a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Elhunyt Peter Shaffer drámaíró, az Amadeus szerzője

sir peter schaffer lead

Kilencvenéves korában meghalt Peter Shaffer angol drámaíró, az Equus és az Amadeus című színművek szerzője.

Rupert Lord, Shaffer ügynöke közölte, hogy a drámaíró hétfőn halt meg Délnyugat-Írországban, ahová barátaival, családjával utazott. Tájékoztatása szerint az író egy ideje beteg volt. Shaffer 18 színművet írt, köztük a Mozart és Salieri vetélkedéséről szóló Amadeus című darabot, amelyből 1984-ben film készült Milos Forman rendezésében. Az alkotás nyolc Oscar-díjat kapott, Shaffer a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó díjat vehette át. Ugyanebben az évben Golden Globe-díjat is kapott legjobb forgatókönyvíróként. Peter Schaffer 1926. május 15-én Liverpoolban született zsidó családban. Történésztanulmányait a cambridge-i St. Paul és a Trinity College-ban végezte, először egy zeneműkiadónál, majd könyvkritikusként dolgozott.

peter schaffer
Peter Schaffer (forrás itt)

Ikertestvérével, Anthonyval detektívregényeket írt, majd tévéjátékokat a BBC számára. Hírnevét az Útvesztő (1960) című első darabja, egy családi dráma alapozta meg. A Ki megy a nő után? és Ki után megy a nő? kettős darabja következett 1962-ben. A színdarabokat a Globe színház mutatta be Maggie Smith és Kenneth Williams főszereplésével. Maggie Smith volt egyébiránt a kedvenc színésznője, több darabot is írt neki. 1963-ban alapították meg Londonban a National Theatre-t, amely Shaffer valamennyi darabját műsorára tűzte. 1965-ben mutatták be a Játék a sötétben című bohózatát, amely azon az ötleten alapul, hogy amíg a színpadi fikció szerint koromsötét van, a szereplők világosban botladoznak, és fordítva. Az 1973-ben született nagysikerű Equus egy istállófiúnak a lovai iránt érzett mániákus szenvedélyét mutatja be. A dráma, amely a hetvenes években mintegy ezer előadást élt meg New Yorkban, 1975-ben elnyerte a Broadwayn a Tony-díjat és a New York-i drámakritikusok díját is. Az Equust 2007-ben felújították Londonban, majd 2008-ban a Brodwayn, ahol Daniel Radcliffe játszotta a főszerepet. A Sidney Lumet rendezésében 1977-ben film készült belőle csakúgy mint számos korábbi színdarabjából.

Roman Polanski az Amadeusban

Shaffer a John Osborne-nal induló „dühös fiatalok” generációjához tartozik, de kortársainál többet őrzött meg a hagyományos drámai formákból. Fontos volt számára az összefüggő, jól felépített cselekmény, az éles drámai szembenállás és a logikus jellemrajz. Érett darabjain a japán kabuki és a brechti epikus színház hatása volt érezhető. Totális színházában a szöveg, a zene, a játék, a jelmez és a maszk együttesen hatott. 1994-95-ben Oxfordban kortárs színházi tanulmányokat oktatott. Fontosabb darabjai magyarul is olvashatók, mások mellett Göncz Árpád is fordította műveit, többet, köztük a Black Comedyt a magyar színházakban is játszottak. Számos rangos kitüntetéssel ismerték el munkásságát. 2001-ben II. Erzsébet brit uralkodó lovaggá ütötte, 2007-ben az írót beiktatták az Amerikai Színház Hírességek Csarnokába.

MTI

• Publikálva: 2016.06.06. 20:59 • Címke: hír