a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A lelkiismeret nagykövete, gitárral

baez_lead

Az emberi jogok fáradhatatlan harcosa, Joan Baez amerikai gitáros-énekes január 9-én ünnepli hetvenötödik születésnapját. Woodstockban, a Live Aiden, a háború sújtotta Szarajevóban is ott volt, felszólalt és tüntetett a Tienanmen téri vérengzés ellen is.

New Yorkban született, ereiben némi mexikói vér is csörgedezik. Tizennyolc éves korában mutatkozott be a híres newporti folkfesztiválon. Bostoni egyetemi évei alatt egyre jobban beleásta magát a folkzenébe, és megtanult gitározni. Első lemeze 1960-ban jelent meg, 13 dal szerepel a korongon, köztük néhány gyermekballada. A debütáló album csak mérsékelt sikert aratott, de miután 1961-ben és 1962-ben megjelent második és harmadik albuma, a rajongók az első lemezt is megvásárolták.

 

1962 és 1964 között a folkzene népszerű arca volt, fesztiválokon, koncerteken szerepelt, politikai eseményeken énekelt. Belehabarodott a szárnyait szintén ekkor bontogató Bob Dylanbe, akinek hatására repertoárja is megváltozott: a tradicionális dalokat (The House of The Rising Sun, Silver Dagger, Mary Hamilton, All My Trials, John Riley) társadalmi problémákkal foglalkozó dalok váltották fel, és ő is műsorára tűzte a polgárjogi mozgalom nem hivatalos himnuszának számító We Shall Overcome-ot, amiért a hatvanas évek lelkiismeretének tartották.   

 

Bob Dylanhez fűződő kapcsolatát eleinte nyugodtan nevezhetjük szerelemnek, míg Dylan részéről már kevésbé lehet ugyanezt állítani. Joan Baez sok Dylan szerzeményt feldolgozott: a Blowin' in the Wind, a With God On Our Side, az A Hard Rain's a-Gonna Fall, a Don't Think Twice, It's Alright, az It's All Over Now Baby Blue rendszeresen szerepelt koncertjein. Volt olyan lemeze (az Any Day Now), amelyet teljes egészében Dylan szerzeményeiből állított össze. Mindig ott volt Dylan oldalán, ha valahol tiltakozni kellett a társadalmi igazságtalanság ellen. Dylan, akinek pályafutása rakétaszerűen ívelt felfelé, eltávolodott a protest songoktól, és két év múlva románcuk is véget ért. Baez zokon vette Dylan Visions of Johanna című dalát, és csaknem egy évtizeddel később Diamond and Rust című dalában állított emléket viharos kapcsolatuknak. Az idő lassan begyógyította a sebeket, ma már mindketten tisztelettel beszélnek a másikról, és többször léptek fel együtt.
  


1968 márciusában feleségül ment a háborúellenes tiltakozásairól ismert David Harrishez, aki akciói miatt börtönbe is került. Férje imádta a country zenét, aminek hatása Baez 1969-ben megjelent David's Album című korongján, majd az egy évvel később kiadott One Day At A Time című gyűjteményén is érződik. A hetvenes években zenéje egyre inkább a pop irányába sodródott, saját dalokat kezdett írni, a legkiválóbb lemez ebből a korszakból az 1975-ben megjelent Diamond and Rust. Sokkal inkább a zenére figyelt, mint a szövegre, a mondanivalóra, de a békeharc továbbra is fontos volt számára.

Dylannal ellentétben fellépett 1969-ben Woodstockban és 1970-ben a Wight-szigeti fesztiválon, másfél évtizeddel később a Live Aiden, 1993-ban elment a háború sújtotta Szarajevóba, és énekelt az Amnesty International több koncertjén. Tiltakozott a vietnami háború ellen, kiállt az erőszakmentességért. Börtönbe is vonult, mert nem volt hajlandó adót fizetni és ezzel hozzájárulni az Egyesült Államok hadikiadásaihoz. Felszólalt és tüntetett a Tienanmen téri vérengzés ellen is.

 

Közben szinte évente váltott kiadót, olyan lemeze is van, amelyik Amerikában nem is jelent meg. Csak 1987-ben talált rá a Gold Castle kiadóra, amely piacra dobta a Recently című albumát 1987-ben. Stúdióalbumot csak ritkán készített, de sokat turnézott, 1997-ben Magyarországon is járt. 2008-ban fellépett a 90 éves Nelson Mandelát köszöntő koncerten a londoni Hyde Parkban, majd ugyanebben az évben a 42. Montreux-i Dzsesszfesztivál egyik nagy visszatérőjeként ünnepelték.
   
2015-ben megkapta az Amnesty International legrangosabb kitüntetését, A lelkiismeret nagykövete díjat. „Igéző hangjával és a békés tüntetés, valamint a mindenkit megillető emberi jogok iránti rendíthetetlen elkötelezettségével Joan Baez immár több mint öt évtizede a jóság legyőzhetetlen harcosa” – írták az indoklásban.

mti/mandarchiv

• Publikálva: 2016.01.08. 10:39 • Címke: évforduló