a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Próféta a Gellért téren

profetaVálság ide, válság oda, Magyarországon mostanság reneszánszát éli a borászatok és a galériák alapítása. Ami pedig az elhúzódó recesszió alatt furcsának tűnhet, hiszen egyik  műfaj, a kiemelkedő borok és a műalkotások „fogyasztása” sem a nadrágszíjhúzós időkre jellemző.

A közgazdasági könyvek szerint ilyenkor alapvető élelmiszerekben, közszükségleti cikkekben és olcsóbb élvezeti szerekben utazunk, a kultúra és az ínyenckedés hátul kullog a fogyasztási rangsorban.

Ezek után csak arra tudunk gondolni, hogy vagy sok fölösleges pénze van, vagy pedig tudhat valamit a Próféta Galéria tulajdonosa, hogy nem kis befektetéssel (drága ingatlan, igényes anyagokkal burkolt belső terek stb.) útnak indítson egy ilyen vállalkozást. Jó, a művészeteknek nem éppen kedvező időkkel szemben a „jó helyen” azért megvan, hiszen a Szent Gellért tér a város egyik központi helyszíne. Ahol tényleg ideje volt már egy nívós kulturális létesítmény megteremtésének. Olyannak, amely mintegy felütést ad a Bartók Béla út új, képzőművészetekhez kapcsolódó profiljának is. Nos, a Próféta több mint egy éves működését áttekintve talán elmondhatjuk, hogy összejöttek a dolgok, pezsgő szellemi élet zajlik a felújított falak között.

profeta
Az élet alapja, a víz

Ennek meghatározó elemei a koncertek, performanszok és tudományos előadások mellett a viszonylag gyakran cserélődő, a kortárs magyar képzőművészetet bemutató kiállítások. Jelenleg három tájképfestő alkotásai láthatók a falakon. Kucsora Márta mindenekelőtt a vizet, az élet alapját és nélkülözhetetlen feltételét festi lazúrosan, nagyon vékony rétegben felhordva az olajat. Az ecset mellett a megfolyások, fröcskölések is szerepet kapnak a vásznon, és eme technikák segítségével létrejön egy jó összkép, ami talán még a reprodukciókon jobban is mutat, mit a maga valójában. Ettől függetlenül különösen szépek a víz alatt rejtőzködő világokat megmutató, sejtelmes, fátyolos alkotások, a Fluens I. és II., vagy éppen a rezzenéstelen víztükör által létrehozott utánozhatatlan látványt minden mesterkéltség nélkül megragadó Silentium.

profeta
Érintetlen táj

Horváth Krisztián viszont hegyeket és vízeséseket fest és nem fukarkodik a festékkel. Hegycsúcsai a Tátrát idézik, vékony erdei vízesései, csobogói pedig talán a Szlovák Paradicsomot. Az érintetlen, ember által el nem ért és szét nem rombolt táj fenséges szépségét igyekszik megmutatni a festészet immár hagyományos eszközeivel. Ami nem is olyan kis feladat, akárhogy is nézzük. A Korona, a felfelé futó hegygerincet megkoronázó hármas csúcsával, vagy a Szoros, a vízesés permetében felsejlő fenyőfákkal kvalitásos alkotások. Bátran állíthatjuk, hogy sikerült jórészt megvalósítania, amit eltervezett.

profeta
Napfényes Itália

Ahogy Zalakovács József sem hiába járt sokat a napfényes Itáliába. A középolasz Faleronéban készült, légies akvarelljeit nézegetve szinte alattunk hullámzik a jellegzetes, dimbes-dombos táj a bevetett földjeivel, kis erdőivel. A tereptárgyak, emberi alkotások csak jelzésszerűek, a horizontot elhagyó képek már-már absztrakt alkotásoknak tűnnek. A vastag kontúrú hegyek horizontnak viszont talán zavaróak, mint ahogy nem nagyon lehet mit mondani ama három nagyméretű olajképre sem, amelyek meglehetősen furcsán mutatnak a remekbe szabott akvarellsorozatok mellett.

Bár mindez megítélés kérdése, van, aki személyes, belső vallomást lát bennük, az akvarellek képi világának egy még inkább elvont, gesztussá redukált végpontjaként. Aztán még ez is lehet, az viszont biztos, hogy a Próféta Galéria miatt érdemes legalább egy percre leugrani a buszról vagy villamosról a Gellérten.

Pálffy Lajos

A tájkép határain - Kucsora Márta, Horváth Krisztián és Zalakovács József kiállítása
Próféta Galéria 2013. január 30. – március 7.

• Publikálva: 2013.03.06. 13:10 • Címke: ajánló, képzőművészet