a rovat írásai

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Csak a filmvásznon volt klakkban-frakkban

Harminc éve, 1987. június 22-én halt meg minden idők legnagyobb táncos színésze, Fred Astaire. A nézők számára úgy tűnt, elegáns mozgása nem igényel tőle erőfeszítést, holott mindennap órákat töltött gyakorlással.

Öngyilkos őstehetség

Hatvan esztendeje annak is, hogy Soós Imre, a Körhinta világsztárja egy éjszakázós Thököly úti kocsmázás után tiszta inget kért a haveroktól, mert neki a minisztériumba kell mennie. De nem oda ment, hanem haza, a feleségével lakott kis garzonba, ahol talán némi nyugtatók bevétele után kinyitották a gázcsapot.

Színész mindhalálig

Kilencven éves lenne Márkus László, de elment 58 évesen, végzett vele is a rettenetes rák, amire mi emberek képtelenek vagyunk ellenszert találni. Márkus évekig küzdött az életéért különféle gyógymódokkal, technikákkal, és közben játszott, mert ahogyan Körmendi János mondta róla: „ a közéletben, a magánéletben és a legbensőbb fantáziavilágában is színész volt. A vallása színész, temploma a színház”.

Beatrice-musical az Újszínházban

A Beatrice zenekarról szóló musicalt, Kulcsár Lajos Zserbótangó című tragikomédiáját és Herczeg Ferenc Bizánc című színművét mutatja be az Újszínház a 2017/2018-as évadban.

Halálát egy selyemsál okozta

Száznegyven éve, 1877. május 26-án született Isadora Duncan ír származású amerikai táncosnő, a koreográfia és a balettművészet megújítója. Halálát hatvanévesen egy selyemsál okozta.

Ezerszínű szentendrei nyár

Három színházi bemutató kapott helyet a július 7-étől augusztus 20-ig tartó Szentendrei Teátrum és Nyár programján, amelynek keretében másfél hónap alatt 25 produkciót láthat a közönség Szentendre belvárosának hat helyszínén.

Máthé Erzsi 90

Máthé Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze május 16-án  kilencvenéves.

Malkovich mint diktátor a Müpában

John Malkovich diktátorként lép színpadra kedden a Müpában a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF). Just Call Me God – A diktátor utolsó beszéde című új produkcióját a márciusi világpremier után néhány héttel láthatja a magyar közönség.

Színház összes cikke »

Újra lesz Kortárs Drámafesztivál

kdfleadEgy év szünet után újra megrendezik a Kortárs Drámafesztivált.

A drámafesztivál sokszor külföldi meghívott előadások meghívásával tette teljessé adott évi programját. Bár ez az idén – anyagi okok miatt – nem sikerült, de november 27. és december 3. között összegyűjtik a magyar nyelvterületen nemrég bemutatott legjobb drámákat és előadásokat. A szervezők szerint az idei fesztivál középpontjában az új magyar színházi generációnak kell állnia. Ezek az előadások azt bizonyították, hogy a magyar színház legifjabb és fiatal alkotói generációja minden nehézség dacára is teljes erőbedobással dolgozik, és előadásról előadásra fogalmazza meg, tárja elénk kérdéseit, dilemmáit, eredeti, új és izgalmas tartalmi-formai megközelítésben szűkebb és tágabb világunkról.

droszt

Pillanatfelvétel a Droszt című előadásból

A fesztivál programjában azoknak a művészeknek az alkotásai szerepelnek, akik tartalmi és formai értelemben egyaránt megpróbálnak korszerűen foglalkozni jelen kérdéseivel: túllépve a hagyományos színházi műfaji kereteken, izgalmas, határátlépő, sok esetben több műfajú előadásokat hozva létre, amelyek a színház, a fizikai színház, a tánc, a bábszínház, vagy akár a performansz határmezsgyéjén egyensúlyoznak; tartalmi értelemben reflektálnak az ittre és a mostra. Tehát jellegzetesen magyar művészeti alkotásokat hoznak létre, amelyek ugyanakkor túlmutatnak önmagukon, azaz nem csupán lokálisan értelmezhetők.

operaamorale
Opera amorale – Gergye Krisztián előadása. (Fotó: Révész Róbert/Thealter)

A szervezők bővítették a műfaji határokat. A KDF eredendően és alapításától fogva új drámákat és színházi projekteket, tehát alapvetően szövegalapú előadásokat mutatott be – idén viszont az új generáció minél teljesebb bemutatásának érdekében bővítették a programkínálatukat a zenés színház, a bábszínház, a fizikai színház és a tánc irányába, valamint a felnőtteknek szóló előadások mellett ifjúsági produkciókat is láthatunk majd. A fesztiválon olyan előadások látható, mint Radnai Márk Droszt című rendezése, a Krétakör legújabb produkciója, a Korrupció, vagy éppen Székely Csaba teljes trilógiája. A fesztivál idei főhadiszállása a Jurányi Inkubátorház lesz. Az érdeklődők nemcsak előadásokon, hanem kísérő szakmai programokon is részt vettek.

Részletes program itt olvasható.

KDF/mandarchiv.hu

• Publikálva: 2013.11.19. 14:58 • Címke: fesztivál

Kapcsolódó írások