a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Mindenki egy lakókocsiban

EtnoMobil 2.0 - mindenki kiállítása

etnoleadA Néprajzi Múzeum szervezésében a virtuális térben él tovább az a különleges kiállítás, amelyben bárki részt vehet.

Az EtnoMobil 2.0 eredetileg egy lakókocsiban utazó kiállítás volt, amely a Néprajzi Múzeum koordinálásával, 17 hazai múzeum együttműködésével jött létre. Célja a mozgás és a kultúra kapcsolatának bemutatása mai tárgyak és történetek mozaikos elrendezésével, a látogatók bevonásával. Központi témája a mozgás és a mobilitás, és ezek változatos személyes dimenziói. Mit mesélnek saját hétköznapi tárgyaink és történeteink a mozgás szabadságáról, az állandóan magunkkal hurcolt túlélőkészletekről? Sétálunk, kerekezünk, autózunk vagy tömegközlekedünk inkább? Van-e úti emlékünk és úti kabalánk? Ezer meg ezer történet, mindenkié más okból fontos, másért érdekes. Ez az a hely, ahol bárki megoszthatja másokkal saját mobil tárgyait és történeteit!

Az EtnoMobil 2.0 múzeumi archiválási kezdeményezés a Néprajzi Múzeum MaDok-program (kortárs múzeumi kutatás és hálózat) kezdeményzésére indult. Egy 10 négyzetméteres lakókocsiban megvalósított kiállítással indult 2011 július közepe és 2011 október vége között, ma pedig virtuális kiállításként él tovább: utazás és mobilitás, menekülés, üzleti utazás, tanulás célú „felfedezés”, kamaszok mobil tárgyai, turizmus, fesztivál, napi munkába járás, kerékpározás, tájékozódás, mozgáskorlátozottság és mobilitás, zöld út, modellezés és higiénia. A lakókocsi szállította a történeteket. Ma minden itt olvasható egy oldalon. Megannyi vidám, egyszerű, elgondolkodtató, drámai vagy megmosolyogtató történet. Ahány mesélő, annyi nézőpont. Mutasd a tiéd! Aki kedvet kap ahhoz, hogy személyesen is gyarapítsa a virtuális mobilitás gyűjteményt, válasszon egyet saját tárgyai közül és meséljen róla! A megjelentetéshez mindössze egy tárgyfotóra és a tárgyhoz kapcsolódó rövid történetre van szükség, amit könnyen és gyorsan fel lehet tölteni az EtnoMobil 2.0 feltöltési oldalán keresztül. A regisztráció után következik a kép és szöveg feltöltés, majd egy kattintás, és kész. A részvételről bővebben itt.

Az alternatív múzeumi kiállítási kezdeményezés több szempontból is izgalmas: nem egy múzeum vesz részt benne, hanem tizenhét! Múzeumok csinálják, mégsem a múltról szól, hanem arról a világról, amelyben élünk. Széles intézményi keret, szerteágazó téma (mozgás és kultúra), a megvalósításra mégis összesen 10 négyzetméter jut, egy erre a célra átalakított lakókocsiban, ami július 20. és október 15. között rótta az utakat egy muzeológus és egy múzeumpedagógus közreműködésével. Részletekből összeillesztett világ, amit a látogatók írnak tovább saját tárgyaikkal és történeteikkel.

etnomobil

A kiállítás 2011 nyarán és telén rótta valóságos kiállításként az utakat. A zárás és a bontást követően pedig a tárgyakról készített tárgy- ás részletfotók, illetve a kutató muzeológusok leírásai és személyes történetei alapján, virtuálisan elérhető formában újraélhető. A kiállítás témái, tárgyai, képei és szövegei ma így néznek ki:

1. Mobilitás és múzeum 
Lakókocsi – Tabbert Lola csodálatos kalandjai (Frazon Zsófia, Néprajzi Múzeum)

2. Menekülés
Marton Zoltán és családja személyes tárgyai – Martonék (Kákonyi Anna, Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém)

3. Menekülés másként
Festékszóró spray – Menekülés kanna nélkül (Maczó Balázs, Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény)

4. Elérhetőség és utazás
Személyi hívó, tex tell szövegfeldolgozó, tamagochi – A „svájci bicska” áldozatai (Képes Gábor, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum)

5. Kirándulás
Tanulmányi kirándulás felszerelései – Anya, minden bepakoltál? (Heilauf Zsuzsa, XVIII. kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény)

6. Tekerés és forgatás
Rubik kocka – Játék határok nélkül (Joó Emese, Iparművészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum)

7. Zarándoklat
Zarándokjelvény – Katonai zarándoklat (Hauptman Gyöngyi, Városi Múzeum, Nagyatád)

8. Zsebre vágott szubkultúra
Vízipipa – Vízipipa kabátzsebben; Vízipipa múzeumban (Dudás Áron, Schleicher Vera, Laczkó Dezső Múzeum)

9. Kiköltözés, alija
Kávésdoboz – Ízekben utazunk (Toronyi Zsuzsanna, Magyar Zsidó Levéltár)

10. Sport és turizmus
Nedves törlőkendő – A konformitás kis vékony, nedves tárgya (Bali János, ELTE BTK Néprajzi Intézet)

11. Zónázás
Ruhavédő ülőkendő – Plüss huzaton innen és túl (Csukovits Anita, Tragor Ignác Múzeum, Vác)

12. Utazás és kikapcsolás
Walkman és mobiltelefon – Sony walkman; Nokia 5110 (Handler András, Savaria Múzeum, Szombathely)

13. Útvonaltervezés, tájékozódás
Stoppostérkép – Stoppostérkép (Kemény Márton, Néprajzi Múzeum)

14. Stoppolás
Stoppos pulóver – Szőrén-szálán (Joó Emese, Néprajzi Múzeum)

15. Mozgás és játék
Gyerekjátékok (Hollókő) – Gyí pacitól a helikopterig (Lengyel Ágnes, Palóc Múzeum, Balassagyarmat)

16. Zöld út (az újrahasznosítás)
Maszk – Majom volt, de bikává vált (Tárnok Marica, Budapest)

17. Zöld út (a kerékpározás)
Futártáska – Kerékpáros városi hős (Orosz Diána, Textilmúzeum)

18. Utazás és higiénia
Útibili – Az obsitos útibili (Saly Noémi, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

19. Színház és utazás (más valóság)
Bőröndinstalláció – Használati tárgy vagy díszlet? (Czékmány Anna, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet)

20. Az utazás mint munka
Kalauztáska – Kalauztáska és jegylyukasztó, azaz egy gyermekkor álma (Sári Zsolt, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre)

21. Közlekedés és modellezés
Autóbusz modell – Modellek a Közlekedési Tárban (Merczi Miklós, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum)

22. Mindig nálam
Mi van a táskádban? – fotósorozat, Street Fashion Budapest kampány (Simonovics Ildikó, BTM Kiscelli Múzeuma)

23. Mozgáskorlátozott utazás
Botló Károly útiképei – fotósorozat (Granasztói Péter, Néprajzi Múzeum)

24. Nemzetközi utakon
Mobility Card – Magyar és nemzetközi utazó projektek egy pakliban (Varga Piroska, Építész)

Az előző EtnoMobilról érdekességek ezen a blogon olvashatók.

• Publikálva: 2012.12.03. 10:01 • Címke: digitalizálás, program, kiállítás, múzeum

Kapcsolódó dokumentumok