a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Medveczky Ádám 75

medveczkylead

Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester július 15-én hetvenöt éves.

Budapesten született. Anyja, Érsek Mária az Operaház korrepetitora volt. Apját négyévesen veszítette el, ezután Katona Lajos, az Operaház magánénekese lett nevelőapja. Otthonukban a muzsika természetes közeg volt, és bár fiatal korában érdekelte az irodalom, a földrajz és a sport is, végül mégis a zenét választotta. A Konzervatórium zongora tanszakára nem vették fel, ezért anyja javaslatára, gondolatban ugyan kicsit fanyalogva, az ütőhangszerek mellett döntött. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában a legendás Schwartz Oszkár volt a tanára, hatására egyre jobban megszerette az ütőhangszereket, főként azután, hogy zenekarban is játszhatott. 1960-ban lett Magyar Állami Hangversenyzenekar üstdobosa, hosszú évekig dirigálta Ferencsik János.
Régi vágya volt a karmesterség, ezért állandóan képezte magát ebben az irányban. Magánúton folytatta az összhangzattan és a szolfézs tanulását, sokat játszott lapról, partitúrákat olvasott. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakára 1968-ban vették fel. Az egyetemen Kórodi András vette szárnyai alá, aki meghívta az Operaházba vezénylő korrepetitornak, így vehetett részt a teátrum akkori hatalmas vállalkozásában, Wagner Ring-ciklusának betanításában. 1971-ben Olaszországban képezte tovább magát, elvégezte Franco Ferrara mesterkurzusát. A nagy áttörést a Magyar Televízió I. karmesterversenye jelentette számára 1974-ben. A megmérettetésen második díjat nyert, és hihetetlen népszerűségre tett szert az első televíziós karmesterverseny első magyar díjazottjaként. Évekig vezényelte szilveszterkor a himnuszt a Magyar Televízióban. Ugyanebben az évben kezdett zenekari gyakorlatot vezetni a Zeneakadémián, ahol 1982-től tanít a magánének és zongora, 2005 óta a korrepetitor tanszakon.

Medveczky Ádám Liszt-díjas karmester, zeneigazgató, érdemes művész, 1941. július 15-én született Budapesten. A képen: Medveczky Ádám próbán a Magyar Állami Operaház szolgáltató házában. MTI Fotó: Horváth Éva 1982
Medveczky Ádám próbán a Magyar Állami Operaház szolgáltató házában 1982-ben (MTI Fotó: Horváth Éva)

1974-ben kezdte meg karmesteri működését a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja, mesterművésze. Elsőként a Cosí fan tuttét vezényelte, 1990-től 1993-ig a dalszínház zeneigazgatójaként dolgozott. Azóta is tele van a naptárja az operaházi fellépésekkel, 2016 első félévében Verdi Trubadúrját és Erkel Bánk bánját vezényelte. Operaházi tagságának negyvenesztendős jubileumára a muzsikusoktól aranypálcát kapott, amelyet páratlan elismerésnek tart. 1987-ben kinevezték a Magyar Posta Szimfonikus Zenekara (ma Concerto Budapest) zeneigazgatójának, ezt a tisztséget 1996-ig töltötte be. 1997-től a Győri Filharmonikus Zenekar karnagyaként, majd vezető karmestereként lépett fel, egészen hetvenéves koráig. Operarepertoárjának darabjai között tizenkét Verdi-, négy Mozart-, hat Puccini- és hét Wagner-mű szerepel, eddig összesen mintegy hetven operát dirigált. A legemlékezetesebbek Verditől a Rigoletto, A végzet hatalma és a Traviata, Rossini Mózese, Gounod Faustja, Humperdinck Jancsi és Juliskája, a Wagner-művek közül pedig A Rajna kincse. A szimfonikus zeneirodalom jelentős részét is vezényelte. Különösen közel áll hozzá a bécsi klasszicizmus, a romantikus olasz muzsika és a magyar zeneszerzők, Erkel, Liszt, Bartók és Kodály művei. Mint mondja, Bach Máté-passiójához csak ötvenéves kora után mert hozzányúlni. Sikeresen vendégszerepelt Európa szinte valamennyi országában, Amerikában, Venezuelában, Japánban és Thaiföldön is. Több önálló hanglemeze jelent meg a Hungarotonnál. Szakmai hitvallása egy Liszt-mondás: „Egy művész ne úgy álljon a zenekar és a közönség elé, mint egy elítélt a bírái elé, hanem mint egy pap a gyülekezet elé.”

Budapest, 2011. október 24. Medveczky Ádám Kossuth-díjas, Liszt-díjas karmester az Operaház Székely Bertalan termében, ahol hetvenedik születésnapja alkalmából felköszöntötte őt a Magyar Állami Operaház társulata. MTI Fotó: Kollányi Péter
A karmester a hetvenedik születésnapján (MTI Fotó: Kollányi Péter)

Munkásságát 1976-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1989-ben érdemes művész lett, 2000-ben Artisjus-díjat, 2002-ben Komor Vilmos-emlékplakettet, 2003-ban Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat kapott, 2008-ban neki ítélték az alternatív Kossuth-díjat. 2011-ben a magyar zenei kultúra és oktatás ügyét szolgáló több évtizedes tevékenységéért, az egész európai zeneirodalmat átfogó repertoárja nagy sikerű tolmácsolásáért, kortárszenei kompozíciók bemutatásáért, művészi pályafutása elismeréseként vehette át a Kossuth-díjat. 2014-ben Gramofon-díjat kapott klasszikus zene kategóriában.

MTI

• Publikálva: 2016.07.13. 12:06 • Címke: évforduló