a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Üzenet, másképp – Kortárs erdélyi költők megzenésített versei

hazanéző lead

Üzenet, másképp – Hazanézős költők versei címmel jelenik meg a napokban Németh Viktor szólólemeze.

Az antológia-jellegű CD-n 12 erdélyi költőtől 17, általa megzenésített verset ad elő. Kis kortárs gyűjtemény lélek- és közösségépítő tartalommal – didaktikus felhangoktól mentesen, széles, élő zenei spektrumban előadva.

A beköszöntő dal részben kivétel. A Sóvidék neves költőjének, a 125 éve született és 45 éve elhunyt Áprily Lajosnak egyik szép elégikus hangvételű verse szólal meg gitárkísérettel: Tavasz a házsongárdi temetőben. A jeles költő a kiemelt szerzője az idei, V. InternetVers Fesztiválnak, ahol Németh Viktor is döntős három dallal, köztük két Áprily-verssel.

A többi 11 kortárs, ma is élő szerző, akik a 23 éve folyamatosan megjelenő korondi Hazanéző című folyóirat szellemi köréhez tartoznak: Ambrus Lajos, Deák-Sárosi László, Király Farkas, Király László, Korondi Kovács András, Láng Eszter, Majla Sándor, Molnos Ferenc, Molnos Lajos, Páll Lajos, Ráduly János.

megzenesitett_vers

A lemez tematikában és hangulatilag mai létélményt idéz meg erdélyi és kárpát-medencei perspektívában. Sőt, a zene révén tovább tágul ez a tér a magyar népzenei motívumoktól kezdve az andalúz, ír, sőt dél-amerikai átrezgésekig. Mindez szervesen kiegészül egy régizenei, kobzos dalnoki stílussal, amelyben megfér a "csak a semmi komoly és reális" döbbenete (Király Farkas: Napforduló), a szerelemnek mint "anyagból kitört szellem"-nek a vágya (Deák-Sárosi László: Eredendő szándék), és a "de a rongysátor alatt legyél te a boldogabb" életbölcselete (Ambrus Lajos: Üzenet, másképp).

• Publikálva: 2012.04.10. 12:14 • Címke: zene, irodalom, ajánló, hír