a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Élni hanggal és testtel: Ladik Katalin

ladikleadAz újvidéki származású színésznő és költő sajátos előadásaival a magyar performanszművészet, a neoavantgárd kiemelkedő alakja.

Ladik Katalin 1942. október 25-én született Újvidéken. Színművészeti tanulmányai után dolgozott az újvidéki rádió munkatársaként, 1977 és 1992 között az Újvidéki Színház színésznője volt. Harag György Három nővér-rendezésében játszott, illetve különböző tv- és film(fő)szerepeket vállalt. Ezután két évig az Élet és Irodalom versrovatának a szerkesztője, majd a Cigányfúró versrovatának vezetője volt, majd később a HangÁr hang- és színművészeti oktatási központban is tanított.

Előadói stílusa rendkívül jellegzetes: a hagyományos versmondás jelei csak nyomokban fedezhetőek fel, sokkal inkább az énekbeszéd, a samanisztikus jellegű megnyilvánulások, a hangot és az előadó testét mint kifejező felületet használó performeri attitűd a jellemző rá. Mert Ladik Katalin előadásait nyugodtan hívhatjuk irodalmi performanszoknak. Nem csak hangját adja a szövegtesthez, önálló szövegértelmezéseit rendkívül plasztikus módon adja elő. Egyik emlékezetes és felvételen megtekinthető performansza 1995-ben, a marseille-i Kassák-kiállításon volt látható. Itt Weöres Sándor Táncdal című versét adta elő, hangja sokszínűségét megcsillogtatva. A verset befejezvén egy siratódal felvételét játssza le, majd más szövegtöredékeket, eközben ő maga egy fátyol és egy ernyő segítségével kíséri a magnón hallható szövegeket, végül az esernyőre ráerősíti a fátyolt, feje fölé tartja, ezáltal eltakarván egész alakját. Új kontextusba helyezi Weöres versét, siratódallal és egy erős női jelenléttel színezi újra.

2008-ban az Erzsébet téri Gödör klubban megrendezett V. Budapesti Tánc- és Performanszfesztivál keretében Tesla, Homo Galacticus címet viselő performanszát láthattuk. Ennek szövege a Homo galacticus és az Ikarusz a metrón című ciklusain alapszik. A szerzőnő fehér kezeslábasban adja elő szövegét: egyszerű narrátori szerepben áll a közönségének háttal egy tarkójára erősített maszkban, majd jelmezének különböző bugyraiból újból és újból előkerülő kellékekkel színesíti előadását. Eközben előadását a teremin nevű hangszer egyéni megszólaltatási módjával teszi igazán különlegessé. A különböző hangeffektusokkal Ladik hibrid atmoszférát teremt: megjelenik a szent (vallási dallam), ugyanakkor a teremin vibrálásában egy túlvilági (akár sci-fi) hang, a befejező rockdal pedig a világi zenének a képviselőjeként értelmezhető.

Ladik Katalin alapanyaga saját teste és saját szövegei: nem elsősorban a nőt testesíti meg performanszaiban, hanem a szöveg szintjén is megjelenő androgün lényt. Janus-arcának ez egy másik vetülete, gestaltja. E gestalt meglétét bizonyítja az is, hogy eddigi életművében az önmaga által teremtett mitikus tárgyakat (nejlon, fátyol, maszk, esernyő) improvizációra vagy a véletlenre alapozva újra felhasználja. A költőnőnek számos verseskötete is megjelent, 2007-ben pedig az Élhetek az arcodon? című szürreális, időnként prózaversben megírt életrajzi ihletettségű műve. Hangkölteményei az interneten is elérhetőek, megnézhetjük például Ikarosz biciklijén című alkotását.

Sokszínű munkásságát számos díjjal jutalmazták, többek között Kassák Lajos-díjjal, József Attila-díjjal és a Magyar Köztársaság Babérkoszorújával is kitüntették.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.10.25. 16:19 • Címke: színház, évforduló