a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

​Holokauszt a stratégiai játék nyelvén elbeszélve

Jeles András: Auschwitz működik

jeles_lead

November elsején és másodikán három előadáson mutatják be a Bálint Házban Jeles András új projektjét, amelyet tanítványaival, a Kaposvári Egyetem harmadéves hallgatóival hozott létre.

A két és fél órás előadás tulajdonképpen egy kreativitási gyakorlatból nőtt ki, s a rendezőtől megszokott módon, rendkívül szokatlan eszközökkel nyúl témájához. Maga a szöveg két forrásból táplálkozik: az egyik Claude Lanzmann monumentális, korszakos dokumentumfilmje, a Shoah; a másik egy gettóba hurcolt, majd Auschwitzban elpusztult párizsi tizenéves lány nemrégiben előkerült naplójának részletei. A harmadik, legmeglepőbb inspirációforrás a Sims nevű stratégiai számítógépes játék, amely a pszichológiában használatos világjátéktesztre emlékeztető módon teljes világ rekonstruálására ad lehetőséget a játékosoknak. Jeles teátrális szempontból használható eszközt látott meg a videójáték jelzésszerű figuráiban: az emberformájú, de minimalizált lények felhasználását próbálta ki tanítványaival színházi módszerként. A rendező több helyen elmondta, s egész színházi és filmes múltja alátámasztja, hogy a natúr hangot a színházban használhatatlannak, alkalmatlannak, érvénytelennek tartja. Sőt, tágabb értelemben: szerinte semmi, ami naturalisztikus, realisztikus, nem használható a színházban, hiszen a színháznak a kollektív tudattalant kell kifejeznie, elementárisnak kell lennie, zsigeri élményt kell nyújtania. A hétköznapi beszédmód erre nem alkalmas, nincs tartalma, nincs ereje. A hétköznapi beszéd helyettesítésére zenei alapon szerveződő, archaikus folklórból átvett, szakrális beszédmódot, zeneszerű hangzást kísérletezett ki, amely a holokauszt téma megközelítésére különösen, sőt egyedül alkalmas. Az előadás többszólamú, zenei módon fonja össze a különböző szálakat, alapanyagokat.

jeles

Jeles András a darabról:
Egészen sajátos, egymáshoz képest meglehetősen távoli világok és dokumentumok kapcsolódnak és ütköznek össze az Auschwitz működik című előadásban. A színészhallgatók feladata az volt, hogy a teátrális dikció (a színházi létezés-megszólalás) nálunk ismeretlen technikáit megismerjék és használják is. Magától értetődik, hogy ehhez szcenikai-dramaturgiai háttér és feltételrendszer szükséges – ennek megteremtése volt az én dolgom. Az úgynevezett SIMS-játék (egy virtuálisvilág-játék, amelyet a komputerhasználók többnyire jól ismernek) színházilag rekonstruált terében a színészek mint virtuális lények léteznek, jönnek-mennek, sírnak-nevetnek, táplálkoznak és szeretnek; és redukált gesztusaikkal, alkalmatlan beszélőszerveikkel – a kifejezéssel próbálkoznak. Nagy kérdés, persze, hogy ezúttal miféle problémával-küldetéssel (programmal) oltotta be őket a játék tervezője. Nos, ez a „program” itt nem más, mint a holokauszt, amelynek megidézését részben a Shoah című Lanzmann-film dialógusainak, részben egy mostanában előkerült korabeli naplóbejegyzéseinek, valamint más dokumentumok dramatizálásával igyekeztünk megoldani.

Auschwitz működik
szereplők: Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Fábián Szabolcs, Gonda Kata, Hajmási Dávid, Horváth Anna, Móga Piroska, Mózes András, Pallagi Melitta, Sodró Eliza, Szvetnyik Kata
rendezte: Jeles András
díszlet-jelmez: Pero
zene: Melis László
zenei munkatárs: Lukin Zsuzsa
technika: Horváth Gábor

Bálint Ház
november 1–2. A nagy érdeklődésre való tekintettel két éjszakai előadásban is!

LE

• Publikálva: 2012.10.31. 22:00 • Címke: hír, színház

Kapcsolódó írások