a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Iggy Pop 70, ez van

iggy pop leadÁprilis 21-én, azaz ma hetvenéves Iggy Pop, a punk keresztapja.

James Jewel Osterberg néven született a Michigan állambeli Muskegon városkában, s a Detroithoz közeli Ann Arborban, egy lakókocsi-parkban nőtt fel. Szülei nem voltak gazdagok, de törődtek fiukkal és mindenben támogatták: amikor például dobolni kezdett, kiköltöztek a szobájukból, mert ez volt az egyetlen helység, ahol a szerelés elfért. A rock and roll bűvöletébe esett srác a középiskolában alapította első együttesét Iguanas néven (innen származik az Iggy művésznév), majd a Rolling Stones révén felfedezte a bluest. A michigani egyetem antropológia szakára iratkozott be, de jobban vonzották a chicagói bluesklubok, így rövid idő után itt folytatta "felsőfokú tanulmányait". 1967-ben megalapította a Psychedelic Stooges együttest, amelynek neve rövidesen Stooges-re rövidült. A Stooges azzal keltett feltűnést, hogy a hippikorszak, a szeretetnyarak idején brutálisan nyers, szexualitástól fűtött zenét játszott, emblematikus daluk az I Wanna Be Your Dog. Az energiáktól feszülő és önpusztításra hajlamos Iggy színpadi viselkedését döntő módon befolyásolta a Doors énekese, Jim Morrison. Hipnotikus hatással volt a közönségre, különösen a lányokra, a koncerteken transzba esve, meztelen felsőtesttel énekelt. (Később elmondta: az ingben elveszve érezte magát, s amikor egy könyvben az egyiptomi fáraókról látott képeket, úgy döntött, a fellépéseken soha többé nem visel inget, ezt az azóta eltelt fél évszázadban be is tartotta.)

iggy pop
A fénykor

Iggy rutinszerűen lépte át az illendőség határait, a nézők egészen közelről szemlélhették izmos felsőtestét és nem egyszer egyéb testrészeit. A Stooges muzsikája ma sem pihentető matinézene, igaz, az utódok fényében már sokkal emészthetőbbnek tűnik. A ma már a punk előfutárának tartott Stooges lemezei nem fogytak igazán, csak később fedezték fel őket. Iggy nem egy fellépésen a nyílt színen szúrta a drogot, szabdalta össze magát üvegcseréppel, konyhakéssel, ugrott a rajongók közé, egyik botránya a másikat követte. A heroin rabjává lett énekes egy évre el is tűnt a nyilvánosság elől, majd 1971-ben David Bowie segítségével kezdett újra turnézni, az újjáalakult Stooges ekkor készítette el Raw Power című klasszikus albumát. Pop drogproblémái egyre súlyosbodtak, sokadik letartóztatása után a bíróság választás elé állította: börtönbe, vagy pszichiátriára megy. Az utóbbit választotta, ahol kiderült: nem bipoláris depresszióban szenved, hanem agya teljesítőképességének határait feszegeti, olykor eljutva az elmeháborodottság széléig. Kezdetben még képes volt elkülöníteni színpadi énjét a valóságtól, ám a drogok hatására ez az egyensúly megszűnt és folyamatos pszichotikus állapotba került. Az immár tiszta énekes szólókarrierjét Bowie indította el. Iggy elkísérte őt világ körüli turnéjára, majd Nyugat-Berlinbe mentek, ahol aszketikus körülmények között próbáltak véget vetni kábítószer-függőségüknek. Közösen írták meg Iggy első két szólólemezét, a The Idioton hallható a később Bowie által is sikerre vitt China Girl, a másik címadó dala a Lust For Life, ezen található a sokszor és sokak által feldolgozott The Passenger is. Kapcsolatuk fokozatosan meglazult, a nyolcvanas évek elején többféle zenei irányzattal kísérletező Pop népszerűsége fakulni kezdett, s megint a drogok után nyúlt.

iggy pop
Manapság

Valóságos csoda volt, hogy a 90-es években sikerült feltámadnia, a Brick By Brick első aranylemeze lett, Candy című dala pedig felkerült a listákra, hasonlóan jól sikerült három évvel később az American Caesar. Koncertjei után óriási lett a kereslet, és hogy micsoda őrületre volt képes azt a Sziget közönsége 1996-ban, 1997-ben és 2006-ban is átélhette (1997-ben az Iggy által a színpadra hívott, kicsit túlpörgött rajongókat a biztonságiak fékezték meg), 2012-ben a VOLT fesztivál vendége volt Sopronban. Iggy 2003-ban egyik albumához visszavette a Stooges tagjait, akikkel három évtized után turnézni is kezdett. Az együttest 2010-ben iktatták be a Rock and Roll Dicsőségcsarnokába, utolsó közös munkájuk 2013-ban került a lemezboltok polcaira Ready to Die címmel. 2014-ben, amikor a négy alapító tag közül a második is meghalt, a Stooges megszűnt, Iggyt 2015-ben már másik csapat kísérte. Tavaly azzal lepte meg a rajongóit, hogy bejelentette: Josh Homme, a Queens of the Stone Age énekesével készít közös lemezt Post Pop Depression címmel. Bár a gyűrött arcú Iggy soha nem vágyott különösebb filmkarrierre, mégis gyakran hívták őt filmesek. Láthattuk egyebek között John Waters Cry-Baby, Jim Jarmusch Halott ember című alkotásában, Jarmusch Kávé és cigarettájának egyik jelenetében egy másik sokat próbált rock-harcossal, Tom Waitsszel elmélkedtek a zenészsors értelméről, nem kevés öniróniával. Tavaly a cannes-i filmfesztiválon mutatták be Jim Jarmusch kollázsszerű dokumentumfilmjét Iggy Popról és a Stooges-ról. Dalait számtalan előadó dolgozta fel a Slayertől a Duran Duranon, a Sonic Youthon és a Guns N'Rosesen át az R.E.M.-ig, s számtalan filmben csendültek fel kísérőzeneként, így a kultfilmmé vált Trainspottingban is. A Damned által készített első brit punklemez a Stooges I Feel Alright című dalával zárul, a Sex Pistols első és utolsó amerikai turnéján utoljára Iggyék No Fun című számát adta elő. Iggy háromszor nősült, és egy fia született, házasságon kívül.

(mti)

• Publikálva: 2017.04.19. 16:31