a rovat írásai

Lengyel tangó: lemez és koncert Víg Mihály dalaiból

Lengyel tangó címmel tisztelgő lemez készült Víg Mihály dalaiból. Az Ágoston Béla által készített feldolgozásokon Víg Mihály is közreműködik, akárcsak az anyagot bemutató, Ma este te vagy a főnök című koncerten április 25-én a Művészetek Palotájában.

90 éves lenne a Rózsaszín párduc zeneszerzője

Henry Mancini, az olasz családból származó amerikai komponista több száz filmzene és máig sokat feldolgozott filmdal zeneszerzője volt.

Zene mindenkinek a Titanicon

A 21. Titanic fesztiválon ezúttal is számos zenei témájú film akad. A Zene mindenkinek szekció programja nyolc filmmel több évtizedet fog át a hatvanas évektől napjainkig.

​A holnap virága Noé bárkáján

Szécsi Pál népszerűsége, ismertsége negyven évvel tragikus halála után is töretlen, a nosztalgiahullámok és a rendszerváltás óta a bulvár azonban alaposan átértelmezte személyiségét. A mindössze harminc évet élt énekes rövid élete minden hozzáférhető mozzanata szabadon felhasználhatóvá vált.

Vidám, egzotikus komolyzene

170 éve, 1844. március 18-án született Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov, Csajkovszkij mellett a legsikeresebb és legismertebb orosz zeneszerző. Valamennyi fontos műfajban alkotott a hangszeres zenétől a vokálisig, a szimfóniáktól a balettzenéig és operáig. Írt zenekari darabokat, kamaramuzsikát, dalokat, zongora- és kórusműveket is.

Budapesttől New Orleans-ig

Zenei utazás a Hot Jazz Banddel a Madách Színházban, filmklub a Tolnay-filmek melódiáiról és látványvilágáról az Urániában.

Meghalt Paco de Lucía

Életének 67. évében a mexikói Cancúnban elhunyt Paco del Lucía Grammy-díjas spanyol flamencogitáros, zeneszerző, a modern flamenco atyja.

Ennio Morricone filmzenéi Budapesten

A valószínűleg utolsó európai koncertsorozat apropója a 85 éves Ennio Morricone filmzeneszerzői karrierje kezdetének 50. évfordulója. A turné Párizsban indult február 4-én, ezután 9-én Prága következett, kedden Berlin, csütörtökön Zürich a helyszín a szombati budapesti Arénában megrendezett koncert előtt.

Belső zene a színpadon

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjén jártunk. Nem, inkább záróelőadásán. Vagy mégis inkább koncertjén?

Újabb koncertfilmek az Urániában

Folytatódik az Uránia Nemzeti Filmszínház könnyűzenei koncertfilmsorozata. Az immár harmadik széria keretében például a Muse, a Dream Theater, a Rolling Stones és Peter Gabriel egy-egy fellépéséről készült alkotást vetítik.

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

2014. január 11–14. újzenei fesztivál a Zeneakadémián, a Fugában, a BMC-ben és a Trafóban.

Zene összes cikke »

Orfeumból kultúrotthon

Világosság, 1951. április 16.

odeonmusor2.jpg

Néhány évvel ezelőtt – mondotta Révai elvtárs kongresszusi beszédében – még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel.

Fél évszázadon át nem érhette csalódás a Jókai tér 4. sz. alatt levő "színházba" betérő polgárt. Szórakoztatás címén hajszálpontosan ugyanazokat az ordenáré "szellemességeket" tálalták elébe, noha a műintézet elnevezése olykor változott. Ám mindegy volt, minek hívták ezt a patinás szórakozóhelyet: Kis Komédiának, Komédia Orfeumnak, vagy Medgyaszay Színháznak, a lényeg mindig maradt. Táncban, dalban, szövegben a tömény pornográfia elevenedett meg. Még a felszabadulás után is megdönthetetlennek látszott az útszéli humornak ez a Jókai téri fellegvára. Ekkor írták cégérül a színház homlokzatára a kitűnő képességű, méltán népszerű sanzonénekesnő, Medgyaszay Vilma nevét, hogy azután továbbra is a "Francia pezsgő" és egyéb, három felvonássá kerített egyértelmű helyzetek "nyűgözzék le" a színház törzsközönségét. A művésznő adta a nevet, a tőkés a pénzt és utóbbi mindenhatóságát érvényesítve igyekezett "korszerűsíteni" az ízléstelen kuplék steinhardti otthonát.

1650.jpg

Időközben azonban szüntelenül zajló kultúrforradalmunk rendet csinált a Jókai-téren is. S a változás talán sehol sem olyan szembetűnő, mint itt, az alvilági múzsák e hajdani Olimposzán, ahol a megvénült orfeum helyén most a 16555.jpgPostásszakszervezet Központi Kultúrotthona áll. Huszonhat kocsi szemetet hordtak ki a helyiségekből az átalakítás alkalmával, ez a mennyiség azonban elenyésző ahhoz a piszokhoz képest, amelyet szellemi vonalon számoltak fel. Ám a "kézzelfogható" koszosság igen jól jellemezte azt a fajta színházvezetést, amely minden létező nyílást az évtizedek alatt felgyülemlett szeméttel tömött be. A színpad alatt, azóta felszedett nézőtéri faburkolat mélyén, ablaknyílásokban, mindenütt, ahol egy kis rés akadt, a piszok ült orgiát s az átalakítást végző munkásokat valósággal megdöbbentette a talált kacatok sokfélesége. Még karóra is akadt, amely valamelyik részeg vendég csuklójáról kerülhetett a mélybe. Hiszen a "mindent egy helyen" orfeumi értelmezésének megfelelően az alagsorban terült el az Uhu-bár is, a pénzes "aranyifjúság" népszerű lokálja. Az építész annak idején kitett magáért és a mulató rendeltetésének megfelelően színház, bár, nézőtér, öltözők valósággal "egybefolytak", sőt közvetlenül az öltözők mellett komponálta meg azt a helyiséget, ahova a tőkés is gyalog járt. Azóta persze megszüntették az építménynek ezt a "családias" jellegét. Vasajtó került a színpad és a nézőtér közé, olvasóterem lett a hajdani lokálból, s az egykori bretli-kabaré helyén február 25-én a pártkongresszus tiszteletére megnyílt a Postásszakszervezet Központi Kultúrotthona.

video

Orfeum-jelenet a Dollárpapa című filmből (1956).


"Néhány évvel ezelőtt  mondotta Révai elvtárs kongresszusi beszédében — még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel. Burjánzott a formalizmus, a nyugati dekadens művészet utánzása. A szocialista realizmus hívei, a felszabadult dolgozó nép, a munkásosztály művészetének képviselői kisebbségben vagy defenzívában voltak. Elmondhatjuk, hogy ezen a területen is döntő változás történt."  Ennek a döntő változásnak figyelemreméltó bizonyítéka a mulató helyén megnyílt szép és elvtársias szellemet árasztó kultúrotthon is, ahol a Posta dolgozói és a kultúra egyaránt otthont találtak.

16546.jpg
Fotóillusztrációk: Fortepan Archívum.

Forrás: Gramofon online.

• Publikálva: 2012.05.13. 07:00 • Címke: Fortepan, épület, történelem, videó