a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Halálát egy selyemsál okozta

isadora duncan leadSzáznegyven éve, 1877. május 26-án született Isadora Duncan ír származású amerikai táncosnő, a koreográfia és a balettművészet megújítója. Halálát hatvanévesen egy selyemsál okozta.

San Franciscóban egy négygyerekes ír bevándorló család sarjaként látta meg a napvilágot. Még egészen kicsi volt, amikor bankár apja egy pénzügyi ügyeskedés következtében a tönk szélére sodorta a családot. Szülei nem sokkal később elváltak, az anya a gyerekekkel Oaklandbe költözött, ahol zongoraleckéket adott. Mind a négy gyermek alapos művészeti nevelést kapott, a lányok táncolni is tanultak, majd a szomszéd gyerekeknek maguk is tartottak táncórákat. Isadora már gyerekként elutasította a klasszikus balett merevségét, táncát természetesebb ritmusokra és mozdulatokra építette. A család 1895-ben Chicagóba, majd New Yorkba költözött, Isadora Augustin Daly társulatának tagja lett. Két év múlva azonban elhagyta a társulatot, továbbra is gyerekeket tanított, és gazdag polgárok házában adott magán táncesteket. 1899-ben egy tűzvészben a Duncan család szinte minden ingósága elpusztult, és ekkor - némi baráti kölcsön segítségével - Angliába utaztak. Isadora rengeteg időt töltött a British Museumban, és a görög szobrokat, vázákat tanulmányozva ráébredt, hogy ösztönösen használt mozdulatai, tánclépései a klasszikus korban is ismertek voltak. Ezután hosszú, tunikaszerű leplekbe öltözve, mezítláb lépett fel az előkelő londoni társaságok összejövetelein. A mozgás teljes szabadságára épülő táncával elbűvölte a meglehetősen konzervatív közönséget. Londonból Párizsba vezetett az útja, hírneve pillanatok alatt a magasba szárnyalt. A párizsi világkiállításon Rodinnek is táncolt, és igencsak lázba hozta az idős szobrászt. Párizsi sikere után további európai turnéra indult: meghódította Berlint, Münchent és Athént is. 1902-ben Budapesten lépett fel, az elragadtatott közönség állva ünnepelte.

isadora duncan
A vágy titokzatos tárgya

Küldetésének tekintette, hogy gyermekeket, fiatal lányokat tanítson táncolni, 1904-ben Berlinbe visszatérve megalapította hírneves tánciskoláját, ahol anyjával és nővérével együtt foglalkozott tanítványaival. Isadorables-nak nevezték a hat tanítványból álló kis társulatot, melynek tagjait később adoptálta, és mindegyikük viselte is a Duncan nevet. Művészete mellett magánélete is állandó témát kínált a lapoknak, mindkét nembeli szerelmeivel számos cikk foglalkozott. Első gyermekének, az 1906-ban született Deirdrének a neves díszlettervező, Gordon Craig volt az apja, a másodiknak, az 1910-ben született Patricknak pedig a dúsgazdag Paris Singer, a Singer varrógépgyár örököse. 1913-ban egy balesetben mindkét gyermek életét vesztette, a csapást sohasem tudta kiheverni. 1914-ben egy fiatal olasz szobrásztól született még egy kisfia, aki azonban néhány órával születése után meghalt. Isadora, hogy fájdalmát enyhítse, újból iskolaalapítási terveket szőtt, de az első világháború kitörése közbeszólt. Későbbi amerikai és európai turnéi már nem voltak olyan sikeresek, mint korábban, de 1920-ban meghívták Moszkvába, hogy saját iskolát nyisson. A nyíltan baloldali Duncan lelkesen kelt útra az ígéret földjének látszó Szovjetunióba, ahol megismerkedett a nála tizennyolc évvel fiatalabb Szergej Jeszenyinnel. Hamarosan összeházasodtak, férje elkísérte európai és amerikai turnéira. A depressziós költő és az egyre hisztérikusabbá váló táncosnő házassága azonban nem tartott sokáig, Jeszenyin visszatért hazájába, és 1925-ben öngyilkos lett.

isadora duncan
Gyermekeivel

Duncan a francia Riviérán telepedett le. Az anyagi nehézségekkel küszködő táncosnőt 1927. szeptember 14-én Nizzában érte utol végzete: amikor egyik barátjának nyitott sportkocsijában utazott, hosszú selyemsálja a kerékre tekeredett, és mire a sofőrnek sikerült megállnia, a sál megfojtotta a táncosnőt. Hamvai a párizsi Pere Lachaise temetőben nyugszanak. A művészeti és társadalmi konvenciókat semmibe vevő Duncan vitathatatlan szerepet játszott a tánc megújulásában, szakítva a mesterséges technikai kötöttségekkel, az akadémikus balettel az emberi test természetes mozgására és az ógörög művészet hagyományaira alapozva új mozdulatrendszert dolgozott ki. Életéről és pályájáról több könyvet is írtak, alakja a filmeseket is megihlette: az 1968-ban készült Isadora című filmben Vanessa Redgrave formálta meg a törékeny táncosnőt, míg a 2016-os The Dancer című zenés filmben Lily-Rose Depp (Johnny Depp lánya) bújt Duncan bőrébe.

(mti)

• Publikálva: 2017.05.24. 14:22