a rovat írásai

Ezerszínű szentendrei nyár

Három színházi bemutató kapott helyet a július 7-étől augusztus 20-ig tartó Szentendrei Teátrum és Nyár programján, amelynek keretében másfél hónap alatt 25 produkciót láthat a közönség Szentendre belvárosának hat helyszínén.

Máthé Erzsi 90

Máthé Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze május 16-án  kilencvenéves.

Malkovich mint diktátor a Müpában

John Malkovich diktátorként lép színpadra kedden a Müpában a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF). Just Call Me God – A diktátor utolsó beszéde című új produkcióját a márciusi világpremier után néhány héttel láthatja a magyar közönség.

Neve fogalom a balettben

Március 29-én ünnepli hetvenedik születésnapját Markó Iván Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett és a Magyar Fesztivál Balett alapítója, Prima Primissima díjas, érdemes művész.

Megállt a művésznő szíve, amikor meghallotta a hírt

Csomós Marit meglepetésként érte a hír, hogy őt választották a nemzet színészének. Mint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész az MTI-nek elmondta, hatalmas megtiszteltetés számára az elismerés.

A színház erős, mindent túlél, háborút, cenzúrát, pénzhiányt

Ma van a színházi világnap, ebből az alkalomból a színházakban az előadások előtt felolvassák azt a nemzetközi üzenetet, amelyet az idén Isabelle Huppert neves francia színművész fogalmazott meg.

Erdélyben a Nemzeti Színház

Erdélyben, a szerző, Tamási Áron szülőföldjén turnézik Vitéz lélek című produkciójával a budapesti Nemzeti Színház.Hétfőn a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, kedden Farkaslakán, a Tamási Áron Művelődési Házban, szerdán Székelyudvarhelyen, a Tomcsa Sándor Színházban, csütörtökön pedig Csíkszeredában, a Szakszervezetek Művelődési Házában látható az előadás, amely 2013 őszén Vidnyánszky Attila első rendezése volt a Nemzeti Színház igazgatójaként.

Száz éve született a kétszeres Kossuth-díjas rendező

Száz éve, 1917. március 17-én született Budapesten Marton Endre kétszeres Kossuth-díjas színész, rendező.

Gáspár Sándor Jack Nicholson legendás szerepében

Gáspár Sándorral az egyik főszerepben tűzi műsorra Az eastwicki boszorkányok című produkciót a Játékszín április 22-én. A darab filmváltozatában Jack Nicholson nyújtott annak idején emlékezetes alakítást.

Csíksomlyói passió a Nemzetiben

Csíksomlyói passió címmel mutat be előadást pénteken a Nemzeti Színház pénteken 18. századi ferences iskoladrámák és Szőcs Géza Passió című műve alapján. A produkció rendezője Vidnyánszky Attila, koreográfusa Zsuráfszky Zoltán.

Mindent eljátszott, csak épp operát nem énekelt

Március 6-án nyolcvan éves Király Levente Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a vidéki színművészek közül az első, aki a nemzet színésze lett.

Színház összes cikke »

Ezerszínű szentendrei nyár

szentendreleadHárom színházi bemutató kapott helyet a július 7-étől augusztus 20-ig tartó Szentendrei Teátrum és Nyár programján, amelynek keretében másfél hónap alatt 25 produkciót láthat a közönség Szentendre belvárosának hat helyszínén.

 A szentendrei Fő téren mutatják be Rossini A sevillai borbély című operáját Kerényi Miklós Gábor rendezésében július 28-án. Almaviva grófként Balczó Péter és Vadász Zsolt, Figaro szerepében Molnár Levente és Kendi Lajos, Rosinaként Mester Viktória és Kálnay Zsófia látható, vezényel Dinyés Dániel. A produkció díszletét Székely László, a jelmezeket Rákay Tamás tervezte. Két további bemutatót is tartanak az idén nyáron. A Városháza udvarán nyitóelőadásként láthatja a közönség Szép Ernő Vőlegény című darabját Novák Eszter rendezésében július 7-én, a Lengyel Nagy Anna történetei alapján készülő Élet.történetek.hu... című előadássorozat első darabjának premierjét pedig a Ferenczy Múzeum udvarán tartják július 15-én.

szentendre 

A Kovács Patrícia és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével műsorra tűzött Vőlegényről Novák Eszter kiemelte: szerelmi történetről van szó, a Vőlegény a magyar színpadi irodalom csúcsán helyezkedik el, mestermunka. Szerethető, sokat lehet rajta nevetni és nagyon fájdalmas, mert a pénztelenség okozta kiszolgáltatottság és a szerelem – a mai nap is ismert – ellentmondásairól szól. A Szentendrei Teátrum és Nyár játszóhelyei más-más profillal működnek, így külön helyszínen láthatók a nagyszínházi produkciók, a monodráma- és kamara-előadások, a koncertek, az ifjúsági programok és a gyerekelőadások. A Fő tér, a Városháza és a Ferenczy Múzeum udvara mellett a MűvészetMalom, a Dunaparti Művelődési Ház és a Barcsay Múzeum udvarán is helyet kapnak előadások. Az új produkciók mellett a Városháza udvarán meghívott előadásokat is láthat a közönség. Gogol Egy őrült naplója című műve Bodó Viktor rendezésében, Keresztes Tamás játékával látható. A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Csehov Egyfelvonásos komédiák című, Vidnyánszky Attila rendezte produkcióját játssza. A MűvészetMalom udvarán a Budaörsi Latinovits Színház Liliomfi című előadását láthatja a szentendrei közönség. A Városháza udvarán a fesztivált a Boban Markovic Orkestar koncertje zárja.

szentendre

A Ferenczy Múzeum udvara a monodráma- és kamara-előadások, kisebb koncertek helyszíne. Tóth Auguszta Hoztam valamit a hegyekből – Mezei Mária című önálló estje, Auksz Éva Sweet Charity című koncertje és Nagy Dániel Viktor előadásában Edouard Louis Leszámolás velem című műve is itt lesz látható. Az idei év programsorozatának háziasszonya, Für Anikó, Kitalált világ című estjével szintén itt lép július 9-én lép a közönség elé. A Barcsay Múzeum udvara a zenei programoknak ad helyet: a Gáspár Károly Trió, a Karosi Júlia Quartet, a Syrius Legacy, a Borbély Mihály Trió Dés Andrással és Szabó Dániellel, valamint a Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duó is fellép a programsorozatban. Vasvári Csaba elmondta, hogy a Dunaparti Művelődési Ház udvarán a fiatalabb generációk mutatkozhatnak be: a Friss címmel meghirdetett sorozat keretében színművészeti egyetemek hallgatóinak fellépései és független színházi előadások láthatók pályakezdő színészek részvételével. Látható lesz a Kaposvári Egyetem Rómeó és Júlia című előadása, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem Fondor és szerelem című produkciója is. Emellett ez a helyszín ad otthont a vasárnap délelőtti gyerekelőadásoknak is, köztük a MárkusZínház és az Aranyszamár Bábszínház produkciójának. A Hepp!!! című cirkuszi bohócjátékot a Városháza udvarán játsszák. A programokról bővebb információ a www.szentendreiteatrum.hu oldalon található meg.

(mti)

• Publikálva: 2017.05.19. 09:06