a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Tőle tudjuk, hogy Sajtból van a Hold

demjenlead

70 éves Demjén Ferenc, a magyar rock egyik legkedveltebb és legtermékenyebb egyénisége, sikerszámok Kossuth-díjas szerzője, előadója.

1946. december 21-én Diósgyőrben született zeneszerető családba. Édesanyja fiatalon énekesnőnek készült, mérnök apja dalárdákban énekelt. Apját, akitől igen távol állt a kommunista hatalomátvétel utáni idők szelleme, 1951 februárjában elbocsátották a vasgyárból, a család a fővárosba költözött. Demjén Ferenc vegyésztechnikusi oklevelet szerzett. Mivel korábban zongorázni is tanult, érettségi után a muzsikálás mellett döntött, és bátyjával 1964-ben megalakította a Számum együttest. Később a Dogs, a Liversing, a Meteor, a Sakk-Matt, majd a Tűzkerék zenekarban énekelt és basszusgitározott.

demjén ferenc fortepan
Demjén Ferenc 1978-ban, Urbán Tamás fotóján (Forrás: Fortepan)

Bergendy István a Béke Szálló bárjában hallotta meg játékát és meghívta zenekarába, később azt mondta róla: „nagyszerű dinamikai és ritmikai érzékkel muzsikált, a vérében volt a zene”. Demjén Ferenc lett a három fúvóssal felálló Bergendy frontembere, rendkívül sokszínű zenéjükben megtalálható volt a pop, rock, dzsessz és mindezek fúziója. A zenekar az énekes-basszusgitárossal soraiban 1970-től sikerkorszakát élte, teltházas koncerteket adtak, slágereik – Mindig ugyanúgy, Fázom, Jöjj vissza vándor, Sajtból van a Hold, Darabokra törted a szívem – szövegét és a dalok egy részét is Demjén Ferenc szerezte. 1973-ban kiadott első hazai dupla albumukról, a Hétfőről az Iskolatáska lett a legnagyobb sláger.

A lendület idővel abbahagyott, stílusbeli viták is adódtak, végül 1977-ben hárman távoztak az együttesből, köztük Demjén is. Előbb szólólemezt készített (Fújom a dalt) a szakma számos kiválósága – mások mellett az LGT tagjai, Babos Gyula, Tátrai Tibor, Zorán  közreműködésével, majd megalakította a V'Moto-Rock együttest. A zenészberkekben Rózsinak nevezett Demjén Ferenc a zenekarban olyan szerzőtársakat kapott, mint a billentyűs Lerch István és a gitáros Menyhárt János, ennek számos sláger lett az eredménye: Várj, míg felkel majd a Nap, Gyere és szeress, Angyallány, Gyertyák, Tűzvarázsló. Az énekes-zeneszerző 1987-ben a Szerelem első vérig, majd 1996-ban a Honfoglalás című film betétdalával is óriási sikert aratott. 1989-től szólista, de neves pályatársainak is ír dalokat. Szerzeményeire, akárcsak előadásmódjára, a lírai érzékenység jellemző, az elmúlt években sok közéleti érzést is belevitt szövegeibe. „Fontosnak tartom, hogy a nívótlanság és igénytelenség ellenében a műfaj megtartsa értékeit, egy kicsit mindig a közönség elvárása előtt járva egy lépéssel” – nyilatkozta korábban. Elhagyván az ötvenet a cukorbetegség tüneteivel küzdött, de életmódváltással sikerült ezeken úrrá lennie, koncertezik és készít új lemezeket. Fiatalabb zenésztársaival a mai hangzáshoz igazította régebbi slágereit. A budapesti sportarénát 1991-től kezdődően eddig több mint húszszor töltötte meg.

1985. december 26. Demjén Ferenc basszusgitáros, rockénekes, zeneszerző, 1946. december 21-én született Diósgyőrött. A képen: Demjén Ferenc, a V. Motorok együttes vezetője , a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Média Műsoriroda, valamint számos neves hazai rock együttes vezetői szervezésében megrendezett jótékonysági koncerteten a Budapest Sportcsarnokban. MTI Fotó
 1985. december 26-án egy jótékonysági koncerteten a Budapest Sportcsarnokban (MTI Fotó)

Háromszor nősült, jelenlegi, amerikai származású feleségével több mint huszonöt éve a baranyai Dióspusztán él egy tanyán. Ott piheni ki a turnék fáradalmait, ott írja az újabb dalokat. Hobbija az olvasás, könyvtárszobájában több ezer kötet található. Számtalan szakmai elismerés mellett 1996 óta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetés tulajdonosa, 2010-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést. A Kossuth-díjat 2012-ben vehette át, az indoklás szerint az igényes magyar rockzene megteremtésében játszott meghatározó szerepéért, valamennyi korosztályhoz szóló, csodálatos zenei hangzású, mély eszmei mondanivalójú dalaiért és dalszövegeiért, azok magával ragadó interpretálásáért, a közönség szeretetétől övezett, folyamatosan megújuló művészi pályafutásáért. Kerek születésnapját decemberben több nagyvárosban, majd 30-án a Papp László Budapest Sportarénában Hetvenkedem címmel nagyszabású koncerttel ünnepli, állandó zenekara mellett többek közt olyan sztárok közreműködésével, mint Charlie, Kovács Kati és Szörényi Levente.

MTI

• Publikálva: 2016.12.20. 12:27 • Címke: évforduló