a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Újra lesz Kortárs Drámafesztivál

kdfleadEgy év szünet után újra megrendezik a Kortárs Drámafesztivált.

A drámafesztivál sokszor külföldi meghívott előadások meghívásával tette teljessé adott évi programját. Bár ez az idén – anyagi okok miatt – nem sikerült, de november 27. és december 3. között összegyűjtik a magyar nyelvterületen nemrég bemutatott legjobb drámákat és előadásokat. A szervezők szerint az idei fesztivál középpontjában az új magyar színházi generációnak kell állnia. Ezek az előadások azt bizonyították, hogy a magyar színház legifjabb és fiatal alkotói generációja minden nehézség dacára is teljes erőbedobással dolgozik, és előadásról előadásra fogalmazza meg, tárja elénk kérdéseit, dilemmáit, eredeti, új és izgalmas tartalmi-formai megközelítésben szűkebb és tágabb világunkról.

droszt

Pillanatfelvétel a Droszt című előadásból

A fesztivál programjában azoknak a művészeknek az alkotásai szerepelnek, akik tartalmi és formai értelemben egyaránt megpróbálnak korszerűen foglalkozni jelen kérdéseivel: túllépve a hagyományos színházi műfaji kereteken, izgalmas, határátlépő, sok esetben több műfajú előadásokat hozva létre, amelyek a színház, a fizikai színház, a tánc, a bábszínház, vagy akár a performansz határmezsgyéjén egyensúlyoznak; tartalmi értelemben reflektálnak az ittre és a mostra. Tehát jellegzetesen magyar művészeti alkotásokat hoznak létre, amelyek ugyanakkor túlmutatnak önmagukon, azaz nem csupán lokálisan értelmezhetők.

operaamorale
Opera amorale – Gergye Krisztián előadása. (Fotó: Révész Róbert/Thealter)

A szervezők bővítették a műfaji határokat. A KDF eredendően és alapításától fogva új drámákat és színházi projekteket, tehát alapvetően szövegalapú előadásokat mutatott be – idén viszont az új generáció minél teljesebb bemutatásának érdekében bővítették a programkínálatukat a zenés színház, a bábszínház, a fizikai színház és a tánc irányába, valamint a felnőtteknek szóló előadások mellett ifjúsági produkciókat is láthatunk majd. A fesztiválon olyan előadások látható, mint Radnai Márk Droszt című rendezése, a Krétakör legújabb produkciója, a Korrupció, vagy éppen Székely Csaba teljes trilógiája. A fesztivál idei főhadiszállása a Jurányi Inkubátorház lesz. Az érdeklődők nemcsak előadásokon, hanem kísérő szakmai programokon is részt vettek.

Részletes program itt olvasható.

KDF/mandarchiv.hu

• Publikálva: 2013.11.19. 14:58 • Címke: fesztivál

Kapcsolódó írások