a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

A sámán fia azért megmelegítette a dobot

samandobSzép és lélekemelő, ugyanakkor elszomorító feladat is olyan dolgokat felkutatni és sebtiben dokumentálni, amelyek a legnagyobb valószínűséggel el fognak tűnni a közeljövőben.

Eltűnnek, mert a modern kor átdübörög rajtuk, mint ahogyan a vót falu temetőjének sírhantjait is ledöngölték, elegyengették, hogy autóutat vezessenek a korhadó csontok felett. Ondekki Figurova, a falu gyógyítója látta ezt, és nagyon el akarta mesélni életét Lennart Merinek, „mert tudta jól, hogy meg vannak számlálva hónapjai”.

lennart
Lennart Meri Karjalában, 1985 (fotó: Raivo Tiikmaa)

Ezt már a 2006-ban, 77 éves korában eltávozott volt észt köztársasági elnök és filmes néprajzos írja le a Néprajzi Múzeumban vendégeskedő, amúgy a Magyarországi Észt Intézet kiállításának egyik megrázó darabján. A tabló a helyszínen készült fotókkal és a míves magyarázó szöveggel a vót és vepsze falvakba szervezett dokumentáló utat mutatja be. Meri néprajzosokból, művészekből és írókból álló, változó összetételű csapatával 1969 és 1988 között több expedíciót is szervezett a finnugor népek lakóterületeire. A nagy nehézségek közepette rögzített anyagból öt film is készült (Veelinnurahvas – Vízimadarak népe, 1970, Linnutee tuuled – A Tejút fiai, 1977, Šamaan – A sámán, 1997, Kaleva hääled – Kalev hangjai, 1985,  Toorumi pojad – Tórum fiai, 1989). Lennart Meri és csapata eljutott a Baltikum bejárásán túl, az Ural túlsó oldalára a hantikhoz, manysikhoz, a Volga melletti mari településekre, de Magyarországra is.

meri
Lennart Meri (forrás: www.ajakiri.ut.ee)

Ahol a stáb rácsodálkozott a szatmárcsekei csónakfejfákra, majd nagy nehézségek árán kerített egy autentikusnak tűnő énekest, Gyurka Mihálynét Egyházaskozáron. Merinek feltűnnek a szinte délies éghajlat mellett a kertekben „kissé hisztérikusan burukkoló” örvös galambok is. Elcsodálkozik aztán a talpig feketében misére igyekvő öregeken és a Hortobágyon járva a napbarnította, sötét hajú és bajuszú csikósokról megjegyzi, hogy semmi sem mutatja, hogy ezek a rokonai lennének.

meri
Azért mégis megmelegíti a tűz fölött a dobot.

Más, kevésbé hihető rokonokhoz is eljut a stáb. A Tajmir-félsziget nganaszán sámánja Demnime némi méregetés után megkérdezi a hidroplánról a sátrába toppanóktól, hogy miért sámánkodjon, hiszen mindenki egészséges a csapatból. Az észak-amerikai tipikhez hasonlatos sátorban a sámán fia azért mégis megmelegíti a tűz fölött a dobot, és megkezdődik a szertartás. Ugyanilyen nehezen indul be a 88 éves hanti sámán, Ivan Szopocsin is, de a végére már senki sem törődik a kamerával a nagy medveünnepi éneklés közepette. Megtudhatjuk azt is, hogy a komi vadászok (mínusz 25 fokban szigorúan sál nélkül, posztókabátban) szerint az erdőben tilos káromkodni és fütyülni, napnyugta után pedig különösen vigyázni kell, mert rossz víziszellemek jönnek elő a patakokból.

meri
Meg vannak számlálva hónapjai.

Így sorakozik egymás mellett a 12 tabló a maga megrázó képeivel és történeteivel. És így pereg (ha éppen nem áll le technikai okok miatt) délelőtt 10 és 18 óra között a Lennart Meri filmes vándorútjairól 2011-ben készült dokumentumfilm is, a Táncok a Tejútnak. A Magyarországi Észt Intézet jóvoltából pedig Meri már említett öt filmjét is megnézhetik az érdeklődők, eredeti nyelven, magyar felirattal.

Pálffy Lajos

A vízimadarak népe – Lennart Meri filmes vándorútjai 1969 – 1988
Néprajzi Múzeum
2013. január 26. - 2013. március 31.

• Publikálva: 2013.02.23. 07:00 • Címke: kiállítás, fotó