a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Színész mindhalálig

markus_lead

Kilencven éves lenne Márkus László, de elment 58 évesen, végzett vele is a rettenetes rák, amire mi emberek képtelenek vagyunk ellenszert találni. Márkus évekig küzdött az életéért különféle gyógymódokkal, technikákkal, és közben játszott, mert ahogyan Körmendi János mondta róla: „ a közéletben, a magánéletben és a legbensőbb fantáziavilágában is színész volt. A vallása színész, temploma a színház”.

Gazdag polgárcsaládba született bele, apja leginkább fával kereskedett, de nagyon tehetségesen, anyja egy pozsonyi zsidó kerekedőcsaládból származott. A sokat betegeskedő gyerek kezdettől fogva utálta az iskolát, de a zongoraleckéket is, viszont mindene volta mozi, egy-egy filmet akár ötször is megnézett. Tizenegy éves, mikor szülei elválnak, apja Szegeden kezdi újra az életét és a kereskedést, anyja az Operaház karnagyának felesége lesz. Márkus ezután a gimnáziumban is bukásokat, iskolaváltásokat produkál, végül Szegeden köt ki és inaskodik apja egyik malmában, ami mellett szorgalmasan látogatja Lehotay Árpád színiiskoláját is. Aki felismeri tehetségét, kijavítja rettenetes beszédhibáit, de a lámpalázától nem tudja megszabadítani, ami aztán végigkíséri egész színészi pályafutásán. Elsző szerepe egy Zilahy-darabban volt, 1945. december 22-én állhatott Szegeden a világot jelentő deszkákra. (A háború alatt anyja mellett volt, visszaemlékezései szerint vagy tizenkétszer csúsztak így-úgy ki a nyilasok markából.)

markus_fortepan
(Forrás: Fortepan)

Az első sikerek még Szegedhez fűződnek, és itt jelennek meg az első rosszakarók is, akik képzetlenségével támadják. Végül kompromisszumos megoldásként „egy kövér Petur bán monológjával” 1947-ben felvételizik a Színművészetire, és fel is veszik elsőre. Aztán itt sem örvend nagy népszerűségnek, nagypolgári zsúrfiúnak tartják a valóban alkatilag is valami hasonlót mutató kövérkés fiatalembert. Akit végül az akkor már mindenható Major Tamás véd meg a támadásoktól. A diplomaelőadás előtt ugyan kitelepítik apjával együtt egy kis alföldi faluba, de végül csak meglesz a papír, kezdődhet a hivatásos színészi pálya. 1951-és 1957 között Debrecenben játszik, majd ezután haláláig a Madách Színház tagja lesz. Színpadi-, filmes és szinkronszerepeit lehetetlenség lenne most itt felsorolni. A színpadon leginkább Molnár Ferenc, Moliére és Shakespeare darabjaiban volt sikeres, a filmvásznon ő volt a gyáva német tiszt A tizedes meg a többiekben, de ő volt Az ötödik pecsét Király Lászlója is. Játszott a Régi idők focijában, az Egri csillagokban és a Szent Péter esernyőjében, hangján szólalt meg Kukori, az elfuserált kakas és Stan Laurel is a Stan és Pan-ból.

markus_mti
Gábor Miklóssal A mizantrópban, a Madách Kamara előadásában, 1971 (MTI Fotó: Petrovits László)

Aztán a tehetség általában meghozza az elismeréseket, így már 1956-ban Jászai-díjas lett, ezt az elismerést megkapta még 1963-ban és 1972-ben is. 1976-tól pedig érdemes-, 1980-ban már kiváló művész, és 1983-ban megérkezik a Kossuth-díja is. Ekkor már nagyon beteg, csak két év van hátra az életéből, amit erős akarattal végigdolgozik. Az 1985-ös szilveszteri műsor főpróbája előtt, az öltözőben hal meg, de hangjával, szerepeivel közöttünk marad még jó darabig.

Adatbázisunkban itt, itt és itt is találnak róla információkat.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.06.08. 12:16