a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Egy elfeledett magyar fotós: Rosie Ney

115 éve született Földi Rózsa fotográfus, festő, aktivista

rosieneyleadIsaszegen, 1897. december 7-én született Földi Róza, alias Rosie Ney, Földi István testvéreként. Földi István Rajk Júlia édesapja volt, lánya későbbiekben találkozott is nagynénjével párizsi tartózkodása során.

A Tanácsköztársaság idején a Hadügyi Népbiztosság adminisztrációjában dolgozott, ezért később kénytelen volt elhagyni az országot. A folytatás némileg bizonytalan: vagy Kárpátaljára, Munkácsra menekült, ahol Illés Bélával kötött házasságot, vagy, más források szerint 1920-ban Csehországba menekült és egy cseh festőhöz ment férjhez. Egyik tény sem bizonyos, viszont férjétől hamarosan elvált. Együttműködött a csehszlovákiai fiatal magyar értelmiségiek mozgalmával így kerül közelebb a Sarló mozgalomhoz, amely a cserkészmozgalomból fejlődött ki. A mozgalom a tudományos szociográfia eszközeivel megpróbálta feltérképezni és leírni a szlovákiai és kárpátaljai magyar falusiak életét. Vezetői felkérése nyomán Szlovákiában és Kárpátalján készített szociofotókat, amelyeket a Sarló 1931. évi kongresszusa alkalmából mutattak be. Pozsonyban kiállítása is nyílt, ezáltal vált igazán híressé. Szociofotóit a harmincas évek elején közreadta Fábry Zoltán lapja, a szlovákiai Az Út.

michelseuphorFotojaRosieNeyMuhelyerol
Michel Seuphor fotója Rosie Ney műhelyéről

Később Franciaországba, Párizsba emigrált, és hozzáment Ney László elismert portréfestőhöz. Ekkor, a férje nevét felvéve lett Rosie Ney, illetve néha a Rosie Rey nevet is használta. A párizsi magyar emigráció tagjait is fényképezte, jó kapcsolatban volt Illyés Gyulával, Németh Andorral, Gara Lászlóval. Képei főként a riport műfaját képviselték, az akkor korszerű formanyelven szólaltak meg. Pár képe itt is megtekinthető: ezeket a Ville Evrard pszichiátriai klinikán készítette, ahol Artaud is pihent egy darabig. Egyes felvételeinek képkivágása jelentett újdonságot. Roth Lászlóval is dolgozott közösen, fényképei megjelentek a Vu című párizsi képes hetilapban is. Harmadik férje Sylvio Silka hangmérnök volt, elkísérte fotós-körútjára a szlovák, rutén, magyar falvakba. 1933–1934-ben a Szovjetunióba utazott, majd Franciaországban belépett a kommunista pártba, sok menekültet is bújtatott. A harmincas évek végén felhagyott a hivatásszerű fényképezéssel, 1933-34 táján filmezéssel kísérletezett, később festeni tanult, többek között Fernand Léger mellett. Tagja volt a Salon des Réalités Nouvelles-nek. Magyarországon 1948-ban és 1971-ben állított ki. 1972 február elsején halt meg Párizsban. Műveinek nagy része a Magyar Nemzeti Galériában található.

nemethandorrosieney
Rosie Ney fotója Németh Andor íróról

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.12.07. 15:16 • Címke: nők, évforduló, fotó