a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Cirkuszfesztivál Franciaországban

A 25. Kortárs Cirkusz Fesztivál

leadcirkuszA Pireneusok és Toulouse közelében található kis francia városban, Auchban már 25. alkalommal zajlott le a Circa Cirkuszfesztivál. A rendezvény 25 évvel ezelőtt azért indult, hogy a Franciaországban található cirkusziskolák tanítványai egymásnak bemutathassák, éppen hol tartanak, és hogy kicsit összemérjék, néha szó szerint, az erejüket. 

Franciaországban nagy hagyománya van a cirkusziskoláknak. Megjelenésük főképp annak eredménye, hogy a tradicionális cirkusz és az azt művelő családok kezdtek felbomlani, a cirkusz pedig új korszaknak nézett elébe. Az állatmutatványok megfogyatkoztak, sokkal hangsúlyosabbá vált az artisták teljesítménye, illetve dramaturgiai szál is kezdett megjelenni, amely a különböző számokat összekötötte, míg végül több esetben egy cselekményszálra felfűzött mutatványok sorozata jelent meg a porondon. Franciaországban, ahol (Kanada és Ausztrália mellett) ennek nagy hagyománya van, nemcsak egyetlen centralizált iskola található, amely jelen esetben a CNAC (Centre national des arts du cirque, Cirkuszművészetek Nemzeti Központja), hanem rengeteg regionális előkészítő iskolába is járhatnak a fiatalok, ahol nemcsak alapfokú artista-, légtornász-, zsonglőrképzést kapnak, hanem a modern bohóc-/szórakoztatási műfajokban is jártasságot szereznek. A nyugati országokban a cirkuszművészet illetve a szórakoztatás hasonló műfajai sokkal nagyobb teret kapnak: a fiatal cirkuszművészek tanulóéveik után szerte a világba repülnek, és Ausztráliától Las Vegasig számos helyen fellépnek mutatványokban.

Magyarországon a francia cirkusziskola Schilling Árpád Urban Rabbits, itthon is bemutatott rendezése kapcsán lehet ismert. A CNAC meghívta a Krétakör alapítóját, hogy rendezze meg a végzős hallgatók vizsgaelőadását, amely produkciót később turnéztattak, mivel ez által segítik elő a hallgatók szakmai bejáratását.

Az idei vizsgaelőadásukat a fiatal francia rendező, David Bobee rendezte, This Is the End címmel a mutatványaik pedig a „mit tennél, ha még 5 perc lenne a világ végéig?” kérdéskör köré rendeződnek. Az előadás a fiatalok személyes vallomásaira és azokra a készségekre épül, amelyekre specializálódtak: légtornász, monobiciklizés, zsonglőrködés, a kérdés pedig kétértelműségében fog meg: hiszen mit tehetnek a végzős cirkuszművészek a hallgatói pályájuk előtti utolsó száz méteren, hogyan készülhetnek a bizonytalanra? Produkciójuk, amely az auchi fesztiválon is látható volt, az artistamutatványokon túl – amelyek szimbolikusan az előadók személyes harcát ábrázolták – bővelkedett a forgószínpad és a multimediális eszközök keltette hatásfokozókban. A teljes előadás viszont azt sugallta, hogy bár itt önálló entitásokat láthattunk fellépni, ők egy közösség, ahova jó tartozni.

thisistheend
Ashtar, a palesztin cirkuszművész a This Is the End című produkcióban (fotó: Ph. Cibille)

A fesztivál egy másik kiemelkedő előadása My!Laika nemzetközi csapatának Popcorn Machine – A Domestic Apocalypse című produkciója volt. Ez az előadás nem egy konkrét cselekményszálra fűzi fel a jeleneteket, hanem egy stílusra: mintha Tim Burton cirkuszi előadást rendezett volna. Abszurd jelenetek követik egymást, látványos női verekedés (egymás haját húzzák), egy elhagyatott lány szomorú trapézmutatványa, egy szerelmét halálba üldöző lány – egy sajátos apokalipszis-vízió, fekete humorral – több nyelven. A Popcorn Machine szabadszelleműségében az erőszak esztétikájáról beszél, a megváltozó állapotokról, amelyeket a pattogatás előtt álló kukoricaszem változékony állapotával szimbolizáltak. Az előadás első pillanatától az utolsóig érezhető volt, hogy a szereplők alkották meg, a rendező szerepe annyi lehetett, hogy rendet tett az ötleteik között. 

