a rovat írásai

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Csak a filmvásznon volt klakkban-frakkban

Harminc éve, 1987. június 22-én halt meg minden idők legnagyobb táncos színésze, Fred Astaire. A nézők számára úgy tűnt, elegáns mozgása nem igényel tőle erőfeszítést, holott mindennap órákat töltött gyakorlással.

Öngyilkos őstehetség

Hatvan esztendeje annak is, hogy Soós Imre, a Körhinta világsztárja egy éjszakázós Thököly úti kocsmázás után tiszta inget kért a haveroktól, mert neki a minisztériumba kell mennie. De nem oda ment, hanem haza, a feleségével lakott kis garzonba, ahol talán némi nyugtatók bevétele után kinyitották a gázcsapot.

Színész mindhalálig

Kilencven éves lenne Márkus László, de elment 58 évesen, végzett vele is a rettenetes rák, amire mi emberek képtelenek vagyunk ellenszert találni. Márkus évekig küzdött az életéért különféle gyógymódokkal, technikákkal, és közben játszott, mert ahogyan Körmendi János mondta róla: „ a közéletben, a magánéletben és a legbensőbb fantáziavilágában is színész volt. A vallása színész, temploma a színház”.

Beatrice-musical az Újszínházban

A Beatrice zenekarról szóló musicalt, Kulcsár Lajos Zserbótangó című tragikomédiáját és Herczeg Ferenc Bizánc című színművét mutatja be az Újszínház a 2017/2018-as évadban.

Halálát egy selyemsál okozta

Száznegyven éve, 1877. május 26-án született Isadora Duncan ír származású amerikai táncosnő, a koreográfia és a balettművészet megújítója. Halálát hatvanévesen egy selyemsál okozta.

Színház összes cikke »

Ezerszínű szentendrei nyár

szentendreleadHárom színházi bemutató kapott helyet a július 7-étől augusztus 20-ig tartó Szentendrei Teátrum és Nyár programján, amelynek keretében másfél hónap alatt 25 produkciót láthat a közönség Szentendre belvárosának hat helyszínén.

 A szentendrei Fő téren mutatják be Rossini A sevillai borbély című operáját Kerényi Miklós Gábor rendezésében július 28-án. Almaviva grófként Balczó Péter és Vadász Zsolt, Figaro szerepében Molnár Levente és Kendi Lajos, Rosinaként Mester Viktória és Kálnay Zsófia látható, vezényel Dinyés Dániel. A produkció díszletét Székely László, a jelmezeket Rákay Tamás tervezte. Két további bemutatót is tartanak az idén nyáron. A Városháza udvarán nyitóelőadásként láthatja a közönség Szép Ernő Vőlegény című darabját Novák Eszter rendezésében július 7-én, a Lengyel Nagy Anna történetei alapján készülő Élet.történetek.hu... című előadássorozat első darabjának premierjét pedig a Ferenczy Múzeum udvarán tartják július 15-én.

szentendre 

A Kovács Patrícia és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével műsorra tűzött Vőlegényről Novák Eszter kiemelte: szerelmi történetről van szó, a Vőlegény a magyar színpadi irodalom csúcsán helyezkedik el, mestermunka. Szerethető, sokat lehet rajta nevetni és nagyon fájdalmas, mert a pénztelenség okozta kiszolgáltatottság és a szerelem – a mai nap is ismert – ellentmondásairól szól. A Szentendrei Teátrum és Nyár játszóhelyei más-más profillal működnek, így külön helyszínen láthatók a nagyszínházi produkciók, a monodráma- és kamara-előadások, a koncertek, az ifjúsági programok és a gyerekelőadások. A Fő tér, a Városháza és a Ferenczy Múzeum udvara mellett a MűvészetMalom, a Dunaparti Művelődési Ház és a Barcsay Múzeum udvarán is helyet kapnak előadások. Az új produkciók mellett a Városháza udvarán meghívott előadásokat is láthat a közönség. Gogol Egy őrült naplója című műve Bodó Viktor rendezésében, Keresztes Tamás játékával látható. A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Csehov Egyfelvonásos komédiák című, Vidnyánszky Attila rendezte produkcióját játssza. A MűvészetMalom udvarán a Budaörsi Latinovits Színház Liliomfi című előadását láthatja a szentendrei közönség. A Városháza udvarán a fesztivált a Boban Markovic Orkestar koncertje zárja.

szentendre

A Ferenczy Múzeum udvara a monodráma- és kamara-előadások, kisebb koncertek helyszíne. Tóth Auguszta Hoztam valamit a hegyekből – Mezei Mária című önálló estje, Auksz Éva Sweet Charity című koncertje és Nagy Dániel Viktor előadásában Edouard Louis Leszámolás velem című műve is itt lesz látható. Az idei év programsorozatának háziasszonya, Für Anikó, Kitalált világ című estjével szintén itt lép július 9-én lép a közönség elé. A Barcsay Múzeum udvara a zenei programoknak ad helyet: a Gáspár Károly Trió, a Karosi Júlia Quartet, a Syrius Legacy, a Borbély Mihály Trió Dés Andrással és Szabó Dániellel, valamint a Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duó is fellép a programsorozatban. Vasvári Csaba elmondta, hogy a Dunaparti Művelődési Ház udvarán a fiatalabb generációk mutatkozhatnak be: a Friss címmel meghirdetett sorozat keretében színművészeti egyetemek hallgatóinak fellépései és független színházi előadások láthatók pályakezdő színészek részvételével. Látható lesz a Kaposvári Egyetem Rómeó és Júlia című előadása, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem Fondor és szerelem című produkciója is. Emellett ez a helyszín ad otthont a vasárnap délelőtti gyerekelőadásoknak is, köztük a MárkusZínház és az Aranyszamár Bábszínház produkciójának. A Hepp!!! című cirkuszi bohócjátékot a Városháza udvarán játsszák. A programokról bővebb információ a www.szentendreiteatrum.hu oldalon található meg.

(mti)

• Publikálva: 2017.05.19. 09:06