a rovat írásai

Morricone 60 jubileumi válogatás

Morricone 60 címmel októberben válogatás jelenik meg Ennio Morricone filmzeneszerző elmúlt hatvan évben komponált műveiből. Még ma is kottapapírt készít az éjjeli szekrényére, hogy ha eszébe jutna egy dallam, le tudja jegyezni – mondta el a 87 éves olasz zeneszerző egy interjúban.

A táncházmozgalom első prímása

Halmos Béla népzenekutató, a magyarországi táncházmozgalom egyik elindítója és első prímása hetven éve, 1946. június 4-én született Szombathelyen.

A barokk zene királynője

Június 4-én ötvenéves Cecilia Bartoli, napjaink legünnepeltebb mezzoszopránja. Rómában született muzsikus családban, apja kórusban énekelt, anyja elismert énektanár. Neki köszönheti biztos zenei alapjait, órákat soha nem vett mástól, s anyja időnként még ma is elkíséri fellépéseire.

A dobos, aki sosem mosolyog

Június 2-án hetvenöt éves Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa. Az „alapító atyák” közül már csak ő, az énekes Mick Jagger és a gitáros Keith Richards gördül a Kövekkel, Charlie a korelnök.

Hangjáték a belvárosban

A tavalyi siker után Budapest belvárosába költözik a Müpa Hangjáték nevű interaktív zenedoboz, amelyet május 28. és június 5. között bárki megszólaltathat a Madách téren.

Dalai megváltoztatták a világot

A rocktörténet egyik legnagyobb hatású egyénisége, Bob Dylan ma 75 éves. Három tucat stúdióalbuma jelent meg, immár hivatalosan is hozzáférhetőek kalózlemezei is. Versszövegei költeményként olvashatók, munkásságát egyetemeken tanítják, a Like A Rolling Stone című dala megváltoztatta a világot.

„Az én szakmámban az öregség egyenlő a kihalással”

Ma hetvenéves Cher amerikai énekesnő, aki filmszínészként is sikeres pályát futott be, még az Oscar-díjat is megkapta. Mozgalmas múltját kudarcok és visszatérések tarkítják, a nehézségeken tehetsége mellett határtalan elszántsága segítette át.

Nem bárd, inkább trubadúr

A 70. születésnapját ünneplő Donovan a hatvanas években robbant be a zenei életbe és a beatkorszak meghatározó zenészévé vált. Hazájában az „angol Bob Dylanként” ünnepelték.

Pontosan annyi hangjegy van benne, amennyi szükséges

1786. május 1-jén mutatták be Bécsben Mozart Figaro házassága című operáját. A darab vegyes fogadtatásban részesült, a zeneértők lelkesedtek, az arisztokrácia megbotránkozott. Az első két estén maga Mozart vezényelt a fortepiano mellől, az egyik előadáson Kazinczy Ferenc is a hallgatóság soraiban ült.

A zene, ami összeköt és kibékít

Április 29-én nyolcvanéves Zubin Mehta, a világhírű indiai karmester, aki a zene erejével szeretné kibékíteni az egymással szemben álló kultúrákat és országokat, ennek jegyében számtalan jótékonysági koncertnek volt szervezője és részese.

A Turandot 90 éve

Kilencven éve, 1926. április 25-én mutatták be a milánói Scalában Giacomo Puccini Turandot című operáját, amelyben az egyik legismertebb és legnépszerűbb ária, a Nessun dorma is felhangzik.

Zene összes cikke »

Orfeumból kultúrotthon

Világosság, 1951. április 16.

odeonmusor2.jpg

Néhány évvel ezelőtt – mondotta Révai elvtárs kongresszusi beszédében – még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel.

