a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Színházi séták a pesti belvárosban

oszmi lead

Eltűnt vagy csak átalakult? címmel színházi sétákat szervez a budapesti belvárosban az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

Budapest tele van színházakkal... A város történelme során számos színházépület nyitotta meg és zárta be kapuit, alakult át, majd vissza és tűnt el véglegesen. Ember legyen a talpán, aki végig tudja követni ezt a folyamatos változást, amely napjainkban is zajlik. A séta során ilyen szemmel járjuk végig a pesti Broadway-t és környékét. A mulatók világa, Krúdy fővárosa, a történelem viharai elevenednek meg szemünk előtt, a színházi élet lencséjén keresztül nézve.

thalia szinhaz paulay
Dalszínház utca, szemben a Thália Színház a Paulay Ede utcában (Fotós: Fortepan/Kotnyek Antal)

Miért nem lett mozi a Madách téren? Ki tanította meg mulatni a pesti polgárt? Hol lakott Kabos Gyula? Mi történt a régi Úttörő Színházzal? És egyébként is, hová lett a Szerecsen utca? Ezekre és más hasonló kérdésekre kaphatnak választ azok, akik részt vesznek a sétán és feltérképezik Budapest régi színházi életének egy szeletét a folyamatos változások tükrében.

Sétaidőpontok egyéni jelentkezőknek:

február 20. (szombat) 10h
március 5. (szombat) 10h
március 19. (szombat) 10h

Sétavezető: Maksai Ági
A séta időtartama kb. 2 óra
A séta ára: 2000 HUF/fő
Találkozási pont: Madách tér

Jelentkezés: A bgm@oszmi.hu címen vagy szerdától vasárnapig 14-18 óráig a 06-1-225-3161-es telefonszámon.

10 főnél nagyobb csoportok jelentkezése esetén külön időpontot beszélhetünk meg. (csoportos kedvezmény: 1000Ft/fő). A sétára váltott jegy egyszeri belépésre jogosít a Bajor Gizi Színészmúzeumba.

forrás: OSZMI

• Publikálva: 2016.02.11. 22:14 • Címke: városi séta