a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Szurcsikok

szurcsik_leadSzurcsik József egyike azon kevés alkotónak, akinek munkáiról kilométerekről meg lehet mondani, hogy ezek bizony Szurcsikok. Ha most így hamarjában végignézem a kortárs csapatot, a figurálisok között alig van valaki, aki ennyire kiforrott és következetesen alkalmazott ikonográfiával dolgozna.

Kőtömbökből, fatönkökből kifaragott, tonnányi súlyú fejei egyszerűen kikerülhetetlenek, és nagyon ott vannak – ahogy manapság mondják ebben a városban.

Szurcsik tizenkét, kisebb-nagyobb képe az Erlin Galéria ablakán keresztül ugrik a Ráday utcában, a Bakáts térnél sétálgató elé, aki meghőköl egy pillanatra, majd, ha jó napja van, benyit az amúgy kocsmaként is funkcionáló intézménybe. Ahol az alkotótól megszokott módon, párosával kerülnek a falra az olaj és akril felhasználásával, a klasszikus hagyományok alapján megfestett vásznak. A sokszorosító grafika szakon 1985-ben végzett Szurcsik kezében ott van a szakma, világlátásában pedig a római és a müncheni ösztöndíjak mellett egy-egy hosszabb idejű finnországi és amerikai tartózkodás is. A rengeteg új, soha nem látott szín, mindenféle impulzus viszont talán csak még jobban lehorgonyozta súlyos alkotásait. Arcélfestő – szokták is mondani róla, mert ha az idők folyamán a környezet (téglafal, fatönk, áttört szögletes testek) változnak is, a profilok így vagy úgy, de mindig ott vannak a vásznain.

szurcsik
Időtlenség, nyugalom, félelem

Egyszer valahogy úgy képzeltem, hogy ezek a tonnányi agyak, amelyek a rendelkezésre álló felület túlnyomó részét elfoglalják, birtokában vannak mindama tudásnak, amit mi, emberek felhalmoztunk az évezredek folyamán. A tömbökre kerülő arcélek korábban üvöltöttek is, újabban pedig minden érzelem nélkül tekintenek valahová nagyon messze a stilizált tájba. Időtlenség, nyugalom és a nagy tömegek miatt valami megmagyarázhatatlan félelem van jelen az utóbbi években készült képeken. Az 1959-es születésű művészt bevallottan olyan alapproblémák foglalkoztatják, mint az egyén, a környezet, a társadalom és a hatalom viszonyrendszere. Ennek a végtelenül bonyolult és szövevényes kapcsolati hálónak az ábrázolása talán szerencsésebb is egy kiforrott, így talán le is egyszerűsödött motívumkészlettel.

szurcsik
Hős

Ahol csak még meg kell vastagítani a figura nyakát, le kell szelni koponyájának tetejét, összehúzottnak festeni a szemét, és már készen is van a Hős. Persze, mintegy a súlyos tömbök ellentételezéseképpen, készülnek légiesen könnyű vásznak is. A Soha sehol emberpárjának vállai eggyé válnak az anyafölddel, homlokuktól felfelé pedig feloldódnak, egyesülnek a felhőkben. Az Emlékgyűjtő és a kamaratárlat címét is adó Emlékanalízis figurái elé vastag, de több helyen is áttört fal kerül mintegy szűrőként. Mert az emlékeink is egy alig befolyásolható szűrőn átjutva rögzülnek bennünk és emellett még az is fokozza elesettségünket, hogy tudatos előhívásukat is sok minden befolyásolhatja.


szurcsik
Készülnek légiesen könnyű vásznak is

A tizenkét vásznat nézegetvén az is eszembe jutott, hogy egészen jó lehet az egri tanárképző rajz szakára járni, ahol olyan mesterek várják a leendő pedagógusokat, mint Bukta Imre; vagy az Erlin Galéria jelenlegi kiállítója. Igaz, a szombathelyi rajz tanszéken is jó tanárokkal találkozhatott az ember, olyanokkal, mint Szurcsik János, aki a ceruzát valamikor a hatvanas évek elején először József fia kezébe adta.

Pálffy Lajos

Emlékanalízis – Szurcsik József kiállítása
Erlin Galéria
2013. február 13. – március 9.

• Publikálva: 2013.03.08. 13:30 • Címke: képzőművészet, kiállítás