a rovat írásai

Az éjszakám a nappalodhoz Zagar dukál

A Zagar ismét filmzenét készített, több mint tíz évvel az első ilyen anyag után. A My Night Your Day című CD Az éjszakám a nappalod című új magyar film zenéje, megjelenését az alkotók szombaton a fővárosi Fogasházban ünneplik.

Az amerikai szupervirtuóz, akinek Liszt volt a kedvence

Száz éve született Earl Wild amerikai zongoravirtuóz, aki a klasszikus mellett dzsesszstandardok átiratával is elkápráztatta közönségét, s egymás után hat amerikai elnököt szórakoztatott a Fehér Házban.

Így kísérletezgette végig az elmúlt fél évszázadot Björk

Kirobbanó hang, szokatlan hangzásvilág, folyamatos meglepetés: november 21-én ünnepli ötvenedik születésnapját a sokoldalúságáról ismert izlandi énekesnő, filmszínésznő Björk.

Víg Mihály szerzői estje a Gödör Klubban

Szerzői estet tart Víg Mihály. Az elsősorban a Balaton zenekar vezetőjeként ismert alkotó filmzenéiből, valamint a néprajzkutató gyűjtéséből született Cigánydalok című albumáról játszik december 5-én a fővárosi Gödör Klubban, a G3 Rendezvényközpontban.

Öntörvényű zseni angyalhanggal

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Neil Young, akit zenei kísérletező kedve és mély mondanivalót megfogalmazó, szenvedélyes dalai tettek a rockzene egyik legnagyobb hatású személyiségévé.

Az itthoni zenei élet olasz felvirágoztatója

1915. november 8-án született Velencében Lamberto Gardelli olasz karmester, aki hosszú ideig tevékeny résztvevője volt a magyar zenei életnek: működött a Magyar Állami Operaház zeneigazgatójaként, a Magyar Állami Hangversenyzenekar, valamint a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának állandó vendégkarmestereként is.

Hans Zimmer Budapesten ad koncertet

A számtalan hollywoodi sikerfilm zeneszerzőjeként világhírűvé vált komponista szimfonikus zenekarral és kórussal ad koncertet jövő májusban Budapesten.

Az Öldöklő angyal Salzburgban

Thomas Ades brit zeneszerző operájának ősbemutatóját tartják a Salzburgi Ünnepi Játékokon, amelynek jövő évi programját Helga Rabl-Stadler, a fesztivál igazgatója és Sven-Eric Bechthoff művészeti vezető ismertette csütörtökön.

Csaknem Bizottság, majdnem Kontroll Csoport a G3-ban

Minden ugyanaz másképpen címmel a nyolcvanas évek két magyar underground csapata, a Bizottság és a Kontroll Csoport dalai szólnak november 20-án a fővárosi G3-ban. Az előadó két utódzenekar, az ef. Zámbó Happy Dead Band és az Ági és fiúk, valamint vendégeik.

A brit slágerlisták csúcstartója

Hetvenöt éves Sir Cliff Richard angol énekes, aki Elvis Presley után, de még a Beatles feltűnése előtt a brit rock and roll legnagyobb csillaga volt. Fél évszázadon át minden évtizedben volt brit listavezető dala, és több mint 250 millió lemezt adott el világszerte.

A Tenorissimo

Október 12-én lett volna nyolcvanéves Luciano Pavarotti, „a Tenorissimo”, akinél kevesen tettek többet a komolyzene népszerűsítéséért.

Zene összes cikke »

Orfeumból kultúrotthon

Világosság, 1951. április 16.

odeonmusor2.jpg

Néhány évvel ezelőtt – mondotta Révai elvtárs kongresszusi beszédében – még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel.

