a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Iva Bittová és a fűszerezett cirkusz

trafo lead

Iva Bittová morva származású, Egyesült Államokban élő hegedűművész, énekes élő játékával fűszerezett újcirkusz produkciót láthatnak az érdeklődők december 4-én és 5-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában, majd december 6-án Bittová szólókoncerttel is megörvendezteti magyarországi rajongóit.

A Compagnie du Poivre Rose Rózsabors című előadásában Iva Bittová élőben hegedül és énekel, miközben öt további előadó cirkuszi mutatványokkal meséli el egy bálra készülő család történetét. A vödörakrobatika, a légtornász mutatványok, a tánc, a zene és a humor együttese abszurd falusi idillt teremt a színpadon.   

rozsabors gif ujcirkusz trafo
Forrás: trafo.hu

A társulat körüljárja a férfiasság és a nőiesség kérdését, a végeredmény annyira paradox, mint a rózsabors maga: a nők szépek ugyan, de nyersek, a férfiak táncolnak, de harapnak. A Rózsaborsban szereplő karakterek mind kicsit kajlák és zavarodottak, a genderkódokat fonákjára fordítják: a férfi lehet esendő, a nő erős, és még légiesnek sem kell lennie ahhoz, hogy sikerüljenek a cirkuszi mutatványok. A produkciót csehovi illat lengi be, keveredik az irónia és a burleszk, a szláv zene balkáni romantikával fűszerezi az előadást - olvasható az ismertetőben. A Poivre Rose (Rózsabors) társulat megalakulásának története igen kalandos: két alapítója, Claudel és Valérie nagyszülei közösek, de szüleik tizenheten voltak testvérek, így nem volt lehetetlen elkerülnie egymást a két unokatestvérnek. Végül nagymamájuk temetésén derült ki, hogy két cirkuszos is van a családban.Az előadás trailere

A nagy találkozás nemcsak a családi kötelékek ápolásával folytatódott, hanem azon nyomban társulatot alapítottak. Maguk mellé vettek két belga és egy francia artistát, kiegészültek Iva Bittovával, és megalkották első produkciójukat, a Rózsaborsot. A két előadást követően Bittová szólókoncertet is ad a Trafóban. A művész már-már hazajár Magyarországra, sokan a Mediawave Fesztivál egyik házigazdájaként tekintenek rá. Az énekes-hegedűs színésznő mágikus atmoszférateremtő képességgel rendelkezik, és közben ezerféle eszközt használ a zenéjében: a bölcsődalokhoz illő anyai lágyság, a pajkos kacérkodás és a rikácsoló hisztéria mind-mind helyet kap a művészetében. A december 6-i koncert előtt forralt borral, sült gesztenyével és bérletakcióval vár mindenkit a Trafó Kortárs Művészetek Háza.

MTI

• Publikálva: 2015.11.30. 12:49 • Címke: újcirkusz, ajánló, zene