a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Cinkos akusztika – Színház és cenzúra

oszk_lead

Cinkos akusztika –  színház és cenzúra címmel folytatódik a KönyvTÁRlat V. évada januárban az Országos Széchenyi Könyvtárban.

Jákfalvi Magdolna 18 órától tart előadást Kettős beszéd: az államszocialista színház magyarországi sajátosságai címmel. A Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanárának előadása a korabeli színházi kettős beszéd és a hatalmi cenzúra helyzetét veti össze az első és a második nyilvánosság előadásaiban Honthy Hannától Halász Péterig, felidézve többek közt Ádám Ottó, Marton Endre, Várkonyi Zoltán, Major Tamás, Ascher Tamás, Zsámbéki Gábor, Székely Gábor, Jeles András és mások egy-egy emlékezetes, a korban ikonikussá vált előadását.

19 órától a Színház- és Filmművészeti Egyetem A sütemények királynője című vizsgaelőadását láthatjuk a könyvtárban, amely Markó Róbert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves rendező szakos hallgatójának vizsgaelőadása, Pintér Béla kultikus előadásának megrázó erejű szövegkönyve alapján. Az est tematikájához kapcsolódóan ez alkalommal is kamaratárlat épül, melynek köszönhetően könyvtárunk kincseit vehetik közelebbről szemügyre: eredeti színlapokat, fotókat, plakátokat és korabeli színházi TV-felvételeket.

cinkos akusztika

Mészöly Miklós a hatvanas évek végén úgy látta, ha a próza cinkos akusztikájú stílussal szerelkezik fel, akkor provinciális összeborulás jellemez majd minket, kis népek kis irodalmát olvasókat, befogadókat. Az államszocialista évtizedek színházában a cinkos akusztika olvasási metódusának megfelelője egy sajátos, a cenzúrát összekacsintva megkerülő nézési technika: a színházi kettős beszéd technikája. Erős és összetartó közönséget feltételezve a színpadon játszódó eseményeknek, jeleknek azonnal két jelentése képződött meg. Egy látható és egy tudható.

cinkos akusztika oszk propaganda

A havonta jelentkező tematikus esteken jeles szakértők mutatják be a háborús, a „vörös”, az egyházi, a kádári propaganda jellemzőit, a film és a színház befolyásoló vagy éppen ellenpropaganda erejét, a karikatúrát, valamint a nőt mint a propaganda célját és eszközét.

Időpont: 2016. január 21. 18 óra
Helyszín: Országos Széchenyi Könyvtár

Forrás: OSZK

• Publikálva: 2016.01.08. 08:18 • Címke: oszk, beszélgetés