a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A milliókat hozó plátói szerelmi vallomás

anka lead

Július 30-án hetvenöt éves Paul Anka. A kanadai énekes tinédzserként tűnt fel a popzene egén, s több mint fél évszázada ontja a slágereket, nevéhez fűződik többek között a You Are My Destiny, a Diana és a My Way.

Kanadai-libanoni családba született Ottawában, ahol apjának előkelő vendéglője volt. Kiskorától zongorázott, a templomi kórusban énekelt, s még tizennégy éves sem volt, amikor elkötötte anyja autóját, hogy részt vehessen egy tehetségkutató versenyen. Büntetést csak azért nem kapott, mert díjjal tért haza. Egy évvel később Los Angelesbe utazott, s minden kiadót felhívott, amelyik szerepelt a telefonkönyvben. Az egyik cég meghallgatásra hívta, elkészíthette első, különösebb feltűnést nem keltő kislemezét. Apja az év végén még New Yorkba is elengedte, azzal a feltétellel, hogy ha nem sikerül énekesi álmát megvalósítania, visszatér Ottawába. Minden bátorságát összegyűjtve bekopogtatott az A&R kiadó vezetőjéhez, és elénekelte neki Diana című szerzeményét. Azonnal szerződtették, de az okmányt – lévén az énekes még kiskorú  apjának kellett aláírnia. A szerelmi vallomás, amelyet egy csak látásból ismert bébiszitterhez írt, 1957-ben az Atlanti-óceán mindkét partján listavezető lett.

Paul Anka itt már személyesen is találkozott a Diana ihletőjével, Diana Ayoubbal

A még tizenhat évesnek sem látszó srác ontotta a dallamos slágereket, mint a Put Your Head On My Shoulder, a Cinderella, a Crazy Love és persze a You Are My Destiny, amely nélkül idehaza sem lehetett házibuli. Nem csak a tinédzserek, a szülők is szerették, mert udvarias, csendes fiú volt, aki a lázadó, tomboló rock and roll helyett békésebb húrokat pengetett, szerelmi bánatról énekelt, és a szülői tekintélyt sem kérdőjelezte meg. Húszévesen ‘kiöregedett’ a tinibálvány szerepkörből, ráadásul Amerikába is megérkezett a Beatles, közönsége elfordult tőle, a kiadók ejtették. Ám vigaszt találhatott abban, hogy már nagykorúságának elérése előtt milliomos volt, 125 szerzeménye után kapott jogdíjat, lemezcéget igazgatott, és az ő nevéhez fűződött az akkor minden idők második legnagyobb példányszámban elkelt kislemezének számító Diana (az első a fehér karácsony volt Bing Crosbyval).

1963-ban, próba közben

Nem esett kétségbe, s zeneszerzőként legalább olyan sikeres lett, mint előadóként. Ő írta például a rendkívül kedvelt The Tonight Show című tévéműsor főcímzenéjét, és egyedül ebből évente egymillió dollár jogdíjat zsebelt be. Az ő szerzeménye Tom Jones egyik legnagyobb slágere, a She's A Lady is. Filmezett is, A leghosszabb nap című háborús filmben nem csak szerepelt, a címadó dalt is ő írta és adta elő. Franciaországban talált rá első feleségére és egy slágerre, amelynek angol szöveget írt, a My Way Frank Sinatra pályafutásának talán legnagyobb sikere. Emellett az ő szerzeménye Buddy Holly egyik utolsó slágere, az It Doesn't Matter Anymore, a Puppy Love Donny Osmond védjegye lett, s mint kiderült, Michael Jacksonnal közösen írták Jackson utolsó slágerét, a This Is Itet.

Anka 2000-es évek végén

Anka előadóként 1974-ben, egy évtized után szerepelt ismét a slágerlistán (You're) Having My Baby, majd egy év múlva Times of Your Life című dalával. A nyolcvanas-kilencvenes években inkább koncertfelvételekkel és válogatásalbumokkal jelentkezett, de 2005-ben a stúdióba vonult, az eredmény a dzsesszes beütésű Rock Swings lett, pályafutásának 55. évfordulóját duettalbummal tette emlékezetessé. A zenész, aki már Budapesten is fellépett, ma is tevékeny, hetvenötödik születésnapját turnéval ünnepli. Paul Anka mintegy 120 albumot jelentetett meg, melyek tízmilliónál több példányban keltek el világszerte, nem számítva a kislemezeket, egyedül vagy másokkal 900 dalt írt. Kanadában nemzeti intézménynek számít, amikor beiktatták az ottani dalszerzők dicsőségcsarnokába, a miniszterelnök tartotta a méltató beszédet. 

Paul Anka 1963-ban feleségével, Anne de Zoghebbel

A bulvársajtónak sokáig semmilyen témát nem szállított, soha még csak egy részeg vezetésen sem kapták rajta. 2000-ben aztán több mint három évtizednyi boldognak tetsző házasság után elvált feleségétől, hogy elvegye személyi edzőjét, de ez a házassága csak két évig tartott.

MTI

• Publikálva: 2016.07.29. 00:49 • Címke: évforduló