a rovat írásai

Szentendrén van a 100 évig lappangó Czóbel

A 104 évig lappangó Czóbel-festmény, a Ringelspiel (Körhinta) volt a BÁV novemberi aukciójának szenzációja. Most három hónapig Szentendrén, a Czóbel-múzeumban nézhetik meg eme elveszettnek hitt színpompás alkotást.

Százezer látogatót célzott meg az Art Capital

Erősíteni akarják a szentendrei Art Capital nemzetközi jellegét a szervezők, 2017-ben a kiállítások kurátori rendszerben valósulnak meg, a kurátorok pedig többek között Lengyelországból, Romániából, Németországból, Szlovéniából, Finnországból, Oroszországból és Spanyolországból érkeznek.

Értékmentés másképp: Itthon a páratlan Kossuth-fénykép

Igazi kuriózum, egy Kossuth Lajosról 1852 tavaszán Amerikában készült dagerrotípia került nemrégiben a Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára gyűjteményébe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) letétjeként. A felbecsülhetetlen értékű darabot 25 ezer dollárért vásárolta meg a Nemzeti Bank az Értéktár Program újabb állomásaként.

Karddal és ecsettel is harcolt az önkény ellen

Száz éve, 1917. január 10-én halt meg Madarász Viktor, a magyar romantikus történelmi festészet nagy alakja. Jogot tanult, 1848-ban honvédnek állt, végül forradalmár festő lett, de később vaskereskedésel is foglalkozott.

A második leghíresebb mexikói muralista

Százhúsz éve, 1896. december 29-én született David Alfaro Siqueiros, a mexikói muralisták csoportjának meghatározó alakja.

Leghíresebb művével konkurenciát csinált saját magának

Százhatvan éve, 1856. december 24-én született Feszty Árpád festő, a magyarok bejövetelét ábrázoló híres körkép alkotója.

Firenze szobrászmestere

Ötszázötven éve, 1466. december 13-án halt meg Donatello, a 15. század legnagyobb olasz szobrásza, akinek legismertebb műve a Dávid-szobor. Pályájáról sokat tudunk, de személyiségéről, jelleméről szinte semmit.

​Ma: forradalmi művészet filléres papíron

A művészet és a politika néha egészen közel kerül egymáshoz – így volt ez Kassák Lajos és a Ma esetében is. Elég csak körbenézni a Kassák Múzeum legújabb kiállításán, és láthatjuk, milyen szimpátiával viszonyultak a Kassák körül csoportosuló művészek (is) az 1919-es proletárdiktatúrához. Árnyalja a képet, hogy Kassák nyílt levélben fordult Kun Bélához, amiért az elvtársaktól alapos fejmosást kapott.

​A Háromkirályok Szentendrére lovagoltak

Az adventi és a karácsonyi időszakban Szentendrén látható Ferenczy Károly egyik legismertebb alkotása, a Háromkirályok. A Magyar Nemzeti Galéria által őrzött alkotás a Ferenczy Múzeumban tekinthető meg.

​Balladák, románcok, cigányok – Szentandrássy István a Várkert Bazárban

1979-ben a zalai Csapiban összegyűlt egy csapat, a hazai cigányság talán legjobbjai. Szentandrássy István Kossuth-díjas festő is ott volt abban a negyven évvel ezelőtti táborban. Ahol találkozott Péli Tamással, és a tanítványa lett 13 hosszú éven át. A mester már meghalt, a tanítvány munkáiból most a Várkert Bazárban láthatunk egy kis ízelítőt.

​Gajzágó Sándor vendégsége Gross Arnoldéknál

Ha úgy érezzük, hogy végképp rátelepedett a lelkünkre a november, sétáljunk el a faleveles, nedves és hangos Bartók Béla úton az Arnoldo Galériáig, és üljünk be egy finom teára Gross Arnold itt maradt világába.

Művészet összes cikke »

Szentendrén van a 100 évig lappangó Czóbel

czobelleadA 104 évig lappangó Czóbel-festmény, a Ringelspiel (Körhinta) volt a BÁV novemberi aukciójának szenzációja. Most három hónapig Szentendrén, a Czóbel-múzeumban nézhetik meg eme elveszettnek hitt színpompás alkotást.

1912-ben láthatta a nagyközönség utoljára Czóbel Béla egyik korai, már Párizsban festett művét a Körhintát. A kisméretű olajkép Ringlispiel címmel augusztus 1 és 31 között volt látható másik öt munkával együtt a magyar plain air festészet fellegvárában. Az utóbbi műveket mára egytől egyig sikerült beazonosítani (az utóbbi években több, mint 20 elveszettnek hitt Czóbel-kép került elő), csak a Körhintát nem találták. A nagybányai jubileumi kiállításra Czóbel sógorától, a később népbiztosként is fellépő Pogány Józseftől kérték kölcsön a képet, ő volt az utolsó ismert tulajdonosa. Most egy a BÁV-val régóta kapcsolatban álló gyűjtőnél találtá meg a cég szakértői.

czobel korhintaja
Az elveszettnek hitt kép (forrás: szentendre.hu)

A rosszul látható 904-es évszám alapján arra lehet következtetni, hogy a Nagybányán töltött nyár után már szeptemberben, Párizsban készült a kép. Czóbel a Vaugirad bulváron lakott, Luxembourg-kert közelében. Itt ma is üzemel egy 136 éves körhinta, lehet, hogy éppen az, amit Czóbel megfestett. A képet először még abban az évben Soleil d'Automme címmel az Őszi szalonon állították ki (még meg sem száradhatott rendesen), majd Czóbel hazahozta. Az a bizonyos hat kiállított Czóbel-kép pedig amellett, hogy kiváltotta a két nagybányai tekintély, Ferenczy Károly és Réti István rosszallását, nagy hatással volt a fiatalokra, elindította a "neo-k", vagy "neósok" mozgalmát.

czobel körhinta
A szeptemberi színpompa (forrás: szentendre.hu)

A festményért végül a 12 milliós kikiáltási ár után 44 millió forintot fizetett a vevő, egy műkereskedő házaspár. Az Ernst Galéria tulajdonosai műtárgyaikat szívesen kölcsönzik múzeumoknak. Így kerülhetett a Körhinta most az életművet bemutató szentendrei Czóbel Múzeumba – a művész korai korszakának anyagát gazdagítva, amelynek alkotásai jórészt elvesztek.
Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.01.16. 14:26