a rovat írásai

Online rádiót indított a jubiláló Művészetek Palotája

Online rádiót indított a tizedik évadát ünneplő Művészetek Palotája. A Müpa Rádió két csatornájának arculata az intézmény kínálatához illeszkedik: a Müpa Symphony a komolyzene, míg a Müpa Easy a dzsessz, a pop, a rock, a világ- és népzene kedvelőit várja.

„Ez lesz az én életem, a tánczene”

Szántó Erzsi énekesnővel öt éve ismerjük egymást, amikor meghívtam egy múzeumi rendezvényre – Pick up! Hangszedők és hangadók volt a címe, a beat előtti könnyűzenéről és a szórakoztató elektronika történetéről szólt. Énekesek meséltek a pályájukról, s közben orsósmagnón szólt a tangó és a slowfox – tehát a tánczene.

Nature Boy

Nat „King” Cole bársonyos hangját az is ismeri, aki sohasem akarta.

Lajtha László az I. világháborúban

Kiállítással idézik fel a Hagyományok Házában a 20. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője és népzenekutatója, Lajtha László életét és művészetét az első világháború idején. A tárlat február 16-i megnyitója után emlékhangversenyt tartanak a komponista tiszteletére.

A Bob Marley hagyaték

A megrögzött világjobbítók oszlopszentje, a füvesek pólójának éke, parkokban dobolók messiása: 70 éve született Bob Marley, a jamaikai reggae sztár. Szex, ritmus és lázadás egyesült mitikus alakjában és a meditatív reggae zenében, amitől megszólítva érezték magukat az afrikai rabszolgák leszármazottai és az angol munkásosztály punkjai is.

Vivaldi első zeneművét találhatták meg egy német könyvtárban

Vivaldi első, elveszett zeneművére bukkanhatott rá egy német könyvtárban őrzött kéziratban Federico Maria Sardelli karmester és zenetörténész. Az instrumentális darabot hétfőn mutatják be a firenzei Uffizi képtárban.

Előzetes az első hajléktalanokról szóló operáról

Február 19-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteményében különleges bemutatót tartanak.

Elhunyt Demis Roussos

A hatvannyolc éves énekes Athénban hunyt el. Szerte a világon gyászolják rajongói.

​Éteri magasságok szörnyű áron

Voltak mai ésszel fel nem fogható dolgok jócskán az emberiség története folyamán. Ezek közé tartozik a kasztrált férfiak 18. századi énekesi karrierje, e furcsa divat miatt egyes számítások szerint évente 4000 fiúgyermeket fosztottak meg heréitől a zene hazájában, Itáliában. A leghíresebb kasztrált énekes Farinelli volt, aki 310 éve született Andria városában.

​Katasztrófától a művészetig

Kezét a láng megnyomorította, így új játéktechnikát kellett kitalálnia: Django Reinhardt a gitárjazz nem szokványos zsenije. Ma ünnepelné 105. születésnapját. Zenéje senkiéhez sem hasonlítható és örök. Élete tele volt katasztrófákkal, ami a kézsérülésével kezdődött.

Elhunyt S. Nagy István dalszövegíró

Elhunyt S. Nagy István dalszövegíró, aki az 1950-es évek második felétől számos slágert írt mások mellett Kovács Katinak, Koncz Zsuzsának, Zalatnay Saroltának és Máté Péternek.

Zene összes cikke »

Orfeumból kultúrotthon

Világosság, 1951. április 16.

odeonmusor2.jpg

Néhány évvel ezelőtt – mondotta Révai elvtárs kongresszusi beszédében – még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel.

Fél évszázadon át nem érhette csalódás a Jókai tér 4. sz. alatt levő "színházba" betérő polgárt. Szórakoztatás címén hajszálpontosan ugyanazokat az ordenáré "szellemességeket" tálalták elébe, noha a műintézet elnevezése olykor változott. Ám mindegy volt, minek hívták ezt a patinás szórakozóhelyet: Kis Komédiának, Komédia Orfeumnak, vagy Medgyaszay Színháznak, a lényeg mindig maradt. Táncban, dalban, szövegben a tömény pornográfia elevenedett meg. Még a felszabadulás után is megdönthetetlennek látszott az útszéli humornak ez a Jókai téri fellegvára. Ekkor írták cégérül a színház homlokzatára a kitűnő képességű, méltán népszerű sanzonénekesnő, Medgyaszay Vilma nevét, hogy azután továbbra is a "Francia pezsgő" és egyéb, három felvonássá kerített egyértelmű helyzetek "nyűgözzék le" a színház törzsközönségét. A művésznő adta a nevet, a tőkés a pénzt és utóbbi mindenhatóságát érvényesítve igyekezett "korszerűsíteni" az ízléstelen kuplék steinhardti otthonát.

1650.jpg

Időközben azonban szüntelenül zajló kultúrforradalmunk rendet csinált a Jókai-téren is. S a változás talán sehol sem olyan szembetűnő, mint itt, az alvilági múzsák e hajdani Olimposzán, ahol a megvénült orfeum helyén most a 16555.jpgPostásszakszervezet Központi Kultúrotthona áll. Huszonhat kocsi szemetet hordtak ki a helyiségekből az átalakítás alkalmával, ez a mennyiség azonban elenyésző ahhoz a piszokhoz képest, amelyet szellemi vonalon számoltak fel. Ám a "kézzelfogható" koszosság igen jól jellemezte azt a fajta színházvezetést, amely minden létező nyílást az évtizedek alatt felgyülemlett szeméttel tömött be. A színpad alatt, azóta felszedett nézőtéri faburkolat mélyén, ablaknyílásokban, mindenütt, ahol egy kis rés akadt, a piszok ült orgiát s az átalakítást végző munkásokat valósággal megdöbbentette a talált kacatok sokfélesége. Még karóra is akadt, amely valamelyik részeg vendég csuklójáról kerülhetett a mélybe. Hiszen a "mindent egy helyen" orfeumi értelmezésének megfelelően az alagsorban terült el az Uhu-bár is, a pénzes "aranyifjúság" népszerű lokálja. Az építész annak idején kitett magáért és a mulató rendeltetésének megfelelően színház, bár, nézőtér, öltözők valósággal "egybefolytak", sőt közvetlenül az öltözők mellett komponálta meg azt a helyiséget, ahova a tőkés is gyalog járt. Azóta persze megszüntették az építménynek ezt a "családias" jellegét. Vasajtó került a színpad és a nézőtér közé, olvasóterem lett a hajdani lokálból, s az egykori bretli-kabaré helyén február 25-én a pártkongresszus tiszteletére megnyílt a Postásszakszervezet Központi Kultúrotthona.

video

Orfeum-jelenet a Dollárpapa című filmből (1956).


"Néhány évvel ezelőtt  mondotta Révai elvtárs kongresszusi beszédében — még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel. Burjánzott a formalizmus, a nyugati dekadens művészet utánzása. A szocialista realizmus hívei, a felszabadult dolgozó nép, a munkásosztály művészetének képviselői kisebbségben vagy defenzívában voltak. Elmondhatjuk, hogy ezen a területen is döntő változás történt."  Ennek a döntő változásnak figyelemreméltó bizonyítéka a mulató helyén megnyílt szép és elvtársias szellemet árasztó kultúrotthon is, ahol a Posta dolgozói és a kultúra egyaránt otthont találtak.

16546.jpg
Fotóillusztrációk: Fortepan Archívum.

Forrás: Gramofon online.

• Publikálva: 2012.05.13. 07:00 • Címke: Fortepan, épület, történelem, videó