a rovat írásai

Malkovich mint diktátor a Müpában

John Malkovich diktátorként lép színpadra kedden a Müpában a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF). Just Call Me God – A diktátor utolsó beszéde című új produkcióját a márciusi világpremier után néhány héttel láthatja a magyar közönség.

Neve fogalom a balettben

Március 29-én ünnepli hetvenedik születésnapját Markó Iván Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett és a Magyar Fesztivál Balett alapítója, Prima Primissima díjas, érdemes művész.

Megállt a művésznő szíve, amikor meghallotta a hírt

Csomós Marit meglepetésként érte a hír, hogy őt választották a nemzet színészének. Mint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész az MTI-nek elmondta, hatalmas megtiszteltetés számára az elismerés.

A színház erős, mindent túlél, háborút, cenzúrát, pénzhiányt

Ma van a színházi világnap, ebből az alkalomból a színházakban az előadások előtt felolvassák azt a nemzetközi üzenetet, amelyet az idén Isabelle Huppert neves francia színművész fogalmazott meg.

Erdélyben a Nemzeti Színház

Erdélyben, a szerző, Tamási Áron szülőföldjén turnézik Vitéz lélek című produkciójával a budapesti Nemzeti Színház.Hétfőn a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, kedden Farkaslakán, a Tamási Áron Művelődési Házban, szerdán Székelyudvarhelyen, a Tomcsa Sándor Színházban, csütörtökön pedig Csíkszeredában, a Szakszervezetek Művelődési Házában látható az előadás, amely 2013 őszén Vidnyánszky Attila első rendezése volt a Nemzeti Színház igazgatójaként.

Száz éve született a kétszeres Kossuth-díjas rendező

Száz éve, 1917. március 17-én született Budapesten Marton Endre kétszeres Kossuth-díjas színész, rendező.

Gáspár Sándor Jack Nicholson legendás szerepében

Gáspár Sándorral az egyik főszerepben tűzi műsorra Az eastwicki boszorkányok című produkciót a Játékszín április 22-én. A darab filmváltozatában Jack Nicholson nyújtott annak idején emlékezetes alakítást.

Csíksomlyói passió a Nemzetiben

Csíksomlyói passió címmel mutat be előadást pénteken a Nemzeti Színház pénteken 18. századi ferences iskoladrámák és Szőcs Géza Passió című műve alapján. A produkció rendezője Vidnyánszky Attila, koreográfusa Zsuráfszky Zoltán.

Mindent eljátszott, csak épp operát nem énekelt

Március 6-án nyolcvan éves Király Levente Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a vidéki színművészek közül az első, aki a nemzet színésze lett.

Szent Ferenc a Nemzetiben

Michel de Ghelderode Az Úr komédiásai – Képek Assisi Szent Ferenc életéből című darabját tűzi műsorra a Nemzeti Színház: a látványra, táncra, zenére és látomásos képekre épülő összművészeti produkciót Bakos-Kiss Gábor főszereplésével Bozsik Yvette rendezésében mutatják be.

Haumannék és a Fösvény

A Haumann-család színésztagjaival mutatja be Moliere A fösvény című darabját pénteken a Magyar Színház. A főszerepet Haumann Péter játssza.  A Lengyel Ferenc rendezésében látható darabban a Harpagont alakító Haumann Péter partnereként a főhős gyermekeit - Cleante és Elise szerepét - Haumann Máté és Haumann Petra játssza.

Színház összes cikke »

Száz éve született a kétszeres Kossuth-díjas rendező

martonendreleadSzáz éve, 1917. március 17-én született Budapesten Marton Endre kétszeres Kossuth-díjas színész, rendező.

Színészi diplomáját az Országos Színészegyesület Színésziskolájában kapta meg 1941-ben, majd a Pünkösti Andor vezette Madách Színházban lett segédrendező. 1945-től a Vígszínház rendezője, 1948-tól főrendezője volt, 1950-től tanított a Színház-és Filmművészeti Főiskolán a rendezői, 1974-től a színészi tanszakon. 1949 augusztusában szerződött rendezőnek a Nemzeti Színházhoz, 1956-tól az intézmény főrendezője, 1971-től 1978-ig, nyugdíjba vonulásáig igazgatója volt. 1975-ben a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Végrehajtó Bizottságának tagjává választották, egyidejűleg elnöke volt az ITI magyar tagozatának is. Első rendezése a Nemzetiben az Anna Karenina volt 1949-ben, Bajor Gizivel a címszerepben, az idős férjet Somlay Artúr, Vronszkij grófot Básti Lajos alakította. Jóllehet formai újításait a szakma is, a közönség is rokonszenvvel fogadta, ezután évekig kényszerfeladatokat kellett megoldania. Igazán csak 1953-ban lett sikeres, ettől fogva számított a háború után fellendülő magyar színházi élet egyik legjellegzetesebb képviselőjének.

