a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Nyit a Tolnay Klári Emlékház Mohorán

mohoralead

A téli szünet után szombaton nyitják meg a Tolnay Klári Emlékházat Mohorán; tavasszal szabadtéri színpadot adnak át, ezzel idén új lehetőségekkel bővül a programkínálat – tájékoztatta az MTI-t az emlékház vezetője csütörtökön.

Balla István elmondta: Kovács Károlyné Egri Katalin gobelinművész A hölgy és az egyszarvú különös világa című kiállításával nyitják az évadot szombaton. Felújították az emlékház területén lévő palóc stílusú pajtát, a 120 négyzetméter alapterületű épületben művészöltözőket, színpadi kellékek raktárhelyiségeit alakították ki, mellette pedig szabadtéri színpadot építettek – ismertette Balla István. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 22 millió forintos támogatásából elkészült beruházásokat májusban adják át. Nyárig háromhetente kiállításokat szerveznek a Nógrád megyei emlékházban, májustól könyvbemutatók, előadások, koncertek, nyár esti rendezvények is várják a látogatókat. A Tolnay Klári Emlékház partnerszervezete, az Aranytíz Kultúrház színházi programokat, koncerteket ajánlott fel.

tolnayklariemlekhazmohora
Idei nyári képsorozatunkért kattintson a képre (fotó: Major László/mandarchiv.hu)


Balla István, a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöke húsz éve hozta létre az emlékház alapját adó kiállítást. Az 1998-ban elhunyt Tolnay Klári már nem láthatta a mohorai múzeumot, de személyesen is több tárggyal ajándékozta meg a gyűjteményt. Az emlékházat 2000-ben nyitották meg, benne a Kossuth-díjas színművésznő életútját bemutató fényképekkel, személyes használati tárgyakkal, nagy sikert aratott színházi előadásokat idéző kosztümökkel. Tolnay Klári dalai kísérik a látogatót a kiállításon, ahol ott van többek között az első kiscipője és legutolsó színpadi cipője. A fényképeken hatvan évnyi színházi élet elevenedik meg.

Minden, ami Tolnay
(fotó: Major László/mandarchiv.hu)


Tolnay Klári 1914. július 17-én Budapesten született, gyermekéveit Mohorán töltötte, a nógrádi falut később is a béke szigetének nevezte. Tavaly, a születése századik évfordulóján tartott megemlékezésen domborművet avattak a nevét viselő emlékház falán, a Magyar Posta pedig Mohorán mutatta be a Tolnay-centenáriumra kibocsátott bélyeget. A centenáriumi év záró rendezvényén Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművész és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész vehette át a Tolnay Klári Művészeti díjat, amelyet első alkalommal ítélt oda a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöksége.

MTI

• Publikálva: 2015.03.12. 14:50 • Címke: tolnay100, múzeum