a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Királytükör

35 éve halt meg a nemrég Budapesten teret kapott Elvis Presley

Elvis_leadSzándékosan nem tegnap reggel került ki ez az írás, egyszerűen kíváncsi voltam, hányan emlékeznek meg róla, mi történt 1977. augusztus 16-án Memphisben, a Graceland-birtokon, illetve az azt megelőző 42 évben. Valóban kétségbeejtően kevés aktualitása maradt a rock and roll megkoronázott királyának, aki mindhárom Grammy-díját gospel-lemezekért kapta.

Halála inkább szomorú, mint tragikus; nincs körülötte összeesküvés-elmélet, mint Marilyn Monroe-é, vagy éppen Paul McCartney-é körül. Fiatalon halt meg, de nem túl fiatalon: tény, hogy ő volt az első rocksztár, de ő volt az első kifulladt rocksztár is, aztán az első diadalmasan visszatérő rocksztár, aztán az első Las Vegasban haknizó, elhízott rocksztár is. Övé (részben posztumusz) minden idők legtöbb eladott lemeze, de a mintegy 700 felénekelt dalból egyetlenegyet sem ő írt. Fehér fiú volt, Abraham Lincoln korábbi, és Jimmy Carter leendő elnökök távoli rokona, délről, Mississippiből, a szegregáció hazájából.

És fekete zenét hallgatott: gospelt a templomban, rhythm ’n bluest az utcasarkon. Meg persze country-t is. Aztán Memphisbe költöztek, és 19 évesen már a rádióban kellett bizonygatnia, hogy fehér iskolába járt, mert a hangjából nem hitték el. Első fellépésein annyira lámpalázas volt, hogy remegett a lába, innen az oly hálásan parodizálható színpadi mozgása. De nem a lába, hanem a csípőmozgása miatt kezdte figyelni az FBI, mert ez a fajta nyílt, őszinte szexualitás megrontja a fiatalokat. Aztán két évig katonáskodott Németországban, ahol megtanult karatézni, és megismerkedett későbbi feleségével, az akkor tizennégy éves Priscilla Beaulieu-vel, miközben tíz top 40-es száma jelent Amerikában.

Hamar megöregedett. Vagy a világ változott meg, és ő nem tudta, vagy nem akarta követni. A hatvanas évek már nem róla és egyre gyengébb színvonalú filmjeiről szóltak, hanem a Beatlesről (akik természetesen sietve megjegyezték, hogy sehol nem lettek volna nélküle), a szexuális forradalomról, és a polgárjogi mozgalmakról (amelyeknek akár az élére is állhatott volna). Ehhez képest az apolitikus Elvis (naplóbejegyzései alapján soha nem szavazott elnökválasztáson) 1970-ben besétált Nixon irodájába, és felajánlotta szolgálatait, mint a kábítószerosztály civil különleges ügynöke. Ő maga már Németországban aktív amfetaminfogyasztó volt, és éppen elkezdte – legális – barbiturátfüggőségét.

1971-ben, a másnaposság évében még egy Életmű-Grammy-díjat kapott, 1972-ben elvált Priscillától, nagyon meghízott, és sikítozó tinédzserek helyett gazdag, középkorú hölgyeknek játszott. A zenéje is egyre fehérebb lett, tét- és kockázatnélküli pop. Kövér Elvis egykori önmaga kíméletlen paródiája volt – ezt akár érezhette volna is, hiszen 1968-ban még bizonyíthatóan volt humorérzéke, és halálakor is a Gyaloggaloppot találták a videójában. De az egykori tinibálvány, aki már a hippiket is utálta, ugyan mit is kezdhetett volna az 1977-ben éppen színrelépő punkokkal – akik pont az ő előző életéhez nyúltak vissza inspirációért.

Moldován Márton

• Publikálva: 2012.08.17. 08:00 • Címke: évforduló, zene