a rovat írásai

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Csak a filmvásznon volt klakkban-frakkban

Harminc éve, 1987. június 22-én halt meg minden idők legnagyobb táncos színésze, Fred Astaire. A nézők számára úgy tűnt, elegáns mozgása nem igényel tőle erőfeszítést, holott mindennap órákat töltött gyakorlással.

Öngyilkos őstehetség

Hatvan esztendeje annak is, hogy Soós Imre, a Körhinta világsztárja egy éjszakázós Thököly úti kocsmázás után tiszta inget kért a haveroktól, mert neki a minisztériumba kell mennie. De nem oda ment, hanem haza, a feleségével lakott kis garzonba, ahol talán némi nyugtatók bevétele után kinyitották a gázcsapot.

Színész mindhalálig

Kilencven éves lenne Márkus László, de elment 58 évesen, végzett vele is a rettenetes rák, amire mi emberek képtelenek vagyunk ellenszert találni. Márkus évekig küzdött az életéért különféle gyógymódokkal, technikákkal, és közben játszott, mert ahogyan Körmendi János mondta róla: „ a közéletben, a magánéletben és a legbensőbb fantáziavilágában is színész volt. A vallása színész, temploma a színház”.

Beatrice-musical az Újszínházban

A Beatrice zenekarról szóló musicalt, Kulcsár Lajos Zserbótangó című tragikomédiáját és Herczeg Ferenc Bizánc című színművét mutatja be az Újszínház a 2017/2018-as évadban.

Halálát egy selyemsál okozta

Száznegyven éve, 1877. május 26-án született Isadora Duncan ír származású amerikai táncosnő, a koreográfia és a balettművészet megújítója. Halálát hatvanévesen egy selyemsál okozta.

Ezerszínű szentendrei nyár

Három színházi bemutató kapott helyet a július 7-étől augusztus 20-ig tartó Szentendrei Teátrum és Nyár programján, amelynek keretében másfél hónap alatt 25 produkciót láthat a közönség Szentendre belvárosának hat helyszínén.

Máthé Erzsi 90

Máthé Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze május 16-án  kilencvenéves.

Malkovich mint diktátor a Müpában

John Malkovich diktátorként lép színpadra kedden a Müpában a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF). Just Call Me God – A diktátor utolsó beszéde című új produkcióját a márciusi világpremier után néhány héttel láthatja a magyar közönség.

Színház összes cikke »

Színész mindhalálig

markus_lead

Kilencven éves lenne Márkus László, de elment 58 évesen, végzett vele is a rettenetes rák, amire mi emberek képtelenek vagyunk ellenszert találni. Márkus évekig küzdött az életéért különféle gyógymódokkal, technikákkal, és közben játszott, mert ahogyan Körmendi János mondta róla: „ a közéletben, a magánéletben és a legbensőbb fantáziavilágában is színész volt. A vallása színész, temploma a színház”.

Gazdag polgárcsaládba született bele, apja leginkább fával kereskedett, de nagyon tehetségesen, anyja egy pozsonyi zsidó kerekedőcsaládból származott. A sokat betegeskedő gyerek kezdettől fogva utálta az iskolát, de a zongoraleckéket is, viszont mindene volta mozi, egy-egy filmet akár ötször is megnézett. Tizenegy éves, mikor szülei elválnak, apja Szegeden kezdi újra az életét és a kereskedést, anyja az Operaház karnagyának felesége lesz. Márkus ezután a gimnáziumban is bukásokat, iskolaváltásokat produkál, végül Szegeden köt ki és inaskodik apja egyik malmában, ami mellett szorgalmasan látogatja Lehotay Árpád színiiskoláját is. Aki felismeri tehetségét, kijavítja rettenetes beszédhibáit, de a lámpalázától nem tudja megszabadítani, ami aztán végigkíséri egész színészi pályafutásán. Elsző szerepe egy Zilahy-darabban volt, 1945. december 22-én állhatott Szegeden a világot jelentő deszkákra. (A háború alatt anyja mellett volt, visszaemlékezései szerint vagy tizenkétszer csúsztak így-úgy ki a nyilasok markából.)

markus_fortepan
(Forrás: Fortepan)

Az első sikerek még Szegedhez fűződnek, és itt jelennek meg az első rosszakarók is, akik képzetlenségével támadják. Végül kompromisszumos megoldásként „egy kövér Petur bán monológjával” 1947-ben felvételizik a Színművészetire, és fel is veszik elsőre. Aztán itt sem örvend nagy népszerűségnek, nagypolgári zsúrfiúnak tartják a valóban alkatilag is valami hasonlót mutató kövérkés fiatalembert. Akit végül az akkor már mindenható Major Tamás véd meg a támadásoktól. A diplomaelőadás előtt ugyan kitelepítik apjával együtt egy kis alföldi faluba, de végül csak meglesz a papír, kezdődhet a hivatásos színészi pálya. 1951-és 1957 között Debrecenben játszik, majd ezután haláláig a Madách Színház tagja lesz. Színpadi-, filmes és szinkronszerepeit lehetetlenség lenne most itt felsorolni. A színpadon leginkább Molnár Ferenc, Moliére és Shakespeare darabjaiban volt sikeres, a filmvásznon ő volt a gyáva német tiszt A tizedes meg a többiekben, de ő volt Az ötödik pecsét Király Lászlója is. Játszott a Régi idők focijában, az Egri csillagokban és a Szent Péter esernyőjében, hangján szólalt meg Kukori, az elfuserált kakas és Stan Laurel is a Stan és Pan-ból.

markus_mti
Gábor Miklóssal A mizantrópban, a Madách Kamara előadásában, 1971 (MTI Fotó: Petrovits László)

Aztán a tehetség általában meghozza az elismeréseket, így már 1956-ban Jászai-díjas lett, ezt az elismerést megkapta még 1963-ban és 1972-ben is. 1976-tól pedig érdemes-, 1980-ban már kiváló művész, és 1983-ban megérkezik a Kossuth-díja is. Ekkor már nagyon beteg, csak két év van hátra az életéből, amit erős akarattal végigdolgozik. Az 1985-ös szilveszteri műsor főpróbája előtt, az öltözőben hal meg, de hangjával, szerepeivel közöttünk marad még jó darabig.

Adatbázisunkban itt, itt és itt is találnak róla információkat.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.06.08. 12:16