martonendre
Madách Imre - Keresztury Dezső: Csák végnapjai, Marton Endre rendezése 1971-ől (forrás: MaNDA adatbázis)

Az 1955-ben színre vitt Bernarda Alba háza, García Lorca drámája egyik legkimagaslóbb rendezése, utána sorra születtek a jobbnál jobb bemutatók. A szatírával a szabad véleménynyilvánítást fejezte ki (Urbán Ernő: Uborkafa), Félicien Marceau A tojás című drámájának színpadra állításával – Kálmán Györggyel a főszerepben – stílusfordító bravúrt alkotott. Hitelesen vitte színre a nyugati drámairodalom értékeit, de a kritikai szovjet drámaírókat, Alekszandr Gelmant és Alekszej Arbuzovot is ő ismertette meg a magyar közönséggel. Rendezései vitákat is kiváltottak. Különösen igaz volt ez Peter Weiss Marat halála bemutatójára 1966-ban, melynek nemzetközi visszhangja is volt (az előadásban Kálmán György volt Marat, gyilkosát Váradi Hédi formálta meg). Az ő irányításával kelt életre a színpadon Brecht Félelem és rettegés a harmadik birodalomban, Williams Az ifjúság édes madara, Szophoklész Oidipusz király, Miller Salemi boszorkányok, Az ügynök halála, A bűnbeesés után, Csehov Ivanov című darabja. Szerepelt rendezői repertoárján Bulgakov, Dürrenmatt, Osborne és O'Neill is. Különösen emlékezetes maradt Dürrenmatt Play Strindbergjének 1973-as bemutatója, ahol megmutatkozott, hogy milyen kiváló érzéke van a finoman összehangolt kamaradarabokhoz.

martonendre
Gelman, Alekszandr: Egy ülés jegyzőkönyve, Marton Endre rendezése 1976-ból (forrás: MaNDA adatbázis)

Korszakalkotó érdeme volt a magyar klasszikusok új szemléletű színpadra vitele. Megrendezte Vörösmarty szinte elfeledett drámáját, a Czillei és a Hunyadiakat, Madách Imre Mózesét, Katona Bánk bánját. Színpadra állította a VII. Gergelyt (Németh László), Illyés Gyulától a Testvéreket és A különcöt, Sütő András Káin és Ábeljét, valamint Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámáját, amely az államalapítás korában játszódik. Színészek nemzedékeit kísérte figyelemmel a főiskolán, majd később a színházban is, aztán rendezőként jó szemmel választotta ki közülük a a szerephez legmegfelelőbbeket. Mezei Mária például pályája csúcsának nevezte az 1965-ben bemutatott Tennessee Williams Az ifjúság édes madara című darab főszerepét, melyben Sinkovits Imre volt a partnere. Marton alapos szövegelemző volt, aki a jelenetek pontos kidolgozásával, átgondolt szereposztással, feszes színészvezetéssel szolgálta a darab hatásos színpadi megjelenítését. Rendezett tévé- és rádiójátékokat, társ forgatókönyvíróként és rendezőként jegyezte az 1961-ben készült Katonazenét. Már nem olyan időket élünk című filmje 1964-ben készült.

Művészi munkáját 1957-ben és 1970-ben Kossuth-díjjal ismerték el, 1954-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1960-ban érdemes, 1966-ban kiváló művész lett. A magyar színházművészet kiemelkedő és meghatározó alakját – bár minden fontos és rangos elismerést megkapott – gyakran látták sértett és boldogtalan embernek, aminek az a magyarázata, hogy nem mindig azért dicsérték, amiért igazán megérdemelte volna, néha alábecsülték, máskor felülértékelték. Csaknem négy évtizedes munkássága különösen igazolja, hogy a műkritikát nem csak a művészi szempontok vezérlik. Marton Endre 1979. október 12-én, hatvankét éves korában Esztergom közelében egy tévéfilm forgatására készülve halt meg.

(mti)

• Publikálva: 2017.03.16. 09:38