a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Tuskók, olvassatok!

fulesleadHát, jól elszállt felettünk az idő vasfoga – mondtam magamnak majdnem szomorúan, mikor Tóth József Füles plakátjait megpillantottam a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Ott, a hátsó szobában, aminek szomszédságában Krúdy az utolsó éjszakáját töltötte. Közben egy kedves hölgy elindította a portréfilmet, a mester sztorizott, és persze a falakon lévő munkák humora is segített visszahozni a jókedvemet.

tothjozseffules1


Túróból tehén – ezt az ötletes címet adták a huszonegynéhány plakátból álló kamarakiállításnak, felhasználva Tóth József egyik legismertebb, a szocialista Tejipart reklámozó emblematikus munkáját. Amelyen világoskék alapon jófajta, nem paszatos tehéntúróból van megformálva egy kedves marhafej. Orra két félbevágott paradicsom, füle két fél zöldpaprika, szarvai pedig régi ropogós kiflik, nem olyan nyamvadtak, fonnyadtak, amiket manapság a boltokban árulnak. Ráadásnak ott van szájában egy margaréta. Kell ennél több? Hát nem nagyon, az embernek mindjárt kedve támad egy jó körözötthöz, vagy éppen túrós csuszához, ha már Óbudán vagyunk.


tothjozseffules2

Ez is volt a dolga Tóth Uramnak, kedvet csinálni dolgokhoz. Aztán ha belegondolunk, nem is volt ez akkoriban olyan bonyolult feladat. Már csak azért sem, mert nem nagyon volt mit reklámozni. Nem volt verseny, nem kínálta 6 multi és 12 kisebb termelő az állítólag tejből készült portékáját. Minden megyében volt egy-két tejipari vállalat, ott állították elő a túrót, tejfölt, vajat és sajtot, mindent, ami tejből van. Még a doboz is nagyjából egyforma volt, csak a címke volt más. Tóth József tehát leginkább az egészséges életmódra hívta fel remek munkáival a figyelmet, bár sziporkáit nézve, legalább ilyen ötletességgel tudta volna népszerűsíteni a sörgyárak termékeit, vagy a különféle dohányárukat.

fules

Ahogy így sorra idézem föl magamban munkáit, ajjaj, már itt is van a nosztalgia. A Márka szénsavas üdítőitalokat reklámozó plakáton a jellegzetes kupakokból kirakott szőlővel, vagy a Globus reklám két fél zsömle közé rakott, évtizedeken átívelő feliratú sertésmájkrémével már utazok is a múltba, ahol elém toppannak a CSÉB 80 biztosítás és a Lakásbiztosítás házmakettet hátizsákként hordozó manökenjei. Vagy a VIDEOTON-plakátok, naptárak remek alakú hölgyei. Pataki Ági, Sütő Enikő vagy Bíró Ica és megannyi más szépség, akik körül ott sertepertélhetett az ebből a szempontból is szerencsés Füles. Akit reakciós szülei miatt nem vettek fel az egyetemekre, így szerencsénkre a fényképezésnél kötött ki, 1960 és 70-között az MTI illusztrációs rovatának reklámfényképésze volt, majd szabadúszó lett, és elkészítette ismert portfolióját, bár akkoriban még nem nagyon használták ezt a kifejezést.

tothjozseffules3

Miközben a nosztalgia lágy vizein ringatózom, Tóth József mesél a háttérben a laptévén (nem kell nézni, a szájmozgás zavaróan máshol tart, mint a hang). Mesél arról, hogy milyen véletleneken múlt az MTI-hez kerülése, vagy arról, hogy képzettség nélkül mit szerencsétlenkedett a profi fényképezőgépekkel. Elmondta azt is,  hogyan is született az 1979. október 20. és november 18. között rendezett Őszi Megyei Könyvhetek plakátja. Hogy a fakugliból kivágott, ékbe illő könyvért, photoshop még nem lévén, a Központi Antikváriumba ment egy centivel. Ahol aztán arról mesélt a boltvezetőnek, hogy neki van egy pedáns felesége, és otthon a könyvespolcon csak szigorúan milliméterre egyforma magasságú könyvek lehetnek. Hogy aztán a slusszpoén sem maradjon el, arról is beszélt, hogy egy öregúr később igen találó módon meg is fejtette a plakát jelentését. Tuskók, olvassatok! – ez volt szerinte a nem is annyira kódolt üzenet.

Pálffy Lajos

Túróból tehén – Tóth József FÜLES plakátjai
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
2012. szeptember 20. – november 25.

• Publikálva: 2012.11.28. 07:00 • Címke: kiállítás, képzőművészet