a rovat írásai

Az első fess tenor

Száz éve, 1915. július 27-én született Mario del Monaco, a múlt század egyik legnagyobb drámai tenorja.

Elhunyt Van Alexander filmzeneszerző

Százéves korában elhunyt Van Alexander amerikai filmzeneszerző, aki az ötvenes évek közepétől számos televíziós sorozathoz és filmhez komponált zenét, de az ő dalaival indult el Ella Fitzgerald karrierje is.

Zeneakadémia minden nap!

A Zeneakadémia Europa Nostra-nagydíjjal, FIABCI-nívódíjakkal és több más rangos építészeti elismeréssel kitüntetett megújult főépületében július-augusztus folyamán minden nap épületlátogató túrát szerveznek.

Laibach Goes to Észak-Korea

Első külföldi rockzenekarként lép fel augusztusban Észak-Koreában a Laibach. Az ipari zene és a techno szlovén úttörője két koncertet is ad Phenjanban.

Augusztusban kezdődik a Zempléni Fesztivál

Idén 28 helyszínen csaknem félszáz programmal várják a közönséget, a fellépők száma pedig meghaladja a félezret.

​Live Aid: a világ legnagyobb összefogása

Harminc éve rendezték meg a Live Aidet: kettős koncertet és tévéközvetítést az afrikai, azon belül is az etiópiai éhezők megsegítésére. A közvetítést 1,9 milliárd ember látta, és jobb esetben gondolt néhány pillanatra a fekete földrész iszonyú problémáira is. Amik a vallási küzdelmek megjelenésével azóta csak még iszonyúbbak lettek. A Live Aid talán a könnyűzene legnagyobb hatású ilyen jellegű produktuma volt, legalábbis azóta nem történt ehhez hasonló méretű nekibuzdulás.

Tökéletlenségből születő kényelem

Ma biztos nem járkálnánk annyian fülhallgatóval a fejünkön, ha húsz évvel ezelőtt nem győzött volna az mp3-as formátum.

Elvarázsolták a dallamok

A magyar dzsessz egyik legkiválóbb, legsokoldalúbb alakja, Dresch Mihály ma 60 éves. Játéka azonnal felismerhető, egyéni stílusában az amerikai dzsessz harmóniavilágát, improvizációs technikáját ötvözi az autentikus magyar népdalkinccsel.

Szentendrén koncertezik a Keleti szél

Huszonöt éves fennállása alkalmából a MűvészetMalom udvarán ad koncertet Miquéu Montanaro magyaros formációja, a Vents d'Est. A Vujicsics együttessel és a Ghymes egykori tagjaival is felálló csapat a legtáncosabb darabjait adja elő, esőhelyszín is van!

​Az a könnyed Sziget-érzés…

Idén újra Sziget Fesztivál, augusztus 5-10. között. Viszont a Sziget marketingterve tulajdonképpen az egész naptári évet lefedi.

A világ legszerencsésebb embere

A ma 75 éves Ringo Starr immár tizedik éve azt kéri rajongóitól születésnapi ajándékként: bárhol is legyenek, délben álljanak meg egy pillanatra és tisztelegjenek a béke és a szeretet eszméje előtt. Ő maga ezeket a perceket Hollywoodban, a Beatles életében is fontos szerepet játszó Capitol Records lemezkiadó toronyháza előtt tölti.

Zene összes cikke »

Orfeumból kultúrotthon

Világosság, 1951. április 16.

odeonmusor2.jpg

Néhány évvel ezelőtt – mondotta Révai elvtárs kongresszusi beszédében – még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel.

Fél évszázadon át nem érhette csalódás a Jókai tér 4. sz. alatt levő "színházba" betérő polgárt. Szórakoztatás címén hajszálpontosan ugyanazokat az ordenáré "szellemességeket" tálalták elébe, noha a műintézet elnevezése olykor változott. Ám mindegy volt, minek hívták ezt a patinás szórakozóhelyet: Kis Komédiának, Komédia Orfeumnak, vagy Medgyaszay Színháznak, a lényeg mindig maradt. Táncban, dalban, szövegben a tömény pornográfia elevenedett meg. Még a felszabadulás után is megdönthetetlennek látszott az útszéli humornak ez a Jókai téri fellegvára. Ekkor írták cégérül a színház homlokzatára a kitűnő képességű, méltán népszerű sanzonénekesnő, Medgyaszay Vilma nevét, hogy azután továbbra is a "Francia pezsgő" és egyéb, három felvonássá kerített egyértelmű helyzetek "nyűgözzék le" a színház törzsközönségét. A művésznő adta a nevet, a tőkés a pénzt és utóbbi mindenhatóságát érvényesítve igyekezett "korszerűsíteni" az ízléstelen kuplék steinhardti otthonát.

1650.jpg

Időközben azonban szüntelenül zajló kultúrforradalmunk rendet csinált a Jókai-téren is. S a változás talán sehol sem olyan szembetűnő, mint itt, az alvilági múzsák e hajdani Olimposzán, ahol a megvénült orfeum helyén most a 16555.jpgPostásszakszervezet Központi Kultúrotthona áll. Huszonhat kocsi szemetet hordtak ki a helyiségekből az átalakítás alkalmával, ez a mennyiség azonban elenyésző ahhoz a piszokhoz képest, amelyet szellemi vonalon számoltak fel. Ám a "kézzelfogható" koszosság igen jól jellemezte azt a fajta színházvezetést, amely minden létező nyílást az évtizedek alatt felgyülemlett szeméttel tömött be. A színpad alatt, azóta felszedett nézőtéri faburkolat mélyén, ablaknyílásokban, mindenütt, ahol egy kis rés akadt, a piszok ült orgiát s az átalakítást végző munkásokat valósággal megdöbbentette a talált kacatok sokfélesége. Még karóra is akadt, amely valamelyik részeg vendég csuklójáról kerülhetett a mélybe. Hiszen a "mindent egy helyen" orfeumi értelmezésének megfelelően az alagsorban terült el az Uhu-bár is, a pénzes "aranyifjúság" népszerű lokálja. Az építész annak idején kitett magáért és a mulató rendeltetésének megfelelően színház, bár, nézőtér, öltözők valósággal "egybefolytak", sőt közvetlenül az öltözők mellett komponálta meg azt a helyiséget, ahova a tőkés is gyalog járt. Azóta persze megszüntették az építménynek ezt a "családias" jellegét. Vasajtó került a színpad és a nézőtér közé, olvasóterem lett a hajdani lokálból, s az egykori bretli-kabaré helyén február 25-én a pártkongresszus tiszteletére megnyílt a Postásszakszervezet Központi Kultúrotthona.

video

Orfeum-jelenet a Dollárpapa című filmből (1956).


"Néhány évvel ezelőtt  mondotta Révai elvtárs kongresszusi beszédében — még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel. Burjánzott a formalizmus, a nyugati dekadens művészet utánzása. A szocialista realizmus hívei, a felszabadult dolgozó nép, a munkásosztály művészetének képviselői kisebbségben vagy defenzívában voltak. Elmondhatjuk, hogy ezen a területen is döntő változás történt."  Ennek a döntő változásnak figyelemreméltó bizonyítéka a mulató helyén megnyílt szép és elvtársias szellemet árasztó kultúrotthon is, ahol a Posta dolgozói és a kultúra egyaránt otthont találtak.

16546.jpg
Fotóillusztrációk: Fortepan Archívum.

Forrás: Gramofon online.

• Publikálva: 2012.05.13. 07:00 • Címke: Fortepan, épület, történelem, videó