Fél évszázadon át nem érhette csalódás a Jókai tér 4. sz. alatt levő "színházba" betérő polgárt. Szórakoztatás címén hajszálpontosan ugyanazokat az ordenáré "szellemességeket" tálalták elébe, noha a műintézet elnevezése olykor változott. Ám mindegy volt, minek hívták ezt a patinás szórakozóhelyet: Kis Komédiának, Komédia Orfeumnak, vagy Medgyaszay Színháznak, a lényeg mindig maradt. Táncban, dalban, szövegben a tömény pornográfia elevenedett meg. Még a felszabadulás után is megdönthetetlennek látszott az útszéli humornak ez a Jókai téri fellegvára. Ekkor írták cégérül a színház homlokzatára a kitűnő képességű, méltán népszerű sanzonénekesnő, Medgyaszay Vilma nevét, hogy azután továbbra is a "Francia pezsgő" és egyéb, három felvonássá kerített egyértelmű helyzetek "nyűgözzék le" a színház törzsközönségét. A művésznő adta a nevet, a tőkés a pénzt és utóbbi mindenhatóságát érvényesítve igyekezett "korszerűsíteni" az ízléstelen kuplék steinhardti otthonát.

1650.jpg

Időközben azonban szüntelenül zajló kultúrforradalmunk rendet csinált a Jókai-téren is. S a változás talán sehol sem olyan szembetűnő, mint itt, az alvilági múzsák e hajdani Olimposzán, ahol a megvénült orfeum helyén most a 16555.jpgPostásszakszervezet Központi Kultúrotthona áll. Huszonhat kocsi szemetet hordtak ki a helyiségekből az átalakítás alkalmával, ez a mennyiség azonban elenyésző ahhoz a piszokhoz képest, amelyet szellemi vonalon számoltak fel. Ám a "kézzelfogható" koszosság igen jól jellemezte azt a fajta színházvezetést, amely minden létező nyílást az évtizedek alatt felgyülemlett szeméttel tömött be. A színpad alatt, azóta felszedett nézőtéri faburkolat mélyén, ablaknyílásokban, mindenütt, ahol egy kis rés akadt, a piszok ült orgiát s az átalakítást végző munkásokat valósággal megdöbbentette a talált kacatok sokfélesége. Még karóra is akadt, amely valamelyik részeg vendég csuklójáról kerülhetett a mélybe. Hiszen a "mindent egy helyen" orfeumi értelmezésének megfelelően az alagsorban terült el az Uhu-bár is, a pénzes "aranyifjúság" népszerű lokálja. Az építész annak idején kitett magáért és a mulató rendeltetésének megfelelően színház, bár, nézőtér, öltözők valósággal "egybefolytak", sőt közvetlenül az öltözők mellett komponálta meg azt a helyiséget, ahova a tőkés is gyalog járt. Azóta persze megszüntették az építménynek ezt a "családias" jellegét. Vasajtó került a színpad és a nézőtér közé, olvasóterem lett a hajdani lokálból, s az egykori bretli-kabaré helyén február 25-én a pártkongresszus tiszteletére megnyílt a Postásszakszervezet Központi Kultúrotthona.

video

Orfeum-jelenet a Dollárpapa című filmből (1956).


"Néhány évvel ezelőtt  mondotta Révai elvtárs kongresszusi beszédében — még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel. Burjánzott a formalizmus, a nyugati dekadens művészet utánzása. A szocialista realizmus hívei, a felszabadult dolgozó nép, a munkásosztály művészetének képviselői kisebbségben vagy defenzívában voltak. Elmondhatjuk, hogy ezen a területen is döntő változás történt."  Ennek a döntő változásnak figyelemreméltó bizonyítéka a mulató helyén megnyílt szép és elvtársias szellemet árasztó kultúrotthon is, ahol a Posta dolgozói és a kultúra egyaránt otthont találtak.

16546.jpg
Fotóillusztrációk: Fortepan Archívum.

Forrás: Gramofon online.

• Publikálva: 2012.05.13. 07:00 • Címke: Fortepan, épület, történelem, videó