a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Lajtha László az I. világháborúban

Kiállítás és hangverseny a Hagyományok Házában

lajtha

Kiállítással idézik fel a Hagyományok Házában a 20. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője és népzenekutatója, Lajtha László életét és művészetét az első világháború idején. A tárlat február 16-i megnyitója után emlékhangversenyt tartanak a komponista tiszteletére.

Lajtha László huszonkét évesen, hazaszeretetétől vezérelve vonult be a frontra, és a háború végéig szolgált. Ebből a több mint négyesztendős időszakból számos értékes dokumentum és tárgyi emlék maradt fenn, ezeket láthatják most az érdeklődők – olvasható a Hagyományok Háza pénteki közleményében. Fennmaradtak többek között a menyasszonyának, Hollós Rózának rendszeresen küldött „harctéri levelek”, amelyekben kottás feljegyzések is találhatók. Archív fotókon Lajthát katonatársai körében láthatjuk, és különösen érdekes az a fénykép, amely a tüzértisztet fából ácsolt fedezékében mutatja, ahová a kottáival, könyveivel visszavonulhatott a harcok szüneteiben. A további emlékek közé tartoznak az első világháborúban szerzett katonai kitüntetései, a tevékenységéről szóló igazolások, „binoklinak” nevezett katonai távcsöve, valamint az olyan, menyasszonyához kötődő emléktárgyak is, amelyeket magánál tartott a harctéren. A kiállításon látható lesz annak a néhány zongoraműnek az első kiadása Lajtha kézírásos ajánlásaival, amely az első világháborút közvetlenül megelőző időszakban, illetve a világháború alatt keletkezett.

Lajtha László
Lajtha László


A február 16. és május 31. között látogatható tárlat korhű dokumentumok, fényképek, levelek, kéziratok segítségével nemcsak a zeneszerző fiatalkorának meghatározó időszakát mutatja be, hanem az első világháborúban résztvevők életét, mindennapjait is közelebb hozza a ma emberéhez – írják a Solymosi Tari Emőke kurátor által gondozott kiállítás ajánlójában. A kiállítást február 16-án este Berlász Melinda zenetörténész nyitja meg, közreműködik Balog József zongoraművész. A megnyitót követően a Hagyományok Háza színháztermében Lajtha László-emlékhangversenyt tartanak a Lendület 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésében. A koncerten a komponista Trois Berceuses, Mesék (részletek) és 19 magyar népdal című művei hallhatók Ács Gabriella, Sivák-Nyakas Orsolya, Staszny Zsófia és Ódor Botond, a Zeneakadémia oratórium- és dalszakos hallgatói, valamint Szabó Ferenc János zongoraművész előadásában. A hétvégén a Hagyományok Háza programjai idején, hétköznap reggel 8 és este 8 között, az épület kerengőjében megtekinthető tárlat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával valósult meg.

MTI

• Publikálva: 2015.02.13. 16:12 • Címke: zene, kiállítás