a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Öntörvényű zseni angyalhanggal

neil_young_leadMa ünnepli hetvenedik születésnapját Neil Young, akit zenei kísérletező kedve és mély mondanivalót megfogalmazó, szenvedélyes dalai tettek a rockzene egyik legnagyobb hatású személyiségévé.

Torontóban született, anyjával még gyerekként költözött Winnipegbe, miután ismert sportújságíró apjától elváltak útjaik. Tinédzser korától zenélt, szülőhazájában már a hatvanas évek elején ismert lett. Huszonegy évesen a nagyobb lehetőségekkel kecsegtető Kaliforniába költözött, ahol Stephen Stills társaságában megalapította a rövid életű, de annál nagyobb hatású Buffalo Springfield együttest. 1970-ben Stills hívására negyedik tagként csatlakozott a legendássá váló formációhoz, a Crosby, Stills, Nash & Younghoz. A csapat túlméretezett egójú tagjai egy év után búcsút mondtak egymásnak, Déja Vu című lemezük azonban minden idők legjobb albumai közé tartozik.



Neil Young már 1969-ben kiadta első szólólemezét. Az 1970-ben megjelent After the Gold Rush és az 1972-es Harvest pályafutása két csúcspontja, ezeken a lemezeken található a Southern Man és a Heart of Gold, utóbbi első és eddig utolsó listavezető dala lett. Az azóta eltelt évtizedekben hol egyedül, hol Crazy Horse elnevezésű kísérőzenekarával dolgozik.

A hetvenes évek koncertkörútjai után a nyolcvanas évek kísérletei következtek, megterhelve számos magánéleti válsággal. 1982-es Trans című albumán például a kort megelőzve a dalokat hat hangszintetizátorral (Vocoder) vette fel. A lemez és az azt kísérő turné igen élénk, bár jobbára elmarasztaló kritikákat kapott, maga Neil Young a zenei kalandról azt mondta: megpróbálta magát a fia helyébe képzelni, aki agyi bénulással született, és a gépen keresztül próbált vele beszélni. Az idők folyamán ide-oda csapódott a zenei műfajok között, készített tiszta country és az elektromos zenével kísérletező lemezeket is. Az 1990-ben megjelent, a hard rockhoz visszatérő Ragged Glory az akkor kezdődő grunge irányzat kiválóságai, a Nirvana és a Pearl Jam példaképévé tette; az utóbbi együttessel közös albumot is rögzített Mirror Ball címmel. 1994-ben ő szerezte Jonathan Demme Philadelphia című filmjének címadó dalát, amelyért 1993-ban Oscar-díjra jelölték (a szobrocskát az ugyanebben a filmben felhangzó, Bruce Springsteen által énekelt Streets of Philadelphia nyerte.)


  
2005-ben meglegyintette a halál szele, agyműtétet hajtottak végre rajta, de néhány hónappal később már fellépett a Live 8 segélykoncerten. Környezetvédelmi és politikai kérdésekben is hallatja szavát, az új évezred első évtizedét a George W. Bush elnök politikája és az iraki háború elleni „tiltakozó üzemmódban” töltötte, 2006-os Living With War című albumát is ennek szentelte. 2009-ben egész pályafutását dokumentáló gyűjtemény összeállításába kezdett: az 1963 és 1972 közötti éveket átfogó, 137 felvételt tartalmazó első „kötet” 2010-ben Grammy-díjat kapott. 2012-ben újra a Crazy Horse-szal dolgozott: az Americana klasszikus amerikai folkdalok gyűjteménye. Idén került a boltokba The Monsanto Years elnevezésű koncepcióalbuma, melyen a génkezelt vetőmagokat gyártó Monsanto vállalat ellen szólal fel, és a világ ökológiai értékeinek megőrzésére biztató honlapot is indított.

 

Neil Young 1970 | gettyimages.com

A zenész három tucat stúdióalbumot adott ki, de kalózfelvételeinek se szeri, se száma, a fellépések mellett folyamatosan komponál, rengeteg időt tölt a stúdiókban. Több filmzenét is jegyez, talán a legizgalmasabb a Halott ember című Jim Jarmusch-filmhez készült. Jonathan Demme két dokumentumfilmet is készített róla. Megalkuvás nélkül alakította ki saját stílusát, amelyet egyéni gitárjátéka és személyes dalszövegei, jellegzetes falsetto/tenor hangja, hosszú gitárszólói tesznek egyedivé. A gitár mellett játszik bendzsón, szájharmonikán, ukulelén és zongorán. A tökéletesség megszállottja, dalainak streamelését letiltotta, mert szerinte azok így csak rossz minőségben hallhatók, és az interneten gyűjtött pénzt egy audiofileknek szánt, igen drága zenelejátszó kifejlesztésére és piacra dobására.  

 

Neil Young 2015 | gettyimages.com

Bár a legkülönbözőbb stílusokkal kísérletezett, beleértve a szvinget és az elektronikus zenét is, legismertebb dalai az akusztikus folk és country, a progresszív rock jegyében születtek. Öntörvényű, akaratos és szókimondó, sokak szerint összeférhetetlen személyiség, így magányossága, zenekarokkal átélt viharai sem zavarták különösebben. A rock and roll halhatatlanjai közé 1995-ben nyert bebocsátást.

mti

• Publikálva: 2015.11.10. 15:00 • Címke: évforduló