a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A visszatérés mesterdalnoka

faithfulllead

December 29-én ünnepli hetvenedik születésnapját Marianne Faithfull brit énekesnő, dalszerző és színésznő, aki hamvasszőke üdvöskéből vált irodalmi igényességű dívává.

Marianne Evelyn Gabriel Faithfull 1946-ban született Londonban egy brit katonatiszt, irodalomprofesszor és a budapesti születésű bárónő, Eva von Sacher-Masoch gyermekeként. Anyai ági felmenői közül Leopold von Sacher-Masoch osztrák író a mazochizmus névadójaként szerzett hírnevet magának. Szülei válása után – szűkös körülmények között  édesanyja nevelte, katolikus internátusba járt és a Progress Theatre diák színjátszó csoportjának tagja volt. Énekesi pályáját tizennyolc éves korában népdalok éneklésével kezdte. A kávéházak világát hamar maga mögött hagyta, amikor 1964-ben részt vett a Rolling Stones együttesnek adott fogadáson, ahol az együttes menedzsere, a jó szemű Andrew Loog Oldham meglátta benne a tehetséget.

1967-ben San Remóban

Első kislemeze, a Mick Jagger és Keith Richards által jegyzett As Tears Go By nyomban toplistás siker lett. (A dal egy évvel később bemutatott Rolling Stone-os verziója szintén sikert aratott.) A This Little Bird, a Summer Nights és a Come and Stay with Me című kislemezek után 1965-ben a Decca Records egyszerre dobta piacra a Marianne Faithfull (pop-rock) és a Come my Way (folk-pop) albumokat, amelyek kasszasikert arattak, Go Away from My World című albumával Amerikában is bemutatkozott.

A hamvas énekesnő

1965-ben összeházasodott John Dunbar festőművésszel, akitől még abban az évben fia született, és akit röviddel ezután Mick Jaggerért elhagyott. Kapcsolatukból a Rolling Stones is profitált, olyan mára klasszikussá vált számokat ihletett, mint a Sympathy for the Devil (1968), a You Can't Always Get What You Want (1969), a Wild Horses és az I Got the Blues (1971). A Sticky Fingers albumukon Faithfull neve nélkül megjelentetett Sister Morphine – amelynek társszerzője és első előadója volt – szerzői jogainak csak később sikerült érvényt szereznie. A Jaggerrel töltött féktelen négy év alatt Faithfull lába alól kicsúszott a talaj. Cigarettázott, ivott, kokainozott, második gyerekével elvetélt, 1970-ben fia felügyeleti jogát is elveszítette és öngyilkosságot kísérelt meg. Két évig heroinfüggő, anorexiás hajléktalanként élt a londoni Soho utcáin. 1994-ben Faithfull címmel kiadott életrajzában őszintén vallott erről a korszakáról. Kitartó barátainak köszönhetően – számos visszaesés után – végül mégis talpra állt. A drogozástól kapott súlyos gégegyulladás miatt korábbi csengő hangja elmélyült, karcossá, rekedtessé vált. Ez tette aztán izgalmassá az 1976-ban kiadott Dreamin' My Dreams című, country-hatású albumát, amellyel az ír slágerlista élére került.

Jaggerrel Brazíliában 1968-ban

Visszatérését és művészi nagykorúságát az 1979-ben megjelent, Grammy-díjra jelölt Broken English albuma jelentette, amely a posztpunk és az újhullám egyik fontos műve. A sokak által ma is a legjobbjának tartott albumon megváltozott énekhangjához tökéletesen illettek a nyersebb, ösztönösebb érzelmeket kifejező új dalok, köztük a klasszikussá vált The Ballad of Lucy Jordan, amely több filmben, köztük Dusan Makavejev Montenegró című alkotásának nyitójelenetében is felhangzik. A nyolcvanas évek közepére megszabadult drogfüggőségétől, 1987-es Strange Weather albumán első slágerét, az As Tears Go By-t is újraértelmezte. Az 1995-ös, új dalokat tartalmazó Secret Life albumon a Twin Peaks filmzenéjét jegyző Angelo Badalamentivel dolgozott együtt, vokálozott a Metallica 1997-es The Memory Remains című slágerlistás felvételén és remekelt a 20th Century Blues című albumával, amelyen Kurt Weil és Bertolt Brecht világában kalandozott. A válogatást ihlető Koldusopera dublini előadásában Kocsma Jennyt alakította. 1998-as A Perfect Stranger: The Island Anthology című duplaalbumán ő is feldolgozta Seress Rezső világhírű szerzeményét, a Szomorú vasárnapot (Gloomy Sunday). 1999-ben a Vagabond Waysszel, 2002-ben a Kissin Time-mal, 2005-ben a Before the Poison című, Nick Cave, Damon Albarn és P. J. Harvey szerzeményeit tartalmazó rockalbummal jelentkezett. Legutóbbi, 20. önálló albumát Give My Love to London címmel adták ki 2014-ben. Az albumra többek között Anna Calvitól, Nick Cave-től és Roger Waterstől kapott új dalokat.

2016-ban is aktívan

1967-ben színésznőként is bemutatkozott, Csehov Három nővér című darabjában Irina szerepében debütált Londonban. A filmvásznon többek között Jean-Luc Godard-ral, Serge Gainsbourggal, Alain Delonnal és Tony Richardsonnal dolgozott együtt. 2007-ben a Sam Garbarski által rendezett Irina Palm című filmben nyújtott alakításáért Európai Filmdíjra jelölték. 1999 óta szerepel a rock and roll 100 legjobb női előadójának listáján, 2009-ben életművéért megkapta a Women's World Awards-ot, 2011-ben a francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend legmagasabb, parancsnoki fokozatával tüntették ki. 2006-ban mellrákkal diagnosztizálták, de felépült és 2014-ben világkörüli turnéval ünnepelte meg pályafutásának 50 éves jubileumát. Ebben az évben jelent meg harmadik önéletrajzi kötete, amelyhez Salman Rushdie írt előszót. Faithfull háromszor járt Budapesten is, 1996-ban a Petőfi Csarnokban, 2007-ben és 2014-ben pedig a Müpában lépett fel.

MTI

• Publikálva: 2016.12.29. 01:06 • Címke: nők, évforduló