a rovat írásai

A laptop műtárggyá „magasztosulása”

Az okostelefonok és a hordozható számítógépek, közismertebb nevükön a laptopok korában miről is lehetne kiállítást rendezni, mint például az utóbbi, egyre nélkülözhetetlenebb tárgyak műtárggyá változtatásáról. Mert a képzőművész is folyamatosan reflektál az őt körülvevő világra, mint ahogyan az is hatással van az alkotóra.  Restart címmel a műalkotássá lett, avagy magasztosult laptopokból a szentendrei Barcsay Múzeumban látható kiállítás egészen május hetedikéig.

Kétszáz Rodin remekmű együtt

Életmű-kiállítással emlékezik a száz éve elhunyt August Rodinre a párizsi Grand Palais kiállítócsarnok. A modern szobrászat francia megteremtőjének mintegy kétszáz remekműve látható az egyik legjelentősebb francia kiállítóhelyen.

Glück Gábor a szerény és tehetséges festő

Glück Gábor (1912-1983) híres kárpátaljai festőművész, grafikus emlékkiállítása nyílt meg Budapesten a Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Csavarhúzóval esett neki a híres festménynek

Egy vélhetően zavart elméjű férfi megrongálta az egyik legjelentősebb 18. századi brit festő, Thomas Gainsborough Reggeli séta című festményét a National Gallery londoni múzeumban.

Kiállítás 2016 legjobb sajtófotóiból – Itt végiglapozhatja

Kétszázharmincnégy pályázó, 2284 pályázat és 6259 fotográfia. Ez volt a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat, melynek a díjkiosztó ünnepsége 2017. március 27-én, hétfőn lesz a Capa Központban. A legjobb képekből összeállított kiállítás keddtől indul az egykori Ernst Múzeum termeiben, de itt már megnézheti a legjobb képeket.

Berény nem csak proletárdiktatúra festője volt

Százharminc éve, 1887. március 18-én született Berény Róbert festő, grafikus, a magyar vadak egyik meghatározó alakja, akinek nevét a Tanácsköztársaság Fegyverbe, fegyverbe! című plakátja tette ismertté.

DrMáriás bevette Debrecent

drMáriás legnagyobb hazai tárlatát rendezik meg a debreceni Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti központban: a szombaton nyíló tárlaton a művésznek kétszáz, az elmúlt harminc évben készült alkotása lesz látható - jelentette be a kiállítás kurátora a készülő kiállítás sajtóbejárásán.

Japánban hódít Szigetvár védelmével együtt a Szláv eposz

Tokióban látható Alfons Muchának, a szecesszió cseh mesterének híres festményciklusa, a Szláv eposz. Ez az első eset, hogy a 20 nagyméretű vászonból álló sorozatot teljes egészében külföldön is láthatják az érdeklődők. Mucha a szlávok dicső tettei közé sorolja Szigetvár 1566-os hősies védelmét is.

Kiállítás, amin nem lehet csak úgy végigrohanni

Világjelek címmel nyílt kiállítás Kunkovács László fotográfus, néprajzkutató Belső-Ázsia és Szibéria sziklarajzait és népéletét feltáró képeiből pénteken a Magyarság Házában, ahol a fotókat tartalmazó kötetet is bemutatták.

Megvettük Benczúr és Csernus képeit

Csernus Tibor hat festménye, valamint Benczúr Gyula monumentális alkotása kerül hamarosan közgyűjteményekbe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programjának eredményeként – tájékoztatta a jegybank hétfőn az MTI-t.

Az idős Munch San Franciscóba érkezett

Edvard Munch norvég festő számos, köztük hét, az Egyesült Államokban még soha be nem mutatott művét állítja ki júniustól októberig a San Franciscó-i Modern Művészeti Múzeum.

Művészet összes cikke »

A laptop műtárggyá „magasztosulása”

laptoplead

Az okostelefonok és a hordozható számítógépek, közismertebb nevükön a laptopok korában miről is lehetne kiállítást rendezni, mint például az utóbbi, egyre nélkülözhetetlenebb tárgyak műtárggyá változtatásáról. Mert a képzőművész is folyamatosan reflektál az őt körülvevő világra, mint ahogyan az is hatással van az alkotóra.  Restart címmel a műalkotássá lett, avagy magasztosult laptopokból a szentendrei Barcsay Múzeumban látható kiállítás egészen május hetedikéig.

Korunk fétise a számítógép, ami életünk nélkülözhetetlennek tűnő, meghatározó része lett. Magán- és közéletünk, munkánk és kapcsolataink lettek e rejtélyesen bonyolult szerkezet függvényévé – fogalmaz a kiállításra invitáló meghívó. És mi csak helyeselni tudunk, mert tulajdonképpen mindenünk ott van egy-egy ilyen többnyire Kínában gyártott szerkezetben. Amiről azt is tudjuk, hogy tulajdonképpen szabad préda, ha éppen Indiában valaki úgy gondolja, hogy belenéz a fényképgyűjteményünkbe, akkor kis erőfeszítéssel ezt is megteheti. De megtehet még ennél rosszabb dolgokat is, jogos hát a kérdés, hogy „szeretett” laptopunk mennyire szolgál ki minket és ennyire lettünk tőle kiszolgáltatottak. Vannak olyan adatok, hogy egy átlag magyar akár három órát is pöckölgetheti egy nap az okostelefonját. Ugyanígy vagyunk a laptopunkkal is? Az első dolog, amikor hazaérünk, hogy kivesszük biztonságos táskájából, letörölgetjük és bekapcsoljuk?

laptop

Nem tudom, de az biztos, hogy évekkel ezelőtt Fekete János művészetkedvelő szentendrei polgár ösztönzésére különleges játékba kezdett néhány helyi képző- és iparművész: használaton kívüli laptopjaikból készítettek műalkotásokat. Mégpedig ki-ki saját stílusa, habitusa szerint. Az alkotók és a művek száma azóta csak nőtt, napjainkra a szentendrei művészek majd minden korosztálya, irányzata megtalálható a kiállítás résztvevői között. Így ott van a „nagy öregek” közül csak a névsor elejéről Aknay János, efZámbó István és Almási Gertrúd, a Munkácsy-díjas Baksai József és Asszonyi Tamás. Vagy az „ifjak” közül festékszóróval dolgozó Barakonyi Zsombor, de inkább álljon itt a teljes lista, mert remélem, hogy már ennyi információtól is kedvet kaptak a nem hétköznapi tárlat meglátogatására.

laptop

Tehát RESTART kiállítóinak teljes listája: Aknay János, Almási Gertrud, Asszonyi Tamás, Baksai József, Bálint Ildikó, Barakonyi Zsombor, Bihon Győző, Bojtor Verabella, Borsódy Eszter, ef Zámbó István, Farkas Zsófi, Fekete János, Fe Lugossy László, Gulyás Andrea, Jávor Piroska, Kemény Zoltán, Krizbai Alex, Lukoviczky Endre, Orbán Attila, Pacsika Rudolf, Paraszkay György, Pistyúr Imre, Regős Anna, Regős István, Szabó Tamás, Tímár Gergő, Verebélyi Dia, Vinkler Zsuzsi és végül, de nem utolsó sorban Závodszky Ferenc. A kiállításon ráadásként pedig számítógép-alkatrészek felhasználásával készült ékszereket is láthatunk majd.

Pálffy Lajos

 

• Publikálva: 2017.03.27. 11:30