popcornamchine
My!Laika – Popcorn Machine (fotó: MONA)

Ezzel szemben a Circa Fesztiválon fellépő ausztráliai székhelyű CIRCA Társulat egy minden ízében csak hajmeresztő mutatványokat bemutató show-t hozott létre, Wunderkammer címmel. A hajlékonyságot szinte már földön kívüli mértékben teljesítő artisták mintha a saját fájdalmukkal szeretnék szórakoztatni a nézőiket. A vad erotikát sugalló számok, amelyekben hol egy nő gyalogol végig egy bordáit szinte asztalpozícióban megtörő férfin, vagy egy trapézon vetkőző artistanő látható, vagy egymásra álló három szereplő látható – az általuk bemutatott mutatványok sem egy dramatikus történet részei, egymásutániságukban sokkal inkább a varieté és a freakshow műfajára emlékeztetnek. A már egyszer Budapesten fellépő társulat itthon sem váltott ki megelégedett visszhangot – a közönségben leginkább annak az artistanőnek a képe maradt meg, aki tűsarkúban végiggyalogol a hídban álló férfitársa hasán.

 wunderkammer
CIRCA – Wunderkammer (fotó: Sean Young)

A fesztivál egyik kiemelkedő pontja a sztár Johann Le Guillerm Secret (Titok) című előadása. Az egyszemélyes előadásban egy sajátos cirkuszfelfogást láthatunk: a főszereplő – a performer újabb és újabb varázslatokat idéz elő a színpadon. A legegyszerűbb anyagokat használja mutatványaihoz, főképp fát és kötelet, ezekből alkotott olyan szerkezeteket, amelyeket talán előtte el sem képzeltünk, majd a közönség szeme előtt le is rombolja ezeket. Mindezeket sámánszerű komolysággal építi fel, egy-egy mutatványában a humorra is alapoz, a legkomolyabb momentumban készít elő egy fricskát, amely a nézőket meglepetésként éri, megkönnyebbült kacagásban szabadulhatnak fel a feszültségtől.

Secret
Johann Le Guillerm akció közben (fotó: Ph. Cibille)

A Circa – Az Aktuális Cirkusz Fesztiváljára mindig Mindenszentek ünnepe környékén kerül sor, mivel ez az egyedüli időszak, amikor minden cirkusziskolában vakáció van. A 25. kiadáson is rengeteg fiatal cirkuszművész-hallgató vett részt, a több mint 26 000 fesztivállátogatónak 2 százaléka pedig a világ további cirkusziskoláiból érkezett, több mint 27 különböző országból. Az összes részt vevő egy nagy közös sátorban étkezhetett, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig, az újságírókon át a világhírű társulatok tagjaikig, ugyanazt menüt ették minden nap: összesen 8755 adag fogyott el, és 4400 vendégéjszakának adtak helyet hotelekben és iskolák tornatermeiben. A valóságos cirkuszi negyedben helyt kapó fesztivál pedig valószínűleg még nagyon sok kiadást érhet meg.

Bakk Ágnes

Az új cirkuszról egy Unpack The Arts nevű 2 éves program keretében tanulhatnak a kulturális újságírók. A cikk az Auchban megrendezett kulturális újságírói tréning keretében készült. A program következő állomás a jelenleg zajló zágrábi 8. Kortárs Új Cirkusz Fesztivál.

• Publikálva: 2012.11.08. 16:24 • Címke: színház, fesztivál, kritika

Kapcsolódó írások