a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Vigyázat, az ajtók nyílnak!

Nyílt nap a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban

jruanyileadNovember 8-án, csütörtökön beleshetünk a nemrég üzemelni kezdő Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház életébe.

A kapuk este hétkor nyílnak meg a Jurányi utca 1–3. szám alatt. Ekkor máris egy látványos divatbemutató–performansz köszönti a látogatókat. Juristovszky Sosa jelmeztervező a Jurányi átalakulásának folyamatáról alkotott elképzelései öltenek textiltestet és sétálnak majd előttünk, Funkcióváltás címmel. Eközben a Titkos Társulat és a VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás segítségével bejárhatók a társulatok próbatermei, táncparkettjei, irodái, köztük az örök narancssárga FÜGE iroda is.

 kavezp
A Jelmezbár kávézó

Az udvarban meg lehet locsolni a nemrég kiültetett fügefát, és meg lehet tekinteni a jövőbeni kávézó színes falát is. Az egyes alkotóterek megtalálásában a metrótérképekre hajazó épületdesign van segítségünkre. A Jurányi Inkubátorház fekete falú galériájában megtekinthető Rába Lilla grafikus Kréta-vonalak című kiállítása, amely az erotika és a görög mítoszok közötti kapcsolatot mutatja be.

galeria
Kréta-vonalak: az első kiállítás a galériában.

Este 20.00 órától a Szakkör és a Füge koprodukciós előadása, az Egyirányú út látható, amelyben Szandtner Anna, Polgár Csaba és Thuróczy Csaba is szerepelnek. Az előadásra a helyszínen kedvezményes jegyek válthatóak.

A bejáráskor tehát nemcsak az egykori iskola 5600 négyzetméterén járkáló szellemekkel, hanem az élő és nagyon is mozgó alkotókkal lehet találkozni, beszélgetni – és talán más meglepetések is várnak. Tehát csütörtökön, november 8-án, este hét órától: vigyázat, az ajtók nyílnak.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.11.07. 14:30 • Címke: kiállítás, színház, ajánló, program, hír

Kapcsolódó írások