a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

​Budán lakni színháznézet

Színházi alkotóbázis nyílik Budán

juranyileadBudán sok minden történik, de színházi előadások ritkán. Ezen fog változtatni a nemsokára megnyíló művészeti inkubátorház, amelyet a Füge Produkciós Iroda hoz tető alá.

Az alternatív színház háza táján manapság kevés gyarapodásról, fejlesztésről hallani. Annál örvendetesebb a hír, hogy ősszel a színházban amúgy sem bővelkedő Bel-Budán, a Széna tértől két percre található régi iskolakomplexumban megnyílik a Jurányi inkubátorház, egy független színházi alkotói bázis. (A név csak ideiglenes, a névpályázat most zárult le.) Ide költöznek az egyelőre bizonytalan jövőjű függetlenek, mint a TÁP Színház, a HOPPart Társulat, a Bodó Viktor vezette Szputnyik Hajózási Társaság vagy a Tünet Együttes táncosai is. A színházi társulatokon kívül helyet kap itt a MOME diákjainak egyik műhelye és több civil szervezet is.

juranyiregi
Az egykori Kalmár László Számítástechnikai Szakközépiskola és a Földes Ferenc Szakközépiskola egybeolvadt épülete a Jurányi utcában.

A Jurányi utca 1–3. alatt található, két iskolának otthont adó épület idén volt száz éves. Az oktatási intézményekre jellemző iskolai infrastruktúra és térhasználat nagyon kedvező egy közösségi alkotói bázis számára, hiszen a próbatermeket, a társulati irodákat úgy alakították ki, hogy munka közben az alkotók ne zavarják egymást. De nemcsak az előadóművészet képviselői költöznek ide, hanem az alkalmazott művészetek is jelen lesznek: megtalálhatóak a MOME diákjainak is egy műhelye, Magyarország első jelmez- és díszletkölcsönzője és –műhelye. Az alagsorban pedig nemcsak galéria, hanem egy kávézó is lesz (nyáron kiülős résszel), hogy munkát, ugrabugrát, próbát megszakítva legyen hova leülni.

juranyi bejarat
Az Inkubátorháznak két főbejárata lesz, de a tervek szerint a kávézóba is be lehet majd jutni az utcáról

Mindez európainak mondható infrastrukturális felszereltséggel, két színházteremmel, wifivel, állandó portaszolgálattal. Így válnak valóra a Füge Produkciós Iroda, azon belül Kulcsár Viktória álmai: mindig is szerette volna egy tető alá hozni a most különösen kiszámíthatatlan körülmények között tevékenykedő független alkotókat, hogy egyrészt nagyobb biztonságban érezhessék magukat, másrészt pedig, hogy egymásra találhassanak, nemcsak társulati szinten, hanem akár az ott működő civilszervezetekkel, alapítványokkal karöltve inspirációs forrást jelenthessenek egymás számára.

A FÜGE vezetője egy évvel ezelőtt hosszas keresés után talált rá a Széna tér közelében található házra. Szándékosan Budán keresett épületet terveinek, mert itt még nincs ilyenfajta alkotóház. A fővárosi önkormányzat segítségével, a bérleti díj nagyobb hányadának kompenzálásával közszolgáltatási szerződést három évre kötöttek, a támogatás mértéke azonban évente változhat.

komakep
A KOMA Társulat Athéni Timon című előadása egyén és közösség viszonyáró szól (fotó: Wágner Csapó József, forrás: komatarsulat.hu)

Az iskolát 2009 óta nem használták, viszonylag jó állapotban volt, viszont gépészeti szempontból felújításra várt. A 4000 négyzetméteren több, mint húsz társulat és civilszervezet működik majd. A ház októberben a KoMa Társulat Athéni Timon című bemutatójával nyitja kapuit.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.09.25. 11:19 • Címke: ajánló, hír, színház