Fél évszázadon át nem érhette csalódás a Jókai tér 4. sz. alatt levő "színházba" betérő polgárt. Szórakoztatás címén hajszálpontosan ugyanazokat az ordenáré "szellemességeket" tálalták elébe, noha a műintézet elnevezése olykor változott. Ám mindegy volt, minek hívták ezt a patinás szórakozóhelyet: Kis Komédiának, Komédia Orfeumnak, vagy Medgyaszay Színháznak, a lényeg mindig maradt. Táncban, dalban, szövegben a tömény pornográfia elevenedett meg. Még a felszabadulás után is megdönthetetlennek látszott az útszéli humornak ez a Jókai téri fellegvára. Ekkor írták cégérül a színház homlokzatára a kitűnő képességű, méltán népszerű sanzonénekesnő, Medgyaszay Vilma nevét, hogy azután továbbra is a "Francia pezsgő" és egyéb, három felvonássá kerített egyértelmű helyzetek "nyűgözzék le" a színház törzsközönségét. A művésznő adta a nevet, a tőkés a pénzt és utóbbi mindenhatóságát érvényesítve igyekezett "korszerűsíteni" az ízléstelen kuplék steinhardti otthonát.

1650.jpg

Időközben azonban szüntelenül zajló kultúrforradalmunk rendet csinált a Jókai-téren is. S a változás talán sehol sem olyan szembetűnő, mint itt, az alvilági múzsák e hajdani Olimposzán, ahol a megvénült orfeum helyén most a 16555.jpgPostásszakszervezet Központi Kultúrotthona áll. Huszonhat kocsi szemetet hordtak ki a helyiségekből az átalakítás alkalmával, ez a mennyiség azonban elenyésző ahhoz a piszokhoz képest, amelyet szellemi vonalon számoltak fel. Ám a "kézzelfogható" koszosság igen jól jellemezte azt a fajta színházvezetést, amely minden létező nyílást az évtizedek alatt felgyülemlett szeméttel tömött be. A színpad alatt, azóta felszedett nézőtéri faburkolat mélyén, ablaknyílásokban, mindenütt, ahol egy kis rés akadt, a piszok ült orgiát s az átalakítást végző munkásokat valósággal megdöbbentette a talált kacatok sokfélesége. Még karóra is akadt, amely valamelyik részeg vendég csuklójáról kerülhetett a mélybe. Hiszen a "mindent egy helyen" orfeumi értelmezésének megfelelően az alagsorban terült el az Uhu-bár is, a pénzes "aranyifjúság" népszerű lokálja. Az építész annak idején kitett magáért és a mulató rendeltetésének megfelelően színház, bár, nézőtér, öltözők valósággal "egybefolytak", sőt közvetlenül az öltözők mellett komponálta meg azt a helyiséget, ahova a tőkés is gyalog járt. Azóta persze megszüntették az építménynek ezt a "családias" jellegét. Vasajtó került a színpad és a nézőtér közé, olvasóterem lett a hajdani lokálból, s az egykori bretli-kabaré helyén február 25-én a pártkongresszus tiszteletére megnyílt a Postásszakszervezet Központi Kultúrotthona.

video

Orfeum-jelenet a Dollárpapa című filmből (1956).


"Néhány évvel ezelőtt  mondotta Révai elvtárs kongresszusi beszédében — még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel. Burjánzott a formalizmus, a nyugati dekadens művészet utánzása. A szocialista realizmus hívei, a felszabadult dolgozó nép, a munkásosztály művészetének képviselői kisebbségben vagy defenzívában voltak. Elmondhatjuk, hogy ezen a területen is döntő változás történt."  Ennek a döntő változásnak figyelemreméltó bizonyítéka a mulató helyén megnyílt szép és elvtársias szellemet árasztó kultúrotthon is, ahol a Posta dolgozói és a kultúra egyaránt otthont találtak.

16546.jpg
Fotóillusztrációk: Fortepan Archívum.

Forrás: Gramofon online.

• Publikálva: 2012.05.13. 07:00 • Címke: Fortepan, épület, történelem, videó