a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

​60 év a zongora mellett

vukan_leadVukán György Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző augusztus 21-én lenne hetvenöt éves. Az improvizáció szélesebb körű alkalmazásának szenvedélyes híve, a kreatív zene egyik legnagyobb hatású képviselője azt vallotta, hogy a zene az, ami a csendből hiányzik.

1941. augusztus 21-én Budapesten született zeneszerető családban. Orvos édesapja Kőszegen alapított kórházat, Vukán ott töltötte gyermekkora egy részét. Háromévesen derült ki, hogy abszolút hallása van, a zongorán ekkor már könnyedén eljátszotta a hallott dallamokat. Előbb attól a helyi kántortól tanult, akitől a neves zenekritikus Pernye András is, majd miután Szombathelyre költöztek, az ottani zeneiskolába járt. Nyolcesztendős zeneiskolásként lépett először közönség elé, a Zeneakadémiára tizennégy évesen, egy zongoraverseny megnyerése után felvételi nélkül került. Zenei tanulmányait a középiskolával párhuzamosan fejezte be, majd fogorvosi diplomát is szerzett. Foglalkozását 2010-ig gyakorolta a Honvéd Kórházban, majd évtizedekig a Központi Stomatológiai Intézetben, nevéhez fűződik a fémallergia kiszűrésére alkalmas orvosi műszer, a DMA találmánya, illetve szabadalma.

vukan_mti
A Szegényeket Támogató Alap jótékonysági célú estjén az Egyetemi Színpadon 1990-ben (MTI Fotó: Kallus György)
  
Bár klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, szabadságvágya egyre inkább a dzsessz felé sodorta. A hatvanas évek elején Pesten a legendás Dália eszpresszóban játszott, később gyakori fellépéseinek helyszíne a városmajori Mezzo étterem volt. Másfél évtizedig tanított a konzervatórium dzsessz tanszakán zeneszerzést és hangszerelést, egy idő után már csak a zeneszerzéssel foglalkozott, és a kreatív zene egyik legnagyobb hatású képviselője lett. 1985-ben megalapította a Creative Art Ensemble-t, melynek egy személyben volt karmestere, művészeti vezetője és komponistája, s amelyből később több formáció is kinőtt. Ezek egyikével készítette az első crossover CD-t, amelyen Chopin-átiratok szerepeltek, nagy közönségsikert arattak Szakcsi Lakatos Bélával előadott kétzongorás koncertjei is. Több mint egy évtizedig dolgozott Horgas Eszter fuvolaművésszel, akivel több különleges produkciót is megvalósítottak, több CD-t rögzítettek. Elkészítette Puccini Bohéméletének crossover operaátiratát dzsessz bigbandre és három szólistára, Mimi szólamát fuvola szólaltatta meg.

vukan_tanu
Több mint 140 film zenéjét szerezte
   
Vukán György több mint hatvan évig szerepelt a pódiumon, számtalan műfajban próbálta ki magát. Írt operát (Black Advent), több balettzenét (a Derby címűt A lovakat lelövik, ugye című regény nyomán), szimfonikus versenyműveket, dzsessz kamaradarabokat, crossover átiratokat, mintegy 80 dalt, 150 zsoltárt, misét, oratorikus alkotásokat (a Ballada 56' Gyurkovics Tibor drámájára készült), Requiemet. Több mint 140 film zenéjét szerezte, így Bacsó Péter (A tanú, Megint tanú, Ki beszél itt szerelemről?, Banánhéjkeringő, Te rongyos élet, Hamvadó cigarettavég, De kik azok a Lumnitzer nővérek?) vagy Fábri Zoltán alkotásaihoz (141 perc a befejezetlen mondatból, Magyarok, Az ötödik pecsét), komponált zenét tévésorozathoz (Linda), rádiójátékokhoz és színházi darabokhoz, és ő játszotta a Szomszédok című teleregény főcímdalának zongoraszólamát.

vukan_mti
A Nemzeti Táncszínházban 2012-ben (MTI Fotó: Mohai Balázs)
   
A dzsesszzenészek közül Miles Davis, Keith Jarrett és Bill Evans voltak a kedvencei, a klasszikusok közül Chopin zenéje állt hozzá közel. Számára zenét hallgatni, írni és játszani egyaránt boldogsággal ért fel. Zenészként úgy tartotta, hogy a tanár a hangszerhasználat elsajátításához kell, a hangoknak viszont az előadótól lesz hitelük. A tanár mutassa meg a saját elképzelését, de tanítványát arra kell ösztönöznie, hogy keresse meg a saját változatát. Úgy vélte, hogy a művészet lényege nem a szavakban van, hanem a kreativitásban, a művészetet érezni kell, a zeneműveket pedig jól előadni, hogy megérintse az embereket.
  
Kiemelkedő zenei tevékenysége elismeréseként 1978-ban Balázs Béla-, 1990-ben Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki, 1998-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2002-ben az Artisjus- és a Szabó Gábor-díjat, 2011-ben a Gramofon-életműdíjat. Ő maga is alapított kitüntetést a zenei rögtönzés elismerésére, a Creative Art-díjat első alkalommal 2011-ben adták át az improvizációs verseny győztesének. 2012-ben tüntették ki Kossuth-díjjal lenyűgözően sokoldalú, kivételes stílusgazdagságú előadóművészi és zeneszerzői munkásságáért, a kortárs zene és dzsessz nagy hatású képviselőjeként végzett rendkívül gazdag és szerteágazó, nagy nemzetközi sikerekben is bővelkedő zenei életpályája elismeréseként.
   
Vukán György 2013. augusztus 12-én hunyt el agárdi nyaralójában. Szombathelyen, szülei sírjába temették el.

MTI

• Publikálva: 2016.08.21. 07:06 • Címke: évforduló