a rovat írásai

Dalai megváltoztatták a világot

A rocktörténet egyik legnagyobb hatású egyénisége, Bob Dylan ma 75 éves. Három tucat stúdióalbuma jelent meg, immár hivatalosan is hozzáférhetőek kalózlemezei is. Versszövegei költeményként olvashatók, munkásságát egyetemeken tanítják, a Like A Rolling Stone című dala megváltoztatta a világot.

„Az én szakmámban az öregség egyenlő a kihalással”

Ma hetvenéves Cher amerikai énekesnő, aki filmszínészként is sikeres pályát futott be, még az Oscar-díjat is megkapta. Mozgalmas múltját kudarcok és visszatérések tarkítják, a nehézségeken tehetsége mellett határtalan elszántsága segítette át.

Nem bárd, inkább trubadúr

A 70. születésnapját ünneplő Donovan a hatvanas években robbant be a zenei életbe és a beatkorszak meghatározó zenészévé vált. Hazájában az „angol Bob Dylanként” ünnepelték.

Pontosan annyi hangjegy van benne, amennyi szükséges

1786. május 1-jén mutatták be Bécsben Mozart Figaro házassága című operáját. A darab vegyes fogadtatásban részesült, a zeneértők lelkesedtek, az arisztokrácia megbotránkozott. Az első két estén maga Mozart vezényelt a fortepiano mellől, az egyik előadáson Kazinczy Ferenc is a hallgatóság soraiban ült.

A zene, ami összeköt és kibékít

Április 29-én nyolcvanéves Zubin Mehta, a világhírű indiai karmester, aki a zene erejével szeretné kibékíteni az egymással szemben álló kultúrákat és országokat, ennek jegyében számtalan jótékonysági koncertnek volt szervezője és részese.

A Turandot 90 éve

Kilencven éve, 1926. április 25-én mutatták be a milánói Scalában Giacomo Puccini Turandot című operáját, amelyben az egyik legismertebb és legnépszerűbb ária, a Nessun dorma is felhangzik.

Prokofjev 125

Százhuszonöt éve, 1891. április 23-án született Szergej Prokofjev orosz zeneszerző, zongoraművész.

A leghumánusabb virtuóz

Száz éve, 1916. április 22-én született Yehudi Menuhin, minden idők egyik legnagyobb hegedűművésze, a centenáriumról világszerte megemlékeznek.

Meghalt Prince, a világhírű amerikai énekes

Meghalt Prince. A hétszeres Grammy-díjas amerikai énekest 57 éves korában érte a halál – erősítette meg a hírt a világhírű előadó sajtósa. Tájékoztatása szerint az énekes holttestét Minneapolis egyik külvárosában lévő otthonában találták meg csütörtökön.

Szemző-maraton a BMC-ben

Kötelező program Szemző Tibor-rajongóknak május 20-án.

Az örök Tini

Ma ünnepli 70. születésnapját Bródy János. Érettségi után, 1964-ben Koncz Zsuzsa ajánlására került a később legendássá vált Illés zenekarba, ekkor ragadt rá a Tini becenév.

Zene összes cikke »

Orfeumból kultúrotthon

Világosság, 1951. április 16.

odeonmusor2.jpg

Néhány évvel ezelőtt – mondotta Révai elvtárs kongresszusi beszédében – még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel.

Fél évszázadon át nem érhette csalódás a Jókai tér 4. sz. alatt levő "színházba" betérő polgárt. Szórakoztatás címén hajszálpontosan ugyanazokat az ordenáré "szellemességeket" tálalták elébe, noha a műintézet elnevezése olykor változott. Ám mindegy volt, minek hívták ezt a patinás szórakozóhelyet: Kis Komédiának, Komédia Orfeumnak, vagy Medgyaszay Színháznak, a lényeg mindig maradt. Táncban, dalban, szövegben a tömény pornográfia elevenedett meg. Még a felszabadulás után is megdönthetetlennek látszott az útszéli humornak ez a Jókai téri fellegvára. Ekkor írták cégérül a színház homlokzatára a kitűnő képességű, méltán népszerű sanzonénekesnő, Medgyaszay Vilma nevét, hogy azután továbbra is a "Francia pezsgő" és egyéb, három felvonássá kerített egyértelmű helyzetek "nyűgözzék le" a színház törzsközönségét. A művésznő adta a nevet, a tőkés a pénzt és utóbbi mindenhatóságát érvényesítve igyekezett "korszerűsíteni" az ízléstelen kuplék steinhardti otthonát.

1650.jpg

Időközben azonban szüntelenül zajló kultúrforradalmunk rendet csinált a Jókai-téren is. S a változás talán sehol sem olyan szembetűnő, mint itt, az alvilági múzsák e hajdani Olimposzán, ahol a megvénült orfeum helyén most a 16555.jpgPostásszakszervezet Központi Kultúrotthona áll. Huszonhat kocsi szemetet hordtak ki a helyiségekből az átalakítás alkalmával, ez a mennyiség azonban elenyésző ahhoz a piszokhoz képest, amelyet szellemi vonalon számoltak fel. Ám a "kézzelfogható" koszosság igen jól jellemezte azt a fajta színházvezetést, amely minden létező nyílást az évtizedek alatt felgyülemlett szeméttel tömött be. A színpad alatt, azóta felszedett nézőtéri faburkolat mélyén, ablaknyílásokban, mindenütt, ahol egy kis rés akadt, a piszok ült orgiát s az átalakítást végző munkásokat valósággal megdöbbentette a talált kacatok sokfélesége. Még karóra is akadt, amely valamelyik részeg vendég csuklójáról kerülhetett a mélybe. Hiszen a "mindent egy helyen" orfeumi értelmezésének megfelelően az alagsorban terült el az Uhu-bár is, a pénzes "aranyifjúság" népszerű lokálja. Az építész annak idején kitett magáért és a mulató rendeltetésének megfelelően színház, bár, nézőtér, öltözők valósággal "egybefolytak", sőt közvetlenül az öltözők mellett komponálta meg azt a helyiséget, ahova a tőkés is gyalog járt. Azóta persze megszüntették az építménynek ezt a "családias" jellegét. Vasajtó került a színpad és a nézőtér közé, olvasóterem lett a hajdani lokálból, s az egykori bretli-kabaré helyén február 25-én a pártkongresszus tiszteletére megnyílt a Postásszakszervezet Központi Kultúrotthona.

video

Orfeum-jelenet a Dollárpapa című filmből (1956).


"Néhány évvel ezelőtt  mondotta Révai elvtárs kongresszusi beszédében — még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel. Burjánzott a formalizmus, a nyugati dekadens művészet utánzása. A szocialista realizmus hívei, a felszabadult dolgozó nép, a munkásosztály művészetének képviselői kisebbségben vagy defenzívában voltak. Elmondhatjuk, hogy ezen a területen is döntő változás történt."  Ennek a döntő változásnak figyelemreméltó bizonyítéka a mulató helyén megnyílt szép és elvtársias szellemet árasztó kultúrotthon is, ahol a Posta dolgozói és a kultúra egyaránt otthont találtak.

16546.jpg
Fotóillusztrációk: Fortepan Archívum.

Forrás: Gramofon online.

• Publikálva: 2012.05.13. 07:00 • Címke: Fortepan, épület, történelem, videó