a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Szentendrén koncertezik a Keleti szél

montanaro

Huszonöt éves fennállása alkalmából a MűvészetMalom udvarán ad koncertet Miquéu Montanaro magyaros formációja, a Vents d'Est. A Vujicsics együttessel és a Ghymes egykori tagjaival is felálló csapat a legtáncosabb darabjait adja elő, esőhelyszín is van!

Miquéu (Michel) Montanaro az etnikai ihletésű szabadzenélés európai vándora. Zenei világa nem ismer határokat, gyökerei a provanszáli muzsikához kötik, de otthonosan mozog Kelet-Európa zenei hagyományaiban is. A számos hangszeren, köztük harmonikán, fúvós hangszereken, dobokon és különböző egzotikus instrumentumokon zenélő, idén 60 éves Miquéu Montanaro a francia mellett okcitán nyelvűnek vallja magát: a hagyományos nevén provanszál nyelv Dél-Franciaországban beszélt, több dialektus formájában élő újlatin nyelv, amely sok tekintetben a Spanyolországban beszélt katalánhoz áll közel. A zenész, akinek felesége magyar, és aki maga is beszél magyarul, a legfontosabb európai világzenei előadók közé tartozik, jellegzetes bakancsában, fekete ingben és nadrágban járja a világot, nyakában az elmaradhatatlan piros sál, hátán a számára készített speciális táska, amely tele van hangszereivel. Egy ideje vele tart fia, Baltazar is, aki virtuóz hegedűs.



Miquéu Montanaro 1990-ban indította útjára a Vents d'Est (Keleti szél) elnevezésű formációt, amely egy változó tagságú, népes nemzetközi zenekar. A Vents d'Est muzsikájában megtalálható a mediterrán, a balkáni, a magyar, a szlovák népzene, a dzsessz és kortárs hatások is. 2011-ben Szomjas György Keleti szél címmel dokumentumfilmet készített róluk magyar-bosnyák-spanyol koprodukcióban. A Montanarók visszatérő vendégek Magyarországon, apa és fia az elmúlt hétvégén a Borsodi Fonó Folkfesztiválon lépett fel, Miquéu-t májusban a komáromi Médiawave-en a Párhuzamos Kultúráért Díjjal tüntették ki, Baltazar az év elején a fővárosban Sophie Cavez belga harmonikással koncertezett.
   
A Vents d'Estben a kezdetektől részt vett a Vujicsics, valamint a Ghymes együttes, előbbi formáció most is ott lesz a szentendrei koncerten, akárcsak a Ghymes három egykori tagja: Écsi Gyöngyi (ének), Buják Andor (szaxofon, kontra, töröksíp, klarinét, furulya, tárogató, bőgő, doromb, szájbőgő) és Pukkai Attila ütős-perkás. A zenekar korábban a világ minden tájáról érkező vendégművészekkel nyolc lemezt készített, ezek legsikeresebb, legtáncosabb darabjait adják elő július 12-én vasárnap este a MűvészetMalom udvarán. A koncert esőhelyszíne a Pest Megyei Könyvtár színházterme.

mti/mandarchiv

• Publikálva: 2015.07.09. 12:01 • Címke: koncert