a rovat írásai

Egyetemi kancellár, asztrofizikus és a Queen szólógitárosa

Július 19-én ünnepli hetvenedik születésnapját Brian May brit rockzenész, a Queen gitárosa, aki PhD fokozattal rendelkező asztrofizikus is.

Hidat épített a fehér és a fekete zene között

Nyolcvan éve, 1937. július 11-én halt meg George Gershwin amerikai zeneszerző, a Kék rapszódia és a Porgy és Bess komponistája, aki hidat épített a „klasszikus″ és a „népszerű″, a fekete és a fehér zene között.

Cserepes Károly a csúcson

A világ legrangosabb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra került Cserepes Károly Blacklake című albuma, amely a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg.

Popsztárok fogyatékkal

Úton van a világhírnév felé a fogyatékkal élőkből álló cseh zenekar, amely Európa nagyvárosainak meghódítása után idén az Egyesült Államokba készül.

Közgazdász, polihisztor és a legfranciásabb magyar zeneszerző

Százhuszonöt éve, 1892. június 30-án született Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett a huszadik század első felének legjelentősebb magyar komponistája és folkloristája.

Évtizedes a Budapest Bár

Tíz különleges koncerttel, egy válogatáslemezzel, valamint egy ősszel megjelenő új albummal ünnepli tizedik születésnapját a Budapest Bár.

Ingyenes Cseh Tamás fesztivál a Várkert Bazárban

CSTP Feszt néven nagyszabású ingyenes zenei fesztivált rendez mától szombatig a Cseh Tamás Program a Várkert Bazárban. Ötven zenekar és előadó lép fel, lesz interaktív hangszerkiállítás, két szakmai konferenciát pedig az A38 hajón tartanak.

Ötven éves, Lovasi a neve

Lovasi András Kossuth-díjas rockzenész, énekes, szövegíró, a Kispál és a Borz, majd a Kiscsillag együttes frontembere június 20-án lesz ötvenéves.

Wim Wenders operát rendez

Először mutatkozik be operarendezőként Wim Wenders világhírű német filmrendező. A Berlini Állami Operaházban jövő szombaton tűzik műsorra a 71 éves rendező színre állításában George Bizet Gyöngyhalászok című operáját. A karmesteri pulpituson Daniel Barenboim áll majd.

Szertefoszlott Plácido Domingo nagy álma

Csődbe ment a szervező, ezért elmarad a Verdi Aida című operájának nagyszabású stadionturnéja, amelyet Plácido Domingo vezényelt és állított volna színpadra Erwin Schrottal az egyik főszerepben.

Bob Dylan tényleg ennyire tesz a Nobel-díjára?

Az amerikai Slate Magazin 20 hasonlóságot állapított meg Bob Dylan Nobel-beszéde és egy diákok által használt weboldal szövegei között, adta hírül a BBC News.

Zene összes cikke »

Iggy Pop 70, ez van

iggy pop leadÁprilis 21-én, azaz ma hetvenéves Iggy Pop, a punk keresztapja.

James Jewel Osterberg néven született a Michigan állambeli Muskegon városkában, s a Detroithoz közeli Ann Arborban, egy lakókocsi-parkban nőtt fel. Szülei nem voltak gazdagok, de törődtek fiukkal és mindenben támogatták: amikor például dobolni kezdett, kiköltöztek a szobájukból, mert ez volt az egyetlen helység, ahol a szerelés elfért. A rock and roll bűvöletébe esett srác a középiskolában alapította első együttesét Iguanas néven (innen származik az Iggy művésznév), majd a Rolling Stones révén felfedezte a bluest. A michigani egyetem antropológia szakára iratkozott be, de jobban vonzották a chicagói bluesklubok, így rövid idő után itt folytatta "felsőfokú tanulmányait". 1967-ben megalapította a Psychedelic Stooges együttest, amelynek neve rövidesen Stooges-re rövidült. A Stooges azzal keltett feltűnést, hogy a hippikorszak, a szeretetnyarak idején brutálisan nyers, szexualitástól fűtött zenét játszott, emblematikus daluk az I Wanna Be Your Dog. Az energiáktól feszülő és önpusztításra hajlamos Iggy színpadi viselkedését döntő módon befolyásolta a Doors énekese, Jim Morrison. Hipnotikus hatással volt a közönségre, különösen a lányokra, a koncerteken transzba esve, meztelen felsőtesttel énekelt. (Később elmondta: az ingben elveszve érezte magát, s amikor egy könyvben az egyiptomi fáraókról látott képeket, úgy döntött, a fellépéseken soha többé nem visel inget, ezt az azóta eltelt fél évszázadban be is tartotta.)

