a rovat írásai

„​De a homokóra csak pereg, pereg…”

„1953. június 15-én Jani teljesen váratlanul azt mondta:
– Nálad vannak a papírok?
– Milyen papírok?
– Hát a lakásbejelentő és a személyi igazolvány.
– Igen, de miért?
– Mert holnap lesz az esküvőnk.”

​Elhunyt a dzsessz történetének legjelentősebb hangmérnöke

91 éves korában elhunyt Rudy van Gelder amerikai hangmérnök, akinek nevéhez a dzsessztörténet legjelentősebb albumainak sokasága fűződik.

A mezítlábas díva

Augusztus 27-én lenne hetvenöt éves Cesária Évora Grammy-díjas zöld-foki-szigeteki énekesnő, a sajátos hangulatú morna stílus királynője. 

​60 év a zongora mellett

Vukán György Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző augusztus 21-én lenne hetvenöt éves. Az improvizáció szélesebb körű alkalmazásának szenvedélyes híve, a kreatív zene egyik legnagyobb hatású képviselője azt vallotta, hogy a zene az, ami a csendből hiányzik.

A 140 éves az a bayreuthi fesztivál, ahol mindig ugyanaz a line-up

Száznegyven éve, 1876. augusztus 13-án kezdődtek meg az első Bayreuthi Ünnepi Játékok. A Richard Wagner által saját műveinek előadására alapított rendezvényt minden művészeti fesztivál „szülőanyjának” tekintik.

Elhunyt Elliot Tiber,„Woodstock atyja”

Élete 82. évében elhunyt Elliot Tiber üzletember, forgatókönyvíró, „Woodstock atyja”, az 1969-es legendás zenei fesztivált lehetővé tévő üzletember, akinek memoárja alapján készült a Woodstock a kertemben című film.

Több mint hatvan éve folyamatosan úton

Tony Bennett amerikai pop- és dzsesszénekes, akinek több mint száz albumát 50 milliónál többen vásárolták meg, augusztus 3-án kilencvenéves. A veterán énekes ma is tevékeny, utolsó lemeze tavaly jelent meg.

Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátság

Ismét megrendezi hagyományos művészeti fesztiválját a Pannonhalmi Főapátság; az Arcus Temporum zenei fesztivál, egy év kihagyás után, a Szent Márton-év keretében valósul meg augusztus 26. és 28. között.

Liszt Ferenc 130 éve halt meg

Százharminc éve, 1886. július 31-én halt meg Liszt Ferenc zongoraművész, zeneszerző, az egyik legismertebb magyar komponista.

Korai Pink Floyd–kincsgyűjtemény

Igazi Szent Grál a Pink Floyd-rajongóknak: egy 27 lemezes kiadvány jelenik meg novemberben a zenekar korai, 1965 és 1972 között készült hang- és filmfelvételeiből.

A milliókat hozó plátói szerelmi vallomás

Július 30-án hetvenöt éves Paul Anka. A kanadai énekes tinédzserként tűnt fel a popzene egén, s több mint fél évszázada ontja a slágereket, nevéhez fűződik többek között a You Are My Destiny, a Diana és a My Way.

Zene összes cikke »

Orfeumból kultúrotthon

Világosság, 1951. április 16.

odeonmusor2.jpg

Néhány évvel ezelőtt – mondotta Révai elvtárs kongresszusi beszédében – még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel.

Fél évszázadon át nem érhette csalódás a Jókai tér 4. sz. alatt levő "színházba" betérő polgárt. Szórakoztatás címén hajszálpontosan ugyanazokat az ordenáré "szellemességeket" tálalták elébe, noha a műintézet elnevezése olykor változott. Ám mindegy volt, minek hívták ezt a patinás szórakozóhelyet: Kis Komédiának, Komédia Orfeumnak, vagy Medgyaszay Színháznak, a lényeg mindig maradt. Táncban, dalban, szövegben a tömény pornográfia elevenedett meg. Még a felszabadulás után is megdönthetetlennek látszott az útszéli humornak ez a Jókai téri fellegvára. Ekkor írták cégérül a színház homlokzatára a kitűnő képességű, méltán népszerű sanzonénekesnő, Medgyaszay Vilma nevét, hogy azután továbbra is a "Francia pezsgő" és egyéb, három felvonássá kerített egyértelmű helyzetek "nyűgözzék le" a színház törzsközönségét. A művésznő adta a nevet, a tőkés a pénzt és utóbbi mindenhatóságát érvényesítve igyekezett "korszerűsíteni" az ízléstelen kuplék steinhardti otthonát.

1650.jpg

Időközben azonban szüntelenül zajló kultúrforradalmunk rendet csinált a Jókai-téren is. S a változás talán sehol sem olyan szembetűnő, mint itt, az alvilági múzsák e hajdani Olimposzán, ahol a megvénült orfeum helyén most a 16555.jpgPostásszakszervezet Központi Kultúrotthona áll. Huszonhat kocsi szemetet hordtak ki a helyiségekből az átalakítás alkalmával, ez a mennyiség azonban elenyésző ahhoz a piszokhoz képest, amelyet szellemi vonalon számoltak fel. Ám a "kézzelfogható" koszosság igen jól jellemezte azt a fajta színházvezetést, amely minden létező nyílást az évtizedek alatt felgyülemlett szeméttel tömött be. A színpad alatt, azóta felszedett nézőtéri faburkolat mélyén, ablaknyílásokban, mindenütt, ahol egy kis rés akadt, a piszok ült orgiát s az átalakítást végző munkásokat valósággal megdöbbentette a talált kacatok sokfélesége. Még karóra is akadt, amely valamelyik részeg vendég csuklójáról kerülhetett a mélybe. Hiszen a "mindent egy helyen" orfeumi értelmezésének megfelelően az alagsorban terült el az Uhu-bár is, a pénzes "aranyifjúság" népszerű lokálja. Az építész annak idején kitett magáért és a mulató rendeltetésének megfelelően színház, bár, nézőtér, öltözők valósággal "egybefolytak", sőt közvetlenül az öltözők mellett komponálta meg azt a helyiséget, ahova a tőkés is gyalog járt. Azóta persze megszüntették az építménynek ezt a "családias" jellegét. Vasajtó került a színpad és a nézőtér közé, olvasóterem lett a hajdani lokálból, s az egykori bretli-kabaré helyén február 25-én a pártkongresszus tiszteletére megnyílt a Postásszakszervezet Központi Kultúrotthona.

video

Orfeum-jelenet a Dollárpapa című filmből (1956).


"Néhány évvel ezelőtt  mondotta Révai elvtárs kongresszusi beszédében — még 1948 körül, művészeti életünk tele volt mindenféle burzsoá szeméttel. Burjánzott a formalizmus, a nyugati dekadens művészet utánzása. A szocialista realizmus hívei, a felszabadult dolgozó nép, a munkásosztály művészetének képviselői kisebbségben vagy defenzívában voltak. Elmondhatjuk, hogy ezen a területen is döntő változás történt."  Ennek a döntő változásnak figyelemreméltó bizonyítéka a mulató helyén megnyílt szép és elvtársias szellemet árasztó kultúrotthon is, ahol a Posta dolgozói és a kultúra egyaránt otthont találtak.

16546.jpg
Fotóillusztrációk: Fortepan Archívum.

Forrás: Gramofon online.

• Publikálva: 2012.05.13. 07:00 • Címke: Fortepan, épület, történelem, videó