizsi Theatre de la Ville felkérésére készítette a darabot, amelynek hivatalos bemutatója május 5-én lesz a Theatre des Abbesses-ben – közölte Ertl Péter, a szervező Nemzeti Táncszínház igazgatója az MTI-vel. Mint írta, a táncfesztiválon ünnepli megalapításának 65. évfordulóját a Magyar Táncművészeti Főiskola, amelynek növendékei neves bécsi, berlini, drezdai, stuttgarti, ljubljanai és izmiri táncakadémiák növendékeivel fogják megosztani a színpadot április 28-án a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában.

degeneration
Hofesh Schechter előadására itt kaphatók jegyek (forrás: mupa.hu)

A fesztivál hagyományaihoz híven idén is április 29-én, a tánc világnapján adja át szakmai elismeréseit a Magyar Táncművészek Szövetsége. A gála rendezője Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója. A díjakat a hazai táncélet prominens személyiségei fogják átadni, az est házigazdája Rátóti Zoltán színművész lesz. Az estén az előző évi díjazottak fognak színpadra lépni. A budapesti közönség április 30-án láthatja először Juronics Tamás új koreográfiáját, a Szegedi Kortárs Balett Insomnia című előadását. Ertl Péter szerint a darab az álmatlanság skizofrén, paranoiás tudatállapotain vezeti végig a nézőt, igazán izgalmas művészeti kihívást teremtve. Május 2-án és 3-án láthatják az érdeklődők a kilenc spanyol táncművészből és négy zenészből álló Rojas&Rodrigez / Nuevo Ballet Espanol Titánium című produkcióját, amely a flamenco, a hip-hop és a street dance izgalmas ötvözéséből született meg. A Nemzeti Táncszínház évente negyven társulat több mint 350 előadásának otthona. Új székhelye a Millenáris Teátrum, ahol a 2015/2016-os évadban kezdi meg működését, így a 2014/2015-ös évadot alternatív játszóhelyeken szervezi.

rojas
A Rojas&Rodrigez / Nuevo Ballet Espanol társulatának tagjai (forrás: nemzetitancszinhaz.hu)


A táncszínház által szervezett Budapest Táncfesztivál célja, hogy neves külföldi együttesek meghívásával pozícionálja a nemzetközi táncszcénában a magyar fővárost. Az elmúlt években mások mellett az amerikai Shen Wei Dance Arts, a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, a Merce Cunningham Dance Company, a Doug Varone and Dancers, a brazil Grupo Corpo, a Company fabrik Potsdam, valamint Jirí Kylián világhírű koreográfus társulata is fellépett a fesztiválon.

MTI

• Publikálva: 2015.04.20. 14:50 • Címke: tánc