a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Versünnep Arany, Ady és Kassák költeményeivel

versünnepleadA 200 évvel ezelőtt született Arany Jánosra is emlékezik a 2017-es Versünnep Fesztivál, amelyre hivatásos színművészek és előadóművészek, valamint szakirányú közép- és felsőoktatási intézmények 19. életévüket betöltött hallgatói jelentkezhetnek – mondta Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Budapesten.

A versenyzők idén is kortárs és klasszikus költeményekkel – Arany János mellett a 140 éve született Ady Endre és az 50 éve elhunyt Kassák Lajos egy-egy alkotásával – jelentkezhetnek még január 31-ig mondott vers, megzenésített művek, és képző- vagy filmművészeti kategóriában. A művészi versmondást népszerűsítő, immáron 12 éve elindult fesztivál döntőjét április 9-én rendezik meg a Nemzeti Színházban, a Diákseregszemle június 3-án lesz a Pesti Vigadóban. A hivatásosok döntőjének abszolút győztese idén is Párkányi Raab Péter egyedi alkotását kapja fődíjként – mondta el Kolti Helga, aki kiemelte azt is, hogy a fesztiválhoz kapcsolódva az Esztrád Színház pályázatot írt ki a korábban Arany János által fordított külföldi művek újrafordítására. A díjazott művet a társulat színpadra is állítja a Versünnep Fesztiválra jelentkezett művészek részvételével.

verünnep

A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója hangsúlyozta: a színház idén is különdíjakkal készül a döntőre, a hivatásos előadóművészek közül a győztes szerepet kaphat a következő évad valamelyik darabjában, a fiatalok között pedig 100 ezer forintos pénzjutalmat osztanak ki. A döntőt megelőzően a Kaposvári Egyetemen és több határon túli helyszínen rendeznek elődöntőt február és március folyamán. A fővárosi elődöntőnek március 6-7-én a Budapesti Operettszínház ad helyet, amelynek igazgatója, Lőrinczy György kiemelte: a zenés kategória indulói közül fellépőket választanak a Nagymező utcai Broadway Fesztivál programjába. A sajtótájékoztatón Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese hangsúlyozta: a jelentős részben a költészetre épülő színpadi beszéd, a művészi beszéd kulcsfontosságú egy színész életében. A modern és a kortárs magyar költészet alapja Arany János művészete – fogalmazott a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, aki szerint Arany, Kassák és Ady művészetéből erkölcsi és szellemi erőt, a jövőbe vethető hitet nyerhet a közönség és az előadók egyaránt.

versünnep

A verseny fővédnöke Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, aki a sajtótájékoztatóra küldött levelében úgy fogalmazott: a Versünnep Fesztivál kiváló alkalom a hon és haza fogalmának, valamint a szülőföld szeretetének éltetésére a Kárpát-medence legtávolabbra eső szegletében is. „A magyarság nem más, mint tudatos sors és kultúravállalás. Nincs erősebb összetartó erő a nemzeti kultúránál″ – állt Szász Jenő levelében. A rendezvény főtámogatói a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia, amelynek főtitkára, Kucsera Tamás Gergely elmondta: öt éve működnek együtt a fesztivállal, amelynek döntősei felléphetnek A magyar nyelv napján rendezett nagyszabású gálaműsoron is a Pesti Vigadó épületében.

(mti)

• Publikálva: 2017.01.25. 13:02