a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Háromszázezer magas CÉ – Simándy100

simandy lead

Háromszázezer magas Cé – Simándy100 címmel nyílik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállítása Simándy József operaénekes születésének 100. évfordulóján, szeptember 18-án, vasárnap a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Simándy József (1916-1997), a 20. századi magyar operajátszás kiemelkedő alakja, 2016. szeptember 18-án lenne száz éves. „Gyönyörű orgánumával, nagyszerű szerepformálásával és színpadi játékával szerepek sokaságában nyújtott felejthetetlen élményt közönségének országhatárokon belül és túl. Neve összeforrt Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével” – olvasható az OSZMI közleményében. Az emlékkiállítás igyekszik érzékeltetni azt a tudásvágyat, áldozatvállalást és küzdelmet, amelynek segítségével Simándy József a rendkívül nehéz családi és anyagi körülmények dacára autószerelő szakmunkásból az ország vezető operaénekesévé vált.

Simándy József operaénekes (tenor) portréja. A műtermi felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen. MTI Fotó/Magyar Fotó: Várkonyi László
Simándy József műtermi portréja kb. 1946-ból (MTI Fotó/Magyar Fotó: Várkonyi László)

A tárlat létrehozói árnyalni kívánják azt a napjainkra rögzült képet, amely Simándy Józsefet Erkel Ferenc Bánk bánjával azonosítja. A kiállítás bemutatja mindazokat a tenor szerepeket, amelyeket hosszú pályája során Simándy felejthetetlen színpadi előadásmódjával megformált. Az operák szerepei mellett oratóriumokat is énekelt, ária- és dalesteken lépett fel Budapesten és vidéki helyszíneken is, orgonakoncertek vendégművésze volt kisebb-nagyobb települések templomaiban.

Katona József - Egressy Béni: Bánk bán Magyar Állami Operaház, 1969.05.10.  R.: Kenessey Ferenc Fotó: Keleti Éva
Simándy Ágay Karolával 1969-ben Kenessey Ferenc Bánk bán-rendezésében (Fotó: Keleti Éva/szinhaziintezet.hu)

A tárlat bemutatja azokat az elsőrangú alkotótársakat: rendezőket, karmestereket, tervezőket és a kiváló partnerek sokaságát, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az 1945 utáni időszak valódi aranykora lehessen a Magyar Állami Operaháznak, és magának az opera műfajának is. A művész egész pályáját végigkísérte a közönség szeretete.

Simándy József a címszerepben Erkel Ferenc Bánk bán című operájának első szabadtéri előadásán. A darabot Mikó András rendezésében mutatják be a Szegedi Szabadtéri Játékokon. MTI Fotó: Keleti Éva
Simándy József Bánk bánként 1966-ban, Mikó András rendezésében (MTI Fotó/Keleti Éva)

A tárlat a rajongás korabeli tárgyi emlékeinek bemutatásán keresztül igyekszik a Simándy-kultuszt érzékeltetni, míg a magánélet képei a hétköznapi embert teszik láthatóvá. A kiállításba beépített interaktív elemek a fiatalabb korosztályok számára is érdekes kiegészítő információkat tartalmaznak. Az életpálya bemutatásához felhasznált anyagok gerincét a Simándy család archívumában fennmaradt dokumentumok alkotják, amelyet az Operaház Archívuma és Emlékgyűjteménye, az MTI fotóanyaga, az OSZMI Fotó- és Színlaptárának dokumentumai egészítenek ki.

Simándy József portré. Fotó: Inkey Tibor
Simándy József (fotó: Inkey Tibor)

A tárlat kurátora Simándi Katalin és Sipőcz Mariann, a látvány Mihalkov György munkája. A kiállítás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A kiállítás 2017. március 5-ig tekinthető meg.

MTI

• Publikálva: 2016.09.13. 10:58 • Címke: kiállítás