iggy pop
A fénykor

Iggy rutinszerűen lépte át az illendőség határait, a nézők egészen közelről szemlélhették izmos felsőtestét és nem egyszer egyéb testrészeit. A Stooges muzsikája ma sem pihentető matinézene, igaz, az utódok fényében már sokkal emészthetőbbnek tűnik. A ma már a punk előfutárának tartott Stooges lemezei nem fogytak igazán, csak később fedezték fel őket. Iggy nem egy fellépésen a nyílt színen szúrta a drogot, szabdalta össze magát üvegcseréppel, konyhakéssel, ugrott a rajongók közé, egyik botránya a másikat követte. A heroin rabjává lett énekes egy évre el is tűnt a nyilvánosság elől, majd 1971-ben David Bowie segítségével kezdett újra turnézni, az újjáalakult Stooges ekkor készítette el Raw Power című klasszikus albumát. Pop drogproblémái egyre súlyosbodtak, sokadik letartóztatása után a bíróság választás elé állította: börtönbe, vagy pszichiátriára megy. Az utóbbit választotta, ahol kiderült: nem bipoláris depresszióban szenved, hanem agya teljesítőképességének határait feszegeti, olykor eljutva az elmeháborodottság széléig. Kezdetben még képes volt elkülöníteni színpadi énjét a valóságtól, ám a drogok hatására ez az egyensúly megszűnt és folyamatos pszichotikus állapotba került. Az immár tiszta énekes szólókarrierjét Bowie indította el. Iggy elkísérte őt világ körüli turnéjára, majd Nyugat-Berlinbe mentek, ahol aszketikus körülmények között próbáltak véget vetni kábítószer-függőségüknek. Közösen írták meg Iggy első két szólólemezét, a The Idioton hallható a később Bowie által is sikerre vitt China Girl, a másik címadó dala a Lust For Life, ezen található a sokszor és sokak által feldolgozott The Passenger is. Kapcsolatuk fokozatosan meglazult, a nyolcvanas évek elején többféle zenei irányzattal kísérletező Pop népszerűsége fakulni kezdett, s megint a drogok után nyúlt.

iggy pop
Manapság

Valóságos csoda volt, hogy a 90-es években sikerült feltámadnia, a Brick By Brick első aranylemeze lett, Candy című dala pedig felkerült a listákra, hasonlóan jól sikerült három évvel később az American Caesar. Koncertjei után óriási lett a kereslet, és hogy micsoda őrületre volt képes azt a Sziget közönsége 1996-ban, 1997-ben és 2006-ban is átélhette (1997-ben az Iggy által a színpadra hívott, kicsit túlpörgött rajongókat a biztonságiak fékezték meg), 2012-ben a VOLT fesztivál vendége volt Sopronban. Iggy 2003-ban egyik albumához visszavette a Stooges tagjait, akikkel három évtized után turnézni is kezdett. Az együttest 2010-ben iktatták be a Rock and Roll Dicsőségcsarnokába, utolsó közös munkájuk 2013-ban került a lemezboltok polcaira Ready to Die címmel. 2014-ben, amikor a négy alapító tag közül a második is meghalt, a Stooges megszűnt, Iggyt 2015-ben már másik csapat kísérte. Tavaly azzal lepte meg a rajongóit, hogy bejelentette: Josh Homme, a Queens of the Stone Age énekesével készít közös lemezt Post Pop Depression címmel. Bár a gyűrött arcú Iggy soha nem vágyott különösebb filmkarrierre, mégis gyakran hívták őt filmesek. Láthattuk egyebek között John Waters Cry-Baby, Jim Jarmusch Halott ember című alkotásában, Jarmusch Kávé és cigarettájának egyik jelenetében egy másik sokat próbált rock-harcossal, Tom Waitsszel elmélkedtek a zenészsors értelméről, nem kevés öniróniával. Tavaly a cannes-i filmfesztiválon mutatták be Jim Jarmusch kollázsszerű dokumentumfilmjét Iggy Popról és a Stooges-ról. Dalait számtalan előadó dolgozta fel a Slayertől a Duran Duranon, a Sonic Youthon és a Guns N'Rosesen át az R.E.M.-ig, s számtalan filmben csendültek fel kísérőzeneként, így a kultfilmmé vált Trainspottingban is. A Damned által készített első brit punklemez a Stooges I Feel Alright című dalával zárul, a Sex Pistols első és utolsó amerikai turnéján utoljára Iggyék No Fun című számát adta elő. Iggy háromszor nősült, és egy fia született, házasságon kívül.

(mti)

• Publikálva: 2017.04.19. 16:31