a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Elveszve a pszichedéliában

syd_barrett_lead70 éve született Syd Barrett, a Pink Floyd alapítója. Bár csak néhány évet töltött a zene világában, őt tekintik a pszichedelikus zene egyik megteremtőjének. Különleges hangeffektusok használatával kitolta a rock határait, a szürrealista költészet és az okkultizmus határán egyensúlyozó dalszövegei miatt a hatvanas évek Rimbaud-jaként emlegették.

Roger Keith Barrett Cambridge-ben látta meg a napvilágot 1941. január 6-án egy középosztálybeli család harmadik gyerekeként. Zárkózott kisfiú volt, érdekelte a zene, a festészet és a csillagászat, voltaképpen minden, ami valamiképpen kapcsolódott a misztikához. Tizenegy éves volt, amikor egy ukulelét, tizenegy, amikor egy bendzsót, tizennégy, amikor akusztikus gitárt kapott a szüleitől. Első elektromos gitárját már ő vásárolta spórolt pénzéből, és erősítőt is ő fabrikált hozzá. Ekkortájt kezdte használni a Syd nevet, amelyet egyesek szerint iskolatársai ragasztottak rá, mások szerint egy cambridge-i jazzdobos iránti tiszteletét fejezte ki e módon. 1961-ben meghalt az apja, anyja pedig – hogy kizökkentse a végtelen szomorúságból – arra nógatta, hogy töltsön minél több időt zenekarával, amelyben barátai, Roger Waters és David Gilmour is megfordultak. 

 

 

1964-ben a dél-londoni Camberwell College of Arts hallgatója lett, a majdani Pink Floydot (Rick Wright billentyűk, Nick Mason dob, Roger Waters basszus) a következő évben alapította meg. (A banda nevét két nem igazán ismert amerikai blueszenész, Pink Anderson és Floyd Council nevéből gyúrta össze.) Hamarosan a kultikus londoni klub, az UFO kedvencei lettek, ők voltak az elsők, akik vetítésekkel tették érdekesebbé koncertjeiket, amelyeken a hagyományos hangszerek mellett ipari zajokat, autódudákat, madárhangokat és elektronikus zörejeket is megszólaltattak. 1967 tavaszán jelent meg első lemezük, a The Piper At The Gates Of The Dawn, amely szinte teljes egészében Barrett szerzeményeit tartalmazza. A dalok erdei manókról, bolygók között tévelygő alakokról, más képtelen lényekről szólnak. Az addigi rockhangzástól idegen gitárfutamok, a sejtelmes orgonajáték, a kísérteties dob és basszus egy addig ismeretlen világba röpítették a hallgatót, a korong leghíresebb felvételei az Astronomy Domine és az Interstellar Overdrive.

 

 

A hirtelen jött siker, az állandó fellépések megviselték a zenészt, aki minden kábítószert kipróbált, végül az LSD-nél kötött ki. A színpadon is teljesen kiszámíthatatlanná vált, megesett, hogy hosszú percekig egyetlen hangot pengetett, ezért társai a biztonság kedvéért felvették mellé gitárosnak a gyerekkori barátot, David Gilmourt. A következő albumon (A Saucerful of Secrets, 1968), amely világhírűvé tette a Pink Floydot, Barrett már csak egyetlen dalt jegyzett, s végül elhagyta az együttest. A zenekar legendáriuma szerint erre 1968. április 6-án, este 18 óra 30 perckor került sor, amikor kilépett a londoni stúdió ajtaján.

 

Stílusa és személyisége azonban még éveken át befolyásolta a Pink Floyd szerzeményeit, hatása az Atom Heart Mother (1970) és a Meddle (1971) lemezeken is érezhető. A többiek nem akartak belenyugodni elvesztésébe, azt szerették volna, hogy továbbra is ő írja a dalokat, még ha nem is nem lép fel velük, s önzetlenül segítettek szólóterveinek megvalósításában is. Az első, a The Madcap Laughs (1969) még viszonylag jól sikerült, de a következő, Barrett (1970) című korongot a kíméletlen kritikusok „kényszerzubbony-rocknak” nevezték. A gitáros ezután hosszú időre eltűnt, a legkülönfélébb legendák terjengtek róla. Zenésztársai azonban nem felejtették el, megidézték a The Dark Side Of The Moon (1973) Brain Damage című dalában, a Wish You Were Here (1975) pedig kimondottan róla szól, az „őrült gyémánt” (Shine On You Crazy Diamond) is ő. Alakja még a The Wall (1979) című albumon is felbukkan néhány dalban. 

A hetvenes években teljesen visszavonult, magányosan élt szülővárosában. A nyolcvanas években már egykori társaival sem találkozott, a kilencvenes évek végétől cukorbetegség keserítette meg az életét. Kerülte az embereket, egy-két lesifotós felvételén azonban látszik, hogy az egykor nádszál vékony, fürtös fejű fiatalember teljesen megkopaszodott és elhízott. Syd Barrett 2006. július 7-én, hatvanéves korában hunyt el Cambridge-ben.

mti

• Publikálva: 2016.01.06. 10:05 • Címke: évforduló