a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

Kerítéseket épít a háztetőkre Aj Vej-vej

aj vej vej leadStilizált, művészi kerítések tucatjait emeli szerte New Yorkban Aj Vej-vej világhírű kínai képzőművész és aktivista idén ősztől.

Aj erőteljes művészi szimbólummá változtatja a biztonsági drótkerítést – hangsúlyozta közleményében a projektet finanszírozó Public Art Fund. A „művészi kerítések″ 2017. október 12. és 2018. február 11. között fognak feltűnni New York-i háztetőkön, buszmegállókban, épületek közti résekben, de szabadon álló szoborként is emblematikus köztereken – közölte a kizárólag magánadományokból finanszírozott szervezet. Az 59 éves művész maga is bevándorlóként érkezett New Yorkba, ahol 1983 és 1993 között élt. A New York-i kerítések metaforák lesznek egy olyan városban, amely bevándorlók millióinak jelentette hosszú időn át a kaput az Egyesült Államokba – közölte a művészeti alapítvány.

aj vej vej
(Forrás: parlamenter.sk)

A jelenleg Peking és Berlin között ingázó Aj Vej-vej rendszeresen állítja művészetét civil és politikai elkötelezettsége szolgálatába, a közelmúltban számos projektjét szentelte a menekültek és a migráció kérdésének. Berlinben például a Leszbosz szigetén összegyűjtött 14 ezer mentőmellénnyel fedte be a Konzerthaus homlokzatát, legújabb projektje pedig Prágában látható, ahol egy 70 méteres stilizált gumicsónakot, rajta 258, menekülteket szimbolizáló arctalan figurát állított fel a Nemzeti Galériában. A Good Fences Make Good Neighbors (Jó kerítés, jó szomszédok) elnevezésű New York-i projektjével Aj arra akarja felhívni a figyelmet, hogy noha politikusok sorompókkal igyekeznek megosztani az embereket, „mi mindannyian egyenlők vagyunk. Egyesek kiváltságosabbak a többieknél, de ez a kiváltság a több cselekvés felelősségével jár″ – hívta fel a figyelmet az alkotó.

(mti)

• Publikálva: 2017.03.29. 09:54