a rovat írásai

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Csak a filmvásznon volt klakkban-frakkban

Harminc éve, 1987. június 22-én halt meg minden idők legnagyobb táncos színésze, Fred Astaire. A nézők számára úgy tűnt, elegáns mozgása nem igényel tőle erőfeszítést, holott mindennap órákat töltött gyakorlással.

Öngyilkos őstehetség

Hatvan esztendeje annak is, hogy Soós Imre, a Körhinta világsztárja egy éjszakázós Thököly úti kocsmázás után tiszta inget kért a haveroktól, mert neki a minisztériumba kell mennie. De nem oda ment, hanem haza, a feleségével lakott kis garzonba, ahol talán némi nyugtatók bevétele után kinyitották a gázcsapot.

Színész mindhalálig

Kilencven éves lenne Márkus László, de elment 58 évesen, végzett vele is a rettenetes rák, amire mi emberek képtelenek vagyunk ellenszert találni. Márkus évekig küzdött az életéért különféle gyógymódokkal, technikákkal, és közben játszott, mert ahogyan Körmendi János mondta róla: „ a közéletben, a magánéletben és a legbensőbb fantáziavilágában is színész volt. A vallása színész, temploma a színház”.

Beatrice-musical az Újszínházban

A Beatrice zenekarról szóló musicalt, Kulcsár Lajos Zserbótangó című tragikomédiáját és Herczeg Ferenc Bizánc című színművét mutatja be az Újszínház a 2017/2018-as évadban.

Halálát egy selyemsál okozta

Száznegyven éve, 1877. május 26-án született Isadora Duncan ír származású amerikai táncosnő, a koreográfia és a balettművészet megújítója. Halálát hatvanévesen egy selyemsál okozta.

Ezerszínű szentendrei nyár

Három színházi bemutató kapott helyet a július 7-étől augusztus 20-ig tartó Szentendrei Teátrum és Nyár programján, amelynek keretében másfél hónap alatt 25 produkciót láthat a közönség Szentendre belvárosának hat helyszínén.

Máthé Erzsi 90

Máthé Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze május 16-án  kilencvenéves.

Malkovich mint diktátor a Müpában

John Malkovich diktátorként lép színpadra kedden a Müpában a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF). Just Call Me God – A diktátor utolsó beszéde című új produkcióját a márciusi világpremier után néhány héttel láthatja a magyar közönség.

Színház összes cikke »

Halálát egy selyemsál okozta

isadora duncan leadSzáznegyven éve, 1877. május 26-án született Isadora Duncan ír származású amerikai táncosnő, a koreográfia és a balettművészet megújítója. Halálát hatvanévesen egy selyemsál okozta.

San Franciscóban egy négygyerekes ír bevándorló család sarjaként látta meg a napvilágot. Még egészen kicsi volt, amikor bankár apja egy pénzügyi ügyeskedés következtében a tönk szélére sodorta a családot. Szülei nem sokkal később elváltak, az anya a gyerekekkel Oaklandbe költözött, ahol zongoraleckéket adott. Mind a négy gyermek alapos művészeti nevelést kapott, a lányok táncolni is tanultak, majd a szomszéd gyerekeknek maguk is tartottak táncórákat. Isadora már gyerekként elutasította a klasszikus balett merevségét, táncát természetesebb ritmusokra és mozdulatokra építette. A család 1895-ben Chicagóba, majd New Yorkba költözött, Isadora Augustin Daly társulatának tagja lett. Két év múlva azonban elhagyta a társulatot, továbbra is gyerekeket tanított, és gazdag polgárok házában adott magán táncesteket. 1899-ben egy tűzvészben a Duncan család szinte minden ingósága elpusztult, és ekkor - némi baráti kölcsön segítségével - Angliába utaztak. Isadora rengeteg időt töltött a British Museumban, és a görög szobrokat, vázákat tanulmányozva ráébredt, hogy ösztönösen használt mozdulatai, tánclépései a klasszikus korban is ismertek voltak. Ezután hosszú, tunikaszerű leplekbe öltözve, mezítláb lépett fel az előkelő londoni társaságok összejövetelein. A mozgás teljes szabadságára épülő táncával elbűvölte a meglehetősen konzervatív közönséget. Londonból Párizsba vezetett az útja, hírneve pillanatok alatt a magasba szárnyalt. A párizsi világkiállításon Rodinnek is táncolt, és igencsak lázba hozta az idős szobrászt. Párizsi sikere után további európai turnéra indult: meghódította Berlint, Münchent és Athént is. 1902-ben Budapesten lépett fel, az elragadtatott közönség állva ünnepelte.

isadora duncan
A vágy titokzatos tárgya

Küldetésének tekintette, hogy gyermekeket, fiatal lányokat tanítson táncolni, 1904-ben Berlinbe visszatérve megalapította hírneves tánciskoláját, ahol anyjával és nővérével együtt foglalkozott tanítványaival. Isadorables-nak nevezték a hat tanítványból álló kis társulatot, melynek tagjait később adoptálta, és mindegyikük viselte is a Duncan nevet. Művészete mellett magánélete is állandó témát kínált a lapoknak, mindkét nembeli szerelmeivel számos cikk foglalkozott. Első gyermekének, az 1906-ban született Deirdrének a neves díszlettervező, Gordon Craig volt az apja, a másodiknak, az 1910-ben született Patricknak pedig a dúsgazdag Paris Singer, a Singer varrógépgyár örököse. 1913-ban egy balesetben mindkét gyermek életét vesztette, a csapást sohasem tudta kiheverni. 1914-ben egy fiatal olasz szobrásztól született még egy kisfia, aki azonban néhány órával születése után meghalt. Isadora, hogy fájdalmát enyhítse, újból iskolaalapítási terveket szőtt, de az első világháború kitörése közbeszólt. Későbbi amerikai és európai turnéi már nem voltak olyan sikeresek, mint korábban, de 1920-ban meghívták Moszkvába, hogy saját iskolát nyisson. A nyíltan baloldali Duncan lelkesen kelt útra az ígéret földjének látszó Szovjetunióba, ahol megismerkedett a nála tizennyolc évvel fiatalabb Szergej Jeszenyinnel. Hamarosan összeházasodtak, férje elkísérte európai és amerikai turnéira. A depressziós költő és az egyre hisztérikusabbá váló táncosnő házassága azonban nem tartott sokáig, Jeszenyin visszatért hazájába, és 1925-ben öngyilkos lett.

isadora duncan
Gyermekeivel

Duncan a francia Riviérán telepedett le. Az anyagi nehézségekkel küszködő táncosnőt 1927. szeptember 14-én Nizzában érte utol végzete: amikor egyik barátjának nyitott sportkocsijában utazott, hosszú selyemsálja a kerékre tekeredett, és mire a sofőrnek sikerült megállnia, a sál megfojtotta a táncosnőt. Hamvai a párizsi Pere Lachaise temetőben nyugszanak. A művészeti és társadalmi konvenciókat semmibe vevő Duncan vitathatatlan szerepet játszott a tánc megújulásában, szakítva a mesterséges technikai kötöttségekkel, az akadémikus balettel az emberi test természetes mozgására és az ógörög művészet hagyományaira alapozva új mozdulatrendszert dolgozott ki. Életéről és pályájáról több könyvet is írtak, alakja a filmeseket is megihlette: az 1968-ban készült Isadora című filmben Vanessa Redgrave formálta meg a törékeny táncosnőt, míg a 2016-os The Dancer című zenés filmben Lily-Rose Depp (Johnny Depp lánya) bújt Duncan bőrébe.

(mti)

• Publikálva: 2017.05.24. 14:22