a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Utószinkron két felvonásban

Kolozsvári multimediális táncelőadás Budapesten

postsynclead

Hangok és képek viszonyát szokatlan módon vizsgáló táncelőadás két helyszínen.

A multimedális kortárs táncelőadás Szlovénia és Horvátország után érkezett Budapestre, ahol két, jellegében teljesen különböző helyszínen lesz látható: június 13-án nem hagyományos színházi körülmények között, ipari környezetben, a Soroksári úti Bakelit Multi Art Centerben, 14-én pedig a Műcsarnok egyik termében.

A kolozsvári Groundfloor Group előadásának címét a filmiparból kölcsönzi: az utószinkron során laboratóriumi körülmények között rekonstruálják a film helyszínen felvett hangját. Ebből indultak ki az előadás alkotói, akik élőben, real-time teremtik meg az előadásban a hangvilágot, néhol a képhez, mozgáshoz igazítva, néhol azt ironikusan kommentálva, s máskor teljesen elrugaszkodva tőle. A Temps d’Image Fesztivál keretében bemutatott előadást Balla Szabolcs rendkívüli hangutánzó képessége ihlette meg. Az előadás egymáshoz nem mérhető kategóriákat párosít, mér össze: hány kép egyenlő egy hanggal, vagy hány hangjegy egy képpel, mindezt úgy, hogy tematikájában szorosan kapcsolódik a televízióhoz is.

Sinkó Ferenc rendezése valójában az egész társulat közös és egyenrangú alkotómunkájának eredménye. Elgondolkoztató, műfaji kategóriákon átívelő előadás, amely minden percében szórakoztató és látványos is.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.06.12. 12:38 • Címke: ajánló, színház