a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

aj vej vej leadA bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

A város öt negyedére kiterjedő Good Fences Make Good Neighbours (Jó kerítés, jó szomszédok) című kiállítás a 40. évfordulóját ünneplő Public Art Fund támogatásával valósult meg. Az a globális trend, hogy az embereket a bőrszínük, a faji hovatartozásuk, a vallásuk és a nemzetiségük alapján próbálják elkülöníteni, a szabadság és az emberiség ellen irányul, hangsúlyozta Aj Vej-vej egy Manhattanben rendezett sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy pont emiatt foglalkozik a kiállítása olyan témákkal, mint a bevándorlás, a határok és a menekültválság. A New York különböző pontjaira, közterekre és magánterületekre – egyebek között zászlórudakra, buszmegállókra, lámpaoszlopokra, újságosbódékra és háztetőkre – kiterjedő tárlaton három grandiózus alkotás és további kisebb munkák kaptak helyet. Ez a művész eddigi legnagyobb kiállítása.

aj vej vej

Az elmúlt két évben Aj Vej-vej és csapata 23 országba, illetve régióba látogatott el, és több mint 40 menekülttábort keresett fel a Human Flow című dokumentumfilm forgatásához. A New York-i tárlaton a különböző korok bevándorlóinak fényképei is megjelennek, köztük a New York-i kikötő bejáratánál fekvő Ellis Islandről – 1892 és 1954 között Ellis Island volt a legforgalmasabb bevándorlási ellenőrző állomás az Egyesült Államokban – készített fotók, valamint a Human Flow forgatása közben készített felvételek. Az egyik leglátványosabb installációt, egy 12 méter magas, ketrecszerű építményt a híres Washington-diadalív alatt állították fel. Amikor az 1980-as években New Yorkban éltem, sok időt töltöttem a Washington Square parkban, amely a különböző hátterű bevándorlók otthona volt, jegyezte meg a művész egy közleményben. A hatalmas Unisphere földgömbről híres Flushing Meadosw-Corona Parkban és a Central Parkban is helyet kapott egy-egy installáció.

Aj Vej-vej, aki az emberi és művészi szabadságért folytatott küzdelem világszerte ismert, emblematikus alakja korábban elmondta, hogy új munkája a New Yorkhoz és lakóihoz szóló szerelmeslevél is egyben.

(mti)

• Publikálva: 2017.10.12. 08:55