a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Argentin utcaszínház meg cirkusz

sziget 2015 lead

Jön a sokszínű Sziget Feszitvál! Az argentin Fuerza Bruta nagyszabású utcaszínházi produkciója, külföldi és magyar cirkuszi, színház- és táncelőadások, valamint egy különleges panasztaxi is várja a látógatókat.

A Nagy utcaszínház idei produkcióját egy argentin társulat adja. A Fuerza Bruta – azonos című egész estés showjával  egy évtizede járja a világot, több mint ötven országban csaknem tízmillió ember látta az előadásukat olyan városokban, mint London, Chicago, Miami, Moszkva, Peking, Tokió vagy Berlin. A Szigetre az előadás záró elemével, A buborék című produkcióval érkeznek, amely naponta többször is megtekinthető lesz. A koncepció lényege, hogy nincs külön színpad, az előadás középpontjában a nézők állnak, akik folyamatosan, minden irányból vizuális és fizikai élményben részesülnek. A fesztivál sajtóirodájának keddi közleménye szerint a cirkuszi sátorban a francia Akoreacro társulat Klaxon című új előadásával, a Prágából érkező Cirk La Putyka újcirkuszi társulat pedig a Szigetre készített, The Best of Cirk La Putyka című válogatásával várja a közönséget. A magyar Groutesque Gymnastics IV. em. 14. című új produkciójában a táncosok és akrobaták a kortárs táncművészet, a színház, a cirkuszi akrobatika, a légtornászat és a kínai rúdtánc elemeit ötvözik. Az Argentínából érkező független cirkuszművészek szabadtéri produkciói a sátor mellett felállított külső színpadon várják a nézőket.

furza
A Fuerza Bruta látványos előadására is érdemes kilátogatni (forrás: Fuerza Bruta Instagram-oldala)

A fesztiválon láthatók lesznek Magyarország legrégebbi tűzzsonglőr formációi is: augusztus 12-én a Magma Tűzszínház lép fel Láva című produkciójával, a Tűzmadarak zsonglőrcsoport előadását csütörtökön és pénteken tekinthetik meg az érdeklődők. A Flame Flowers Lángok keringője című, a tűzzsonglőrködés, a színház és a tánc különleges fúziójából született műsora szombaton látható. A Színház- és táncsátorban augusztus 12-én Góbi Rita és Szegő Dávid lép színre Ne hisztizz! című előadásával, emellett a közönség megtekintheti Mészáros Máté Hinoki című koreográfiáját, a SÍN Kulturális Központ, az Ultima Vez és a Trafó közös produkcióját, valamint a spanyol Zen del Sur project HEIAN című darabját. Másnap a Frenák Pál Társulat Fiúk című előadása látható, amely megmutatja a férfi test szépségét, a férfiúi természet alaptípusait. A kubai DanzAbierta társulat MalSon című produkciója a Kubában zajló életet és az idő múlását jeleníti meg. Augusztus 14-én mások mellett a magyar AJDa – A Joint Dance Adventure lép színpadra, majd a franciaországi MimH Hachia című darabja látható az együttélésről és az integrációról. Szombaton egyebek mellett Dányi Viktória és Nelson Reguera Keep in touching és a DOT504 Dance Company Loss of memory című produkciója szerepel a programkínálatban. Vasárnap, augusztus 16-án Szamosi Judit Mi ketten vagyunk koreográfiája a nő és férfi világába kalauzol, majd a SÍN Kulturális Központ produkciója látható Ego Trip címmel.

gobi rita ne hisztizz
Szegő Dávid és Góbi Rita Ne hisztizz! című produkciója is megy a Szigetre (fotó: Piti Marcell)

Egy holland, egy magyar és egy lengyel művész összeurópai turnéra indul panasztaxijával, egy speciális riksával. A Hallgatlak! elnevezésű nemzetközi művészeti akció első állomásaként a Sziget nemzetközi forgatagát szólítják meg. Délutánonként riksájukban, amely egy mozgó, modern kori gyóntatószék és egy panasziroda keveréke, bárki azon szerencsések közé kerülhet, akinek panasza meghallgatásra talál. Esténként a legfrissebb gyűjtésekből szemezgetnek a nézőkkel, az ő aktív részvételükkel egy közösen megalkotott köztéri akció keretében emelik fel szavukat a panaszokban felvetődő ügyekért. A Sziget fesztivál idén augusztus 10-én, hétfőn indul a mínusz egyedik nappal, a Cirque du Sziget elnevezésű cirkuszi programhelyszín a nulladik naptól, keddtől, a Színház- és táncsátor, valamint a Nagy utcaszínház az első, szerdai naptól várja a fesztiválozókat.

MTI

• Publikálva: 2015.08.04. 17:05 • Címke: színház