a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

​120 éves a Pécsi Nemzeti Színház

pecs_szinhaz_logoA Pécsi Nemzeti Színház megnyitójára 1895. október 5-én került sor, az alkalomhoz méltó ünnepélyes keretek között. Az akkori társulat nyitódarabnak Erkel Ferenc Bánk bán című előadását választotta, mellyel kirobbanó sikert aratott a pécsi polgárok körében.

Pécs népessége az 1850-es években mintegy 21 000 főből állt, akik között a Magyar Királyság számos nemzetisége megtalálható volt. Békében éltek egymás mellett magyarok, németek, osztrákok, bosnyákok, szerbek, horvátok, csehek, morvák és olaszok. Az évszázados együttélés alatt keveréknyelvet alakítottak ki – ebbe a bábeli zűrzavarba csöppentek a színművészek, akik az irodalmi német és magyar nyelvet hozták magukkal. Ez időtől vált rendszeressé a színielőadások tartása a Mecsekalján. A pécsi színjátszás hamar a magyar színházi kultúra egyik jelentős vidéki centrumává vált. A város lakói nagyon szeretettek volna egy kőszínházat állandó társulattal, ezért Pécs város közgyűlése felállított egy Színügyi Bizottságot, melynek feladata a színház építési telkének kijelölése volt. A választásuk a jelenlegi Színház térre esett, ahol abban az időben a katonai csapatkórházként működő dominikánus kolostor állt. A Színügyi Bizottság elnökének Aidinger Jánost, Pécs akkori polgármesterét választották, aki még egy a megyei pótadó kivetését is megszavaztatta a színház költségeinek fedezésére. 1890 májusában a bizottság országos tervpályázatot hirdetett, melyet az érkezett hét pályázat közül a nagyhírű Lang Adolf és Steinhardt Antal tervezőpáros nyert meg, akik a híres Felmer-Helmer építészpárossal a közgyűlés által megszavazott tízezer forinttal neki is kezdtek az építkezésnek.
 
pecs_szinhaz
Üdvözlet Pécsről a Nemzeti Színházzal, képeslap az 1910-es évekből (forrás: Csorba Győző Könyvtár, Pécs)

Az új színház költségeit a gyűjtés és a pótadó sem tudta fedezni, ezért nagyrészt hitelből épült. A kivitelezéskor problémák és előre nem látható költségek merültek fel, így az építkezés költségei csaknem a duplájára emelkedtek, a színház átadása pedig egy évet késett. Az épületen helyet kapott több már a korban kiemelkedő színházi személyiségnek tartott személyiség szobra, úgymint Csiky Gergely, Szigligeti Ede, Kisfaludy Károly és Erkel Ferenc. A kupolán látható Géniusz-szobrot Kiss György szobrászművész a Zsolnay Porcelángyár alkotógárdájával keltette életre. A Pécsi Napló ünnepi különkiadással köszöntötte a lakosság számára fantasztikus eseményt.

pecs_szinhaz
A Pécsi Napló 1895. október 5-i ünnepi kiadása

Az első világháború eseményei és Baranya 33 hónapig tartó szerb megszállása okozta művészi válságot Fodor Oszkár akkori színházigazgató stabil programja és az azt követő cseretársulati rendszer követte. A szocializmus évei alatt a teátrum sem úszhatta meg az államosítást. 1955-ben kibővült az akkor létrejött a Kamaraszínházzal, majd 1959-ben megalakult az operatársulata, és egy évre rá a Pécsi Balett.

pecs_szinhaz
A Pécsi Nemzeti Színház az 1980-as években (forrás: Csorba Győző Könyvtár, Pécs)

1986-ra az addig elhanyagolt Nemzeti Színház épülete életveszélyessé vált és bezárt. Az épület egészét érintő felújítás Siklós Mária tervei alapján egészen 1991 júniusáig tartott. Az 1989-es Pécsi VTV reggeli műsor bemutatja a rekonstrukció folyamatát:

A rendszerváltást követően Lengyel György öt évig igazgatta a színházat, majd 1993-tól kezdődött és 18 évig tartott Balikó Tamás korszaka. 2001-től minden nyáron a város ad otthont a Pécsi Országos Színházi Találkozónak, azaz a a POSZT-nak.

pecs_szinhaz_mti 
A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megnyitója 2014-ben (MTI Fotó: Sóki Tamás)
 
Nagylelkű pécsi vállalkozók jóvoltából 2011-ben ismét kívül-belül megújulhatott az épület. Ekkortól napjainkig a teátrum igazgatója Rázga Miklós, akinek idén újabb öt évre bizalmat szavazott a város közgyűlése. Rázga Miklós a színház 120. évadának kezdetén beszámolt arról, hogy a mostani évadban tizenegy új bemutatóval és két, eddig a nyári színházban látott produkcióval állnak neki a 2015/16-os évadnak. Színházjegyekről, bérletekről és az évad előadásainak további információiról a színház honlapján tájékozódhatunk.

Szüts Etele

• Publikálva: 2015.10.14. 10:04 • Címke: évforduló