a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

​A karmester, aki (szinte) minden hangszeren játszott

richter leadSzáz éve, 1916. december 5-én halt meg Richter János (Hans Richter) karmester, az első bayreuthi játékok ünnepelt dirigense.

1843. április 4-én született győri zenészcsaládban. Édesapja, Richter Antal az Esterházyak együttesében muzsikált, majd a Győri Filharmonikus Zenekar jogelődjének alapítója és első karmestere volt, édesanyja, Csazenszky Jozefa operaénekesnő pedig Wagner Tannhäuser című operájának bécsi premierjén is szerepelt. Az abszolút hallású Richter ötévesen már az üstdobot püfölte, hétévesen apja helyett orgonált a misén, kilencévesen édesanyját kísérte zongorán. A csodagyermek tízévesen lett tagja a híres bécsi Sängerknaben kórusnak, a császárváros zeneakadémiáján hegedülni, kürtöt, zeneszerzést és vezénylést tanult. Mire végzett, a hárfa és az oboa kivételével valamennyi hangszeren tudott játszani, de kedvence a kürt maradt. Sokoldalúságának később jó hasznát vette: ha karmesterként a próbán elégedetlen volt valamelyik szólammal, maga játszotta el, mit szeretne hallani. Karmesterként 1865-ben Mozart Jupiter-szimfóniájával mutatkozott be Győrben. A következő évben Wagner, aki zeneértő embert keresett A nürnbergi mesterdalnokok partitúrájának letisztázására, a jelentkezők közül őt választotta. A nagy korkülönbség ellenére – a komponista három évtizeddel volt idősebb – barátság szövődött köztük, és Richter Liszt Ferenccel is megismerkedett. Wagner 1867-ben beajánlotta a müncheni Operaházba, ahol előbb Hans von Bülow mellett dolgozott, majd maga is vezényelt, elsőként Rossini Tell Vilmos című operáját dirigálta.

hans richter janos
Richter János (Herbert Rose Barraud fotója/forrás: Wikimedia Commons)

1871-től a pesti Nemzeti Színházban dolgozott, vezényelte a Lohengrint, dirigált Liszt Krisztus című oratóriumának premierjén, tagja volt a Zeneakadémia létrehozását előkészítő bizottságnak. 1875-től a századfordulóig töltötte be a bécsi udvari opera és a Bécsi Filharmonikusok karnagyi tisztét. A zenekar vezetése alatt élte egyik aranykorát, ők mutatták be Brahms és Bruckner szimfóniáit, Dvorák műveit. A Bécsi Filharmonikusok emlékérmet is alapított tiszteletére, amellyel elsőként Solti Györgyöt tüntették ki. Az érem első oldalán Richter képmása, hátoldalán A Nibelung gyűrűje című Wagner-tetralógia motívumai láthatók. A Bayreuthi Ünnepi Játékok első évadában, 1876-ban Richter dirigálta a Ringet, később itt vitte sikerre Wagner legjelentősebb műveit. Ünnepelt karmesterként 1877-ben lépett fel először Angliában, ahol az 1890-es évek végén le is telepedett.

hans richter janos otto böhler wikimedia
Richter sziluettje Otto Böhler grafikáján (forrás: Wikimedia Commons)

A szigetországban rendkívül népszerűek voltak az 1879 és 1897 között évente megrendezett „Richter-koncertek”, melyek zenészeiből idővel megalakult a Londoni Szimfonikus Zenekar. Emellett a háromévente megrendezett birminghami zenei fesztivál állandó vezetője és a manchesteri Hallé Zenekar dirigense is volt. Az angol közönséggel ő ismertette meg Dohnányi Ernő és Bartók Béla zeneműveit, 1904-ben Manchesterben ő mutatta be Bartók korai Kossuth-szimfóniáját. 1895-ben Oxfordban díszdoktorrá avatták, hasonló megtiszteltetésben külföldiként csak Joseph Haydn részesült száz évvel korábban. Ő indította el a zeneszerző Edward Elgar karrierjét, amikor bemutatta Enigma-variációit, később Elgar-fesztivált szervezett. Hazájához sem lett hűtlen, az 1890-es évek második felében a budapesti filharmonikusokkal is dolgozott.

richter
Richter sírhelye Bayreuthban (forrás: Wikimedia Commons)

Egészségi állapota miatt 1911-ben visszavonult a nyilvános szerepléstől, utoljára Bayreuthban az ünnepi játékokon A nürnbergi mesterdalnokokat vezényelte. 1913-ban díszpolgári címet kapott a bajor várostól, ahol csendes visszavonultságban töltötte utolsó éveit. Több szélütést követően, 1916. december 5-én halt meg, Liszt közelében temették el, Bayreuthban utca őrzi nevét. Több mint 2300 operaelőadáson, kétezer koncerten vezényelt, mindig fejből. Szülővárosában egyebek mellett nevét viseli a Zeneművészeti Szakközépiskola, egy zenekari bérlet és a győri Hangverseny- és Koncertterem. 2000-ben megnyílt a Richter Archívum, ahol hagyatékát, a hozzá kapcsolódó zenei emlékeket, dokumentumokat gyűjtik. A Magyar Állami Operaházban 2002 májusában avatták fel emléktábláját. Halálának centenáriuma alkalmából decemberben több koncertet is szerveznek a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével, december 5-én a budapesti Erkel Színház pedig Wagner-est keretében tiszteleg az emléke előtt.

MTI

• Publikálva: 2016.12.05. 15:20 • Címke: évforduló