a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Öngyilkos őstehetség

soós lead

Hatvan esztendeje annak is, hogy Soós Imre, a Körhinta világsztárja egy éjszakázós Thököly úti kocsmázás után tiszta inget kért a haveroktól, mert neki a minisztériumba kell mennie. De nem oda ment, hanem haza, a feleségével lakott kis garzonba, ahol talán némi nyugtatók bevétele után kinyitották a gázcsapot.

Így halt meg a 20. század második felének egyik legnagyobb színész tehetsége, és ígérete, aki nyolcgyermekes balmazújvárosi földmíves családból a legenda szerint mezítláb érkezett meg a Színművészeti Főiskolára. Ez akkoriban, három évvel a háború után bizony előfordulhatott, de az biztos, hogy Soós a paraszti munkák miatt, amiből a gyermekek is kivették a részüket, sokat hiányzott az iskolából, így a gyorstalpaló érettségit sem volt egyszerű megszereznie. Két történet is van, hogy jelentkezett színésznek. Az egyik szerint egy Szabad Nép hirdetésre jelentkezett, a másik pedig arról szól, hogy egy országot járó színészválogató társaság talált rá. Ebben (sem) teszünk most igazságot, az viszont biztos, hogy minden idők egyik legtehetségesebb magyar színésze került be a főiskolára, és ezzel párhuzamosan a filmekbe. Az 1948-as Talpalattnyi földben még csak mutatóba, hogy aztán egy év múlva már az övé legyen a Ludas Matyi, az első magyar színes film főszerepe. Amiért 1950-ben meg is kapja a Karlovy Vary-i fesztivál legjobb férfi főszereplőjének járó díjat. A főiskolán a tanárok és az osztálytársak (Psota Irén, Váradi Hédi, Horváth Teri, Berek Kati) csodálják felhőtlen ragyogását és harmatos naiv tisztaságát.

soós
A tánc

Amit ott láthatunk majd a későbbi nagy sikerű filmekben is, az 1953-ra befejezett Feltámadott a tengerben, vagy az egy évvel későbbi Liliomfiban, de leginkább az 1955-ös Körhintában. Ugyanakkor talán korán jött siker volt ez, amit egy fiatal, másik világban felnőtt ember nem tudott feldolgozni. Ezért, a stresszt is oldandó inni kezdett és vadul dohányzott is, ahogy látta a környezetében. Miközben, mint „parasztkádert” a Párt is folyamatosan elvárásokkal bombázta, és készültek a jelentések: nem képzi magát ideológiailag, nem jár a DISZ (Demokratikus Ifjúsági Szövetség, a kommunisták ifjúsági szervezete) üléseire. Aztán a főiskola elvégzése után Debrecenbe helyezik, de hát senki sem lehet próféta szűkebb pátriájában, az itt töltött három év alatt féltékenységgel néznek rá, nem is érzi jól magát, a filmszerepek éltetik. Amiket a vonaton tanul mindig, de a Körhinta idejére már a nyugtatókig jut, amikre iszik is. Egyenes az útja az első öngyilkossági kísérletig, pedig 1955-től a Madách Színházban játszhat. Dajka Margit és Kiss Manyi rögtön pártfogásba is veszi, de ő Ferrari Violettába szerelmes, aki viszont más körökben mozog és 1956-ben el is hagyja az országot. Soós pedig még többet iszik, végül kórházba kerül, ahol beleszeret kezelőorvosába, dr. Perjés Hedvigbe. A vonzalom kölcsönös, a kapcsolat igazi „héja-nász”, tépik egymást folyamatosan, majd az esküvő után néhány héttel eljön az a bizonyos végzetes nyári nap.

soós
Elillanó boldogság

És a legenda haláláról persze legendák is születnek: itt a véresre kapart körmöktől az alattuk talált idegen bőrfoszlányon át a túl korán kitakarított helyszínig. De hát ez csak így szokott lenni, Latinoviccsal is így volt. A lényeg, hogy Soós elment, mi pedig elvesztettünk egy őstehetséget.

Adatbázisunkban itt olvashat Soós Imréről.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.06.20. 11:59