a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Kicsit sötét, kicsit édeskés, de a miénk

cirkuszleadÚj cirkusz, új helyen: a Recirquel Cirkusz az éjszakában című produkciója a Művészetek Palotájában.

Magyarországon az új cirkusz műfaja egyelőre még sokaknak csak a kanadai Cirque du Soleil társulat nevét juttatja eszébe. Igaz, hogy nálunk az oktatás még más mederben folyik, és a Fővárosi Nagycirkusz is inkább a hagyományos cirkuszi műfajoknak és számoknak ad otthont. Ezért is indult a Művészetek Palotájában az új cirkuszi sorozat, amely az aréna méretű és a kamaratermi, néhány személyes produkciók közötti (ezeket a Trafó mutatja be már jó ideje), színházi térbe illő új cirkuszi előadások rétegét célozza bemutatni.

recirquel
A Röhnrad és artistája, Illés Renátó (fotó: Magócsi Ildikó)

Első alkalommal a Cirque du Soleil kistestvéreként is ismert Cirque Éloize, most pedig a talán első állandónak tekinthető magyar új cirkuszi társulat, a Recirquel lépett fel. Tény, hogy már korábban is léteztek különböző kezdeményezések, a CirkuszSzínház Produkciós iroda már számos akciót szervezett akár a Sziget Fesztivál Utcaszínházi programsorozatába is. Itt és a Millenáris Teátrumban bemutatkoztak már a Recirquel tagjai is. A fiatalok a Baross Imre Artistaképző végzősei, s máris tapasztalt előadói. A társulat jelszava „klasszikus cirkusz újragondolva” – akármit is jelentsen ez (hiszen már sokan újragondolták a klasszikus cirkuszt, többek között az új cirkusz műfaja is ebből származott).

recirquel
A trió: Bogdán Bettina, Lőrincz Alexandra és Horváth Míra (fotó: Magócsi Ildikó)

A produkció hatásos belépővel indult. Az artisták a nézőtéri ajtókon közelítettek lassan a sötét nézőtérre, sejtelmes megvilágítással övezve, egyfajta cirkuszi szellemként, az artistalányok rokokó ruhákban, fehérre festett arccal, parókában, a fiúk ingben, testhezálló nadrágban, esetleg félmeztelenül. „Varázsport” fújtak a nézőkre, a nézőtéri székek támláján egyensúlyoztak, felkapaszkodtak a páholyok falaira, majd lassan felérkeztek a színpadra. A Vági Bence által rendezett előadás az elérhetetlen szerelem és az elérhetetlen repülés vágyát tematizálta, így a színpadon – jelezve az est vezérmotívumát – az egyik szereplő, Biritz Ákos, varjúszárnyat öltött. A balettből ismerten kifeszített derékkal és egyenes gerinccel közlekedő artisták mindegyikének van egy álma. Az előadás közben van olyan szereplő, akinek arckifejezése semmit nem árul el, mintha ez a vágy elérhetetlenségét is jelképezné, más szereplők arcán néha tükröződik a nehezebb számok utáni megkönnyebbülés.

recirquel1.foto:magócsiildikó
Lakatos Leonetta és Pintér Áron (fotó: Magócsi Ildikó)

A produkció két elkülöníthető szálat vezet: az egyik egy gegekkel teli szerelmi történetet vázol. A két fiatal (Lakatos Leonetta és Pintér Árom) a kifeszített kötélen egyensúlyoz, függeszkedik, incselkedik egymással, játékosan kihasználják az adott eszköz összes lehetőségét, Pintér Áron egykeréken biciklizik is rajta és ráfeküdve hullahopp-karikákat pörget, miközben a Colombina-szerű párja fintorokkal kontrázik. Az ő történetükbe is belép a narrátor/sanzonénekesnő Balogh Anna, akibe a fiú egy pillantás alatt belehabarodik, mire partnernője ideges lesz. Az énekesnő egyfajta idegen, nem versenytársi harmadikként tűnik fel. Dalaival az egész előadás orfeumi/varietészerű jelleget is ölt.

recirquel
Handstand-szám, Illés Renátó és Veress Zsanett (fotó: Magócsi Ildikó)

A következő jelenetben újból a repülés kerül előtérbe: a süllyesztőből felemelkedik egy handstand-alakulat: a kéklősötét háttérrel sejtelmesnek tűnnek a szárnyaló mozdulatokat előadó akrobaták. A zenei aláfestésből kiválik egy-egy károgó hang, erősítvén a varjú-hasonlatot. Az új cirkusz műfajában rendkívül fontos a zene: dinamikát kölcsönöz a számoknak, fokozza a hatást. Az előadás egyik erénye, hogy az indusztriális aláfestő zenén és a sanzonbetéteken túl élő zongorakíséretet is nyújtott. Sőt a zenész és hangszere (Sárik Péter) olyannyira integrálódott az előadásba, hogy a végén az artisták a zongora felületét használták megfigyelőpontnak.

Csanádi Judit Jászai-díjas tervező városfalakat idéző kétdimenziós szürkésfekete díszletei ereszkedtek alá a zsinórpadlásról, ezekhez bújnak, magányosan, párokba vagy triókba rendeződve a szereplők. Ott van máris a három függönyakrobata (tissue): Bogdán Bettina, Lőrincz Alexandra és Horváth Míra. Felkapaszkodnak, maguk köré tekerik a tissue-t, majd látványosan lejjebb engedik magukat. Egy-egy pillanatnyi lélegzetelállítás, majd minden elölről. Mégis, kissé hiányzik még a lányok produkciójából a tökéletes összhang. Nem így a lengőtrapézon bemutatott gyakorlatsorozatukból (átlendülés, knie: térdlógásból átlendülés): mind a hárman teljes koncentrációval egyensúlyoznak, váltogatják egymást, majd harmonikusan érnek le a színpadra kiterített matracra.

recirquel
Herczeg Richárd és Biritz Ákos (fotó: Magócsi Ildikó)

Az egyik leglégiesebb jelenet Herczeg Richárd és Biritz Ákos kínai rúdon előadott produkciója. A két cirkuszművész olyan könnyedén mozog fel-alá a függőlegesen kifeszített eszközön, mintha a padlón kergetnék egymást. A számokat összekötő énekesnő monológban fejti ki, hogy a repülés egy beteljesíthetetlen álom. Amire rácáfol Biritz utolsó mutatványa, immár szárny nélkül. Bemelegítésként felkapaszkodik, becsavarja a karját a kötélbe, majd visszajön a földre, később már fenn a magasban körbe-körbe leng a zsinórpadlásra erősített gurtniról, egyre szélesebb köröket ír le, míg szinte a nézők feje fölött száll. Az este leglátványosabb pontja ez, szinte a nézőtérre nyúlik ki a cirkuszi szám. Majd a nézőtér fölé egy nájlontető feszül: az éjszakának vége. Jön a mindennapok munkája, napfényben.

Bakk Ágnes

Recirquel: Cirkusz az éjszakábanKövetkező előadások: április 30., május 24., június 11.

• Publikálva: 2013.04.08. 16:59 • Címke: